Η Τουρκία πιέζει για λύση του Κυπριακού με οποιονδήποτε τρόπο και το μέλλον αβέβαιο

Γιάννης Ζωγραφάκης
Γιάννης Ζωγραφάκης

Από ότι φαίνεται η Τουρκία καθώς και το ψευδοκράτος, μέσω των πιέσεων που ασκούν στην Κυπριακή ΑΟΖ, θέλουν να προωθήσουν με την βία και την λύση του Κυπριακού προβλήματος, ακόμα και άτυπα, επιβάλλοντας φόρμουλα που θα επιτρέπει στους Τουρκοκυπρίους να λαμβάνουν από κοινού αποφάσεις για όλα τα θέματα που αφορούν τους υδρογονάνθρακες στην περιοχή.

Το γεωτρύπανο της ΕΝΙ δεν κατάφερε να ερευνήσει το οικόπεδο 3 και οι Τούρκοι είναι ακροβολισμένοι σε όλη την περιοχή. Την ίδια ώρα, σε συνέντευξη στον Λευτέρη Αδειλίνη στον «Φιλελεύθερο», ο ΥΠ.ΟΙΚ και ενέργειας Οζντίλ Ναμί λέει με τον πλεόν σαφή τρόπο πως η Τουρκία μπορεί να εμποδίσει με το πολεμικό ναυτικό της όλες τις προγραμματισμένες από την Ελληνοκυπριακή πλευρά γεωτρήσεις, ακόμα και αυτές που θα διενεργήσει η ExxonMobil στο τεμάχιο 10.

Σύμφωνα με τα λεγόμενα του Ναμί η οποιαδήποτε διαμάχη μπορεί να αποφευχθεί εάν η Ελληνοκυπριακή πλευρά δεχθεί την συνδιαχείριση των κοιτασμάτων, ή αν σταματήσουν την οποιαδήποτε έρευνα μέχρι την οριστική λύση του Κυπριακού, που φυσικά αυτή θα έχει τους όρους της Τουρκοκυπριακής πλευράς.

Ο Κος Ναμί τονίζει πως από την θέση που έχει θα προωθήσει την συνεργασία των δυο πλευρών στο ενεργειακό θέμα, η οποία θα μπορούσε να δώσει λύση και στο πολιτικό πρόβλημα.

Με άλλα λόγια και σε πολύ ελεύθερη μετάφραση ο Κος Ναμί πουλάει προστασία και εκβιάζει την Κύπρο πως δεν θα μπορέσει ποτέ να εκμεταλλευτεί τα κοιτάσματα της εάν δεν πάρουν το μερτικό τους και οι Τούρκοι και εάν δεν αποδεχτεί η Ελληνοκυπριακή πλευρά την εισβολή στην Κύπρο ως νόμιμη κατοχή του βόρειου τμήματος του νησιού.

Σε ερώτηση προς τον Ναμί για το ποια θα είναι η αντίδραση της Τουρκίας σε τεμάχια όπως το 10 τα οποία θα αναλάβει ο Αμερικάνικος κολοσσός η απάντηση του ήταν  «Οι Τουρκοκύπριοι έχουν δικαιώματα σε όλα τα τεμάχια. Οι φυσικοί πόροι της Κύπρου ανήκουν σε όλους τους Κύπριους. Επομένως και οι δύο πλευρές πρέπει συμμετέχουν σε έναν μηχανισμό που θα διασφαλίζει ότι θα έχουν λόγο και θα επωφεληθούν από αυτούς τους φυσικούς πόρους. Το γεγονός ότι δεν προβήκαμε σε καμία ενέργεια σε ό,τι αφορά το τεμάχιο 10 δεν σημαίνει ότι δεν θα προβούμε σε ενέργειες στο μέλλον».

Επίσης είπε ότι σε περίπτωση που δεν υπάρξει φόρμουλα συνεννόησης με τους Ελληνοκύπριους, η Τουρκία θα μπορούσε να παρέμβει εμποδίζοντας τις γεωτρήσεις λέγοντας «Θα μπορούσε να συμβεί. Εξαρτάται από την κατάσταση τη δεδομένη χρονική στιγμή. Θα πρέπει να αρχίσει διάλογος με την ε/κ πλευρά για τα ζητήματα των υδρογονανθράκων, ώστε να επαναρχίσουν οι συνομιλίες στο Κυπριακό υπό καθορισμένο χρονοδιάγραμμα κατάληξης. Διάλογος, ή πάγωμα των δραστηριοτήτων γεώτρησης ώστε να αποφευχθεί η ένταση που δηλητηριάζει το κλίμα ».

Φυσικά ο Κος Ναμί δεν φαίνεται να καταλαβαίνει ότι από την εποχή της εισβολής το κλίμα είναι δηλητηριασμένο και σε αυτό δεν ευθύνονται οι γεωτρήσεις αλλά η ίδια η εισβολή και η επεκτατική πολιτική της Τουρκίας. Σε όλα τα μέτωπα όμως, ο Κος Ναμί ακολουθεί την Τούρκικη πολιτική, και καλά κάνει εφόσον είναι Τούρκος, το ερώτημα είναι τι θα γίνει στην φάση που θα έχουν σταματήσει οι γεωτρήσεις από την Ελληνοκυπριακή πλευρά. Αν η Τουρκία τότε αποσύρει τα πολεμικά πλοία της από την περιοχή ως ένδειξη καλής θέλησης και ζητήσει διάλογο για την λύση του Κυπριακού, τι στάση θα κρατήσουν οι ξένοι εταίροι μας;

Γιατί ένα είναι σίγουρο, μπορεί η ExxonMobil να μην δείχνει να έχει πρόβλημα ούτε να φοβάται την Τουρκία, όμως σίγουρα δεν θα ήθελε προβλήματα στην πορεία των γεωτρήσεων, όπως και καμία άλλη εταιρία ή κράτος, κάτι που σημαίνει ότι μπορεί να αρχίσουν οι πιέσεις από όλους τους ενδιαφερόμενους προς την Ελληνοκυπριακή πλευρά να δώσει λύση στο Κυπριακό για να αρχίσουν απρόσκοπτα οι έρευνες.

Αυτό δεν θα συμβεί μόνο στην περίπτωση που η επεκτατική στάση της Τουρκίας και ο τσαμπουκάς της έχει ενοχλήσει όλους τους εταίρους αρκετά, με αποτέλεσμα να θέλουν να τον σταματήσουν.

Αυτό το μήνυμα πρέπει να στείλει και η Ελληνοκυπριακή πλευρά αλλά και η Ελλάδα και να καταστήσει σαφές προς όλους ότι τα δικά μας προβλήματα θα γίνουν και δικά τους, εφόσον δεν λάβουν τα απαραίτητα μέτρα.

Η κατάσταση είναι έκρυθμη και πολύ δύσκολη, δεν είμαστε σε μια απλή αντιπαράθεση με την Τουρκία αλλά στην φάση προετοιμασίας για θερμό επεισόδιο, το οποίο μπορεί εύκολα να καταλήξει σε πόλεμο. Δυστυχώς αυτό δείχνουν τα γεγονότα και η ρητορική των Τούρκων που δεν αφήνουν κανένα περιθώριο στην Ελληνική πλευρά να ρίξει τους τόνους.

Σε ερώτηση προς τον Κο Ναμί αν ο διάλογος που προτείνει είναι στην ουσία συνδιαχείριση των αποθεμάτων υδρογονανθράκων ο Κος Ναμί είπε «Ναι, από το άλφα ως το ωμέγα. Να λαμβάνουμε από κοινού αποφάσεις σχετικά με το ποιος δραστηριοποιείται, πότε και πώς. Θα πρέπει να αναπαράγουμε ό,τι θα λάμβανε χώρα σε μια ομοσπονδιακή Κύπρο. Και πρέπει να το πράξουμε σήμερα. Αν επιμένουμε να εκμεταλλευθούμε τους φυσικούς πόρους πριν από μια λύση του Κυπριακού, τότε θα πρέπει να εφαρμόσουμε από σήμερα ό,τι θα συνέβαινε στο πλαίσιο μιας λύσης. Αν κάποιος επιχειρήσει να χρησιμοποιήσει τους υδρογονάνθρακες ως μοχλό πίεσης προς την άλλη πλευρά, τότε αυτό με βεβαιότητα θα είναι πηγή έντασης. Γιατί η τουρκοκυπριακή πλευρά, ας πούμε, να επιτρέψει στην ελληκυπριακή να χρησιμοποιήσει τέτοιον μοχλό πίεσης;».

Την ίδια περίπου στάση, αλλά με ανεβασμένους τους τόνους, έχει και ο Πρωθυπουργός της Τουρκίας Μπιναλί Γκιλντιρίμ ο οποίος ίσως και σε απάντηση στο αυστηρό μήνυμα του Τουσκ προς την Τουρκία, ζήτησε να σταματήσουν οι προκλήσεις από την Τουρκία σε Αιγαίο και Κύπρο. Ο Γκιλντιρίμ προειδοποίησε πως η Τουρκία μπορεί να εξουδετερώσει κάθε απειλή.

Οι δηλώσεις αυτές έγιναν στην τελετή καθέλκυσης ενός νέου υποβρυχίου της Τουρκίας στο Γκιολτζούκ του Μαρμαρά. Ο Κος Γκιλντιρίμ είπε επίσης για αυτούς που  «στήνουν παγίδες στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο, επωφελούμενοι από τις περιστάσεις, την ώρα που η Άγκυρα πολεμά την τρομοκρατία, εντός κι εκτός συνόρων».

Η φιλοκυβερνητική εφημερίδα Star δήλωσε ότι οι δηλώσεις του Γκιλντιρίμ έχουν αποδέκτη την Λευκωσία. Στην ίδια ομιλία του ο Τούρκος Πρωθυπουργός είπε «Ξεκαθαρίζω από αυτό το βήμα: Όποιες και αν είναι οι συνθήκες, η Τουρκία με το Πολεμικό Ναυτικό της, κάτω από κάθε είδους συνθήκη, έχει την δυνατότητα να εξουδετερώσει κάθε είδους απειλή. Κανείς να μην έχει λανθασμένους υπολογισμούς»

Η κατάσταση είναι έκρυθμη και πολύ δύσκολη, δεν είμαστε σε μια απλή αντιπαράθεση με την Τουρκία αλλά στην φάση προετοιμασίας για θερμό επεισόδιο, το οποίο μπορεί εύκολα να καταλήξει σε πόλεμο. Δυστυχώς αυτό δείχνουν τα γεγονότα και η ρητορική των Τούρκων που δεν αφήνουν κανένα περιθώριο στην Ελληνική πλευρά να ρίξει τους τόνους.

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Άμυνας Δημήτρης Βίτσας είπε, μιλώντας στον ΣΚΑΙ «πρέπει να το σκεφτεί δύο και τρεις φορές οποιοσδήποτε επιχειρήσει τσαμπουκά στο Αιγαίο… Έχουμε ισχυρό στόλο και αεροπλάνα». Συνέχισε λέγοντας «Δεν σηκώνουμε μύγα στο σπαθί μας, υπάρχουν όρια που η Ελλάδα και η Ευρώπη δεν ανέχεται να τα υπερβεί κανείς (…) δεν είμαστε στο ’90, είμαστε πολύ ισχυροί στρατιωτικά, με διεθνώς ισχυρή θέση»…  «εξετάζουμε όλα τα σενάρια, και το χειρότερο… Οι πολύ προκλητικές δηλώσεις και δράσεις μπορεί να οδηγήσουν σε ατυχήματα, τα ατυχήματα μπορεί να προκαλέσουν εμπλοκές και μετά άντε να γυρίσεις πίσω».

Ας μην ξεχνάμε το κάλεσμα του Ερντογάν για πιθανή γενική επιστράτευση, και τις δυο νέες NAVTEX οι οποίες ξεκινούν από τα ανοικτά της Πάφου και φτάνουν 25 χιλιόμετρα έξω από την Ιεράπετρα.

Ένα πράγμα πρέπει να κρατήσει ο αναγνώστης στο μυαλό του, πως αν γίνει θερμό επεισόδιο στην περιοχή, αυτό θα γίνει με την άδεια των ΗΠΑ, της ΕΕ και της Ρωσίας, κάτι που σημαίνει πως οι παλαιοί χάρτες στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου, πλέον ενοχλούν και πρέπει με κάποιο τρόπο να αλλάξουν. Πως και ποια θα είναι τα νέα χρώματα; Αυτό είναι μια άλλη, εντελώς διαφορετική συζήτηση.