Η Τουρκία ανοίγει μέτωπα με την Ελλάδα

Γιάννης Ζωγραφάκης
Γιάννης Ζωγραφάκης

 

Στις 14 Φεβρουαρίου μια Τουρκική Κορβέτα κλάσης Ada TCG Buyukada F512 πέρασε από το στενό μεταξύ Χίου και Οινουσσών φτάνοντας κοντά στο Σούνιο, πιθανώς στα πλαίσια δοκιμής των Ελληνικών αντιδράσεων, ή για να δείξει η Άγκυρα πως δεν φοβάται κάτι.

Την Τούρκικη Κορβέτα ακολούθησε κατά πόδας η Φρεγάτα Θεμιστοκλής, χωρίς ωστόσο να γίνει κάποιο άλλο επεισόδιο. Σύμφωνα με πληροφορίες στην περιοχή του Καφηρέα πλέει και ένα Αμερικάνικο Αντιτορπιλικό.

Η Τουρκία αρχίζει ποικιλοτρόπως και σε πολλά μέτωπα να δείχνει τα δόντια της ανοίγοντας μέτωπα από όλες σχεδόν τις μεριές.

Για το θέμα των Τουρκικών προκλήσεων και την προσπάθεια εισόδου ων Τούρκων στο Αιγαίο, χαρακτηριστική ήταν και η δήλωση του προέδρου εθνικιστικής οργάνωσης της Τουρκίας, του Κ. Partitan, ο οποίος είχε δηλώσει μετά από την επίσκεψη μελών του κινήματος του στις Οινούσσες ότι «Από το 2004, το έδαφος της Τουρκίας καταλήφθηκε από την Ελλάδα βήμα προς βήμα. Σήμερα, 18 νησιά που ανήκουν στην Τουρκία, έχουν ελληνική σημαία ενώ Έλληνες στρατιώτες αναπτύσσονται στα νησιά αυτά». Συνεχίζοντας είπε:

«Ο πόλεμος δεν μπορεί να αποκλεισθεί στα Βαλκάνια, η ιδρυτική συνθήκη της Λωζάννης , δεν περιλαμβάνει τις κατεχόμενες Οινούσσες και για να εισέλθει ο Τούρκος πρωθυπουργός στο έδαφος της γης μας στο νησί αυτό θα πρέπει να έχει διαβατήριο!

Ωστόσο, οι Οινούσες (Sheep Island το αναφέρουν στα τουρκικά) βρίσκεται σε απόσταση 6 μιλίων από τα τουρκικά χωρικά ύδατα. Δεν είναι ένα απλά ένας εγκαταλελειμμένος βράχος, όπως είπε η κυβέρνηση! Είναι ένα νησί μήκους 11,5 χλμ., Τριπλάσιο του μεγέθους των Πριγκιποννήσων στην Κωνσταντινούπολη.

Η Ελλάδα αποστέλλει στρατιωτικά αγήματα , Ιερείς για τις εκκλησίες ενώ διενεργεί ασκήσεις και η κυβέρνηση μας τηρεί απόλυτη σιγή για το νησί μας! Η Ελλάδα επίσης επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα με κάθε κατεχόμενο νησί και έχει φτάσει να κατέχει το Αιγαίο»

Παράλληλα η Τουρκία διεξάγει μεγάλη άσκηση στην περιοχή του Έβρου σε όλο το μέτωπο των συνόρων με την Ελλάδα, μια άσκηση η οποία χρησιμοποιήθηκε και σαν προπαγάνδα από τα Τούρκικα ΜΜΕ.

Η άσκηση πραγματοποιήθηκε στην περιοχή 40 εκκλησιές (Kırklareli) 60 χιλιόμετρα μακριά από την Αδριανούπολη για να τεστάρει την επιχειρησιακή ετοιμότητα του Τούρκικου στρατού και περιελάμβανε γέφυρες διάβασης υδάτινου καλύμματος. Στην άσκηση πήραν μέρος 197 στελέχη των Τούρκικων δυνάμεων και 61 τεθωρακισμένα οχήματα.

Το επόμενο προκλητικό βήμα που κάνει αυτή την στιγμή η Τουρκία είναι ότι κτίζει φυλάκιο απέναντι από τα Ίμια, την κατασκευή του οποίου καλύπτουν τα Τούρκικα ΜΜΕ.

Ο Τούρκος πρόεδρος προφανώς, εκτός των άλλων, δέχεται πολλές πιέσεις και από το εσωτερικό τις Τουρκίας και ίσως ο Partitan ο οποίος είναι εθνικιστής υποκρύπτει πίσω από αυτό που φαίνεται Κεμαλιστές οι οποίοι θέλουν να αναλάβουν ξανά τα ινία της χώρας.

Η Τουρκία προβάλει αξιώσεις αυτή την στιγμή που δεν μπορούν να μείνουν αναπάντητες και δυστυχώς αν η Άγκυρα θελήσει να προχωρήσει το θέμα παραπέρα, τότε η Ελλάδα θα αναγκαστεί να απαντήσει

Οι δηλώσεις του Partitan σίγουρα δεν είναι προφητικές με την έννοια του κληρονομικού χαρίσματος, πίσω από τα λόγια του κρύβονται οι ευσεβείς πόθοι της Τουρκίας οι οποίοι για να γίνουν γνωστοί με αυτόν τον τρόπο σημαίνει ότι περιμένουν να υλοποιηθούν.

Υπάρχει ένα παρασκήνιο στην ιστορία το οποίο μπορεί να σχετίζεται άμεσα με την τωρινή συμπεριφορά των Τούρκων και αυτό έχει να κάνει με την υφαρπαγή 18 νησιών του Αιγαίου μεταξύ αυτών και των Οινουσσών τα οποία δεν περιλαμβάνονται στους Νατοϊκούς χάρτες και στις ασκήσεις της συμμαχίας.

Αυτό έγινε μετά την αποχώρηση της Ελλάδας από το στρατιωτικό σκέλος του  ΝΑΤΟ το 1974, όταν η χώρα μας διαμαρτυρόμενη για την εισβολή στην Κύπρο αποχώρησε από την συμμαχία.

Το 1980, στις 19 Οκτωβρίου, και 70 ημέρες πριν μπούμε στην ΕΟΚ,  με απόφαση του Ράλλη η Ελλάδα μπήκε ξανά πλήρως στην συμμαχία, κάτι που χαιρέτησαν οι δυτικοί αλλά όχι η ΕΣΣΔ, και στην Ελλάδα το ΚΚΕ και το ΠΑΣΟΚ. Οι πιο παλιοί θα θυμούνται το σύνθημα «ΕΟΚ και ΝΑΤΟ το ίδιο συνδικάτο». Τότε, στην επανένταξη της χώρας μας στο στρατιωτικό σκέλος της συμμαχίας, αυτά τα 18 νησιά απαλείφθηκαν από τους Νατοϊκούς χάρτες και πλέον δεν γίνονται ασκήσεις σε αυτά.

Η προκλητική στάση των Τούρκων αναγκάζει την Ελληνική πλευρά να πάρει πιο σκληρή στάση απέναντι στην Τουρκία, για αυτό ο Κος Κοτζιάς δήλωσε «Οι Τούρκοι και παραβιάζουν το διεθνές Δίκαιο και δεν ξέρουν Γεωγραφία. Τα Ίμια είναι ασφαλώς ελληνικά H Τουρκία νευρική, διότι δεν πάει καλά στη Συρία, έχει το μέτωπο του Ιράκ ανοικτό, με την Αρμενία έχει κλειστά τα σύνορά της, με το Κυπριακό συμπεριφέρεται ως καουμπόι στα ανοικτά της Ανατολικής Μεσογείου, λόγω της ΑΟΖ και από το γεγονός ότι έχουν βρεθεί, όπως φαίνεται, μεγάλες ποσότητες φυσικού αερίου»

Σε συνέντευξη στον ΣΚΑΪ δήλωσε «Έχω προειδοποιήσει επανειλημμένα την Τουρκία: Η Ελλάδα δεν είναι ούτε Συρία ούτε Ιράκ. Είμαστε ένα αναπτυγμένο κράτος με καλή άμυνα, καλά αμυντικά συστήματα, καλούς συμμάχους υψηλή διπλωματική χωρητικότητα» Συνεχίζοντας αναγνώρισε έμμεσα ότι η Τουρκία έχει περάσει τα εσκαμμένα λέγοντας «Η Τουρκία έφτασε στην κόκκινη γραμμή και με κάποια έννοια την προσπέρασε», ενώ ερωτώμενος ποια θα είναι η αντίδραση της Ελλάδας σε ανάλογο περιστατικό εμβολισμού, διαμήνυσε σε έντονο ύφος πως «δεν θα το ξανακάνει. Δεν πρέπει να ξαναγίνει. Αυτό πρέπει να το ακούσουν οι Τούρκοι, διότι όλο μιλάνε για προειδοποιήσεις».

Σε ερώτηση που υποβλήθηκε στον κυβερνητικό εκπρόσωπο Κ. Τζανακόπουλο για τις δηλώσεις Κοτζιά ο Κ.Ε. είπε «ο υπουργός Εξωτερικών ήταν σαφής: εφόσον υπάρξει ξανά επιθετική ενέργεια εκ μέρους της Τουρκίας σε ελληνικό έδαφος, η ενέργεια αυτή θα απαντηθεί και δεν υπάρχει άλλος δρόμος για εμάς», ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να ζητηθούν αποζημιώσεις από την Τουρκία για τις φθορές που υπέστη το πλοίο Γαύδος όταν χτυπήθηκε από το Τουρκικό πλοίο.

Η Ελλάδα και η Ελληνική κυβέρνηση πρέπει να προσέξει πολύ τις κινήσεις που θα κάνει, κυρίως σε διπλωματικό επίπεδο, και να πάρει σαφείς διαβεβαιώσεις από συμμάχους της ότι είναι με το μέρος της.

Η Τουρκία προβάλει αξιώσεις αυτή την στιγμή που δεν μπορούν να μείνουν αναπάντητες και, δυστυχώς, αν η Άγκυρα θελήσει να προχωρήσει το θέμα παραπέρα, τότε η Ελλάδα θα αναγκαστεί να απαντήσει.

Η Τουρκία πιέζεται από το θέα στην Συρία, έχει να αντιμετωπίσει έναν ενεργειακό αγωγό ο οποίος περνάει έξω από αυτήν αφήνοντας την αμέτοχη στο ενεργειακό παιχνίδι, έχει εσωτερικά θέματα που την απασχολούν και αυτή την στιγμή συμπεριφέρεται σαν ένα λαβωμένο θηρίο που προσπαθεί να κερδίσει έδαφος με κάθε τρόπο.

Δεν θα μιλήσω για το αν η κρίση αυτή είναι υποκινούμενη ή όχι γιατί εδώ μπαίνουμε σε σενάρια που είναι το λιγότερο επισφαλή, όμως βάσει των γεγονότων αλλά και των στοιχείων που υπάρχουν μπορεί κανείς να πει ότι αυτή την στιγμή την χώρα μας μπορεί να την σώσουν τα χάρτινα τείχη, δηλαδή η διπλωματία.

Αν εμπλακούμε σε θερμό επεισόδιο με την Τουρκία, οι μόνοι που έχουν να χάσουν εδαφική κυριαρχία είμαστε εμείς, εφόσον είμαστε οι μόνοι από τις δυο πλευρές που δεν έχουμε εδαφικές διεκδικήσεις.