Η πείνα δεν είναι μόνο η καλύτερη μαγείρισσα, είναι και η καλύτερη γιατρός

Άνα Ζουμάνη
Άνα Ζουμάνη

Λόγια του σατανά: «Το φαΐ που μου αρέσει και αντέχω δεν μπορεί να με βλάψει».
Θα το ‘θελες.
Μόνο το φαΐ που δεν μου αρέσει δεν μπορεί να με βλάψει, αφού δεν το τρώω.

*

Επικίνδυνα είναι τα πράγματα που στη διάρκεια τα συνηθίζεις και τα αντέχεις. Π.χ μια σοβαρή σχέση, ένας γάμος, τα ζυμαρικά. Το λίπος, ο πούτανος και η πουτάνα είναι ακίνδυνα πράγματα.

*

Απολαμβάνω μια γυναίκα, έναν άντρα όταν πια έχω ξελιγωθεί από λαχτάρα.
Και εδώ ισχύει το ρητό: Η πείνα είναι ο καλύτερος μάγειρας.

*

Η πείνα δεν είναι μόνο η καλύτερη μαγείρισσα, είναι και η καλύτερη γιατρός.

*

Μια φορά ένας συμμαθητής μου, μου χάρισε για τα γενέθλιά μου μια χειροποίητη μαύρη δερμάτινη τσάντα -την έφτιαξε ο ίδιος- με μαύρα κρόσσια και με μπλε, κίτρινες και μωβ πιτσιλιές. Έμοιαζε με αλπίνα αγελάδα σε σουρεαλιστική έκδοση.
Μέσα στην τσάντα βρήκα ένα σημείωμα:
«Η αξία ενός δώρου δεν είναι η τιμή του, αλλά ο βαθμός της εσωτερικής κουλτούρας του δωρητή. Αν γίνω πλούσιος δεν θα επιτρέπω στην φιλενάδα μου να φορά εκείνα τα ακριβά κοσμήματα που δωρίζουν οι πλούσιοι. Ένα μεγάλο μαύρο διαμάντι, είναι απλώς μαύρο και μεγάλο. Και τι καταφέρνει εκτός από το να ξυπνάει στους άλλους ζήλια και φθόνο; Είναι δώρο του σατανά για την σατανίτσα.»

*

Τα καθαρά χέρια και πόδια είναι αναμφισβήτητα ευχάριστα να τα βλέπεις, αλλά πολύ πιο σημαντικό είναι ένα καθαρό έντερο.
(Κάτι μου λέει ο Μάκβεθ και ο Άμλετ υπέφεραν από δυσκοιλιότητα).

*

Χρησιμοποιείτε αρωματικά σαπούνια για 1, 2, 4, 5 ευρώ.
Όμως λίγος Ράμνος πότε πότε -ή αν θέλετε, Βουρβουλιά, Φραγκούλα, Λευκαγκαθιά, Κιτρινόξυλο, στην Κρήτη τον λένε Άραμνο- θα σας έκανε πιο καθάριους, πιο ορεκτικούς, πιο χαρούμενους, πιο ελαφρούς… και μάλιστα από μέσα.

Comments

 1. Oraia ta lete re    

  > Και εδώ ισχύει το ρητό: Η πείνα είναι ο καλύτερος μάγειρας.

  Μόνο όταν ξέρεις οτι θα φας αργά ή γρήγορα.
  Αν μετά από πολύ πείνα και προσμονή τελικά βρεις άδειο πιάτο, είναι μια πολύ πιο διαφορετική φάση και το ρητό πάει περίπατο.

 2. Nikoleta Papathanasiou    

  Η πείνα από επιλογή, η πείνα ως φάρμακο, η πείνα ως καρίκευμα που νοστιμεύει το φαγητό και κάθε φαγητό, η πείνα που κάνει τη ζωή πιο λαχταριστή.
  Η πείνα που δεν είναι επιλογή, είναι ένα στίγμα της κοινωνίας.

 3. Άνα Ζουμάνη

  Άνα Ζουμάνη    

  Εννοείται παιδιά πως εννοούμε την πείνα με μέτρο, πάντα με μέτρο, ανάλογα με την περίπτωση και φυσικά με την προοπτική ενός γεμάτου πιάτου.
  Η πείνα των πεινασμένων είναι ντροπή. Φυσικά όχι για τους πεινασμένους, Και ίσως αν «τρώγαμε» γενικώς λιγότερο, να μην πεινούσαν οι πεινασμένοι.
  Η δε ανορεξία είναι μια αρρώστια που χρειάζεται θεραπεία.
  Και τέλος: Στον κόσμο μας πεθαίνουν περισσότεροι άνθρωποι από το πολύ, ή το λάθος φαΐ, παρά από την πείνα.

  1. Oraia ta lete re    

   > Και ίσως αν «τρώγαμε» γενικώς λιγότερο, να μην πεινούσαν οι πεινασμένοι.

   Αυτό είναι μια αλήθεια δυστυχώς, αλλά είναι μια νοοτροπία που θα χρειαστεί αιώνες για να βελτιωθεί, υποθέτοντας οτι υπάρχει και η θέληση για κάτι τέτοιο (που δεν υπάρχει στην σημερινή κοινωνία που η ΕΠΙΤΥΧΙΑ! γράφεται πλέον μόνο με κεφαλαία γράμματα και θαυμαστικό στο τέλος).

   > Και τέλος: Στον κόσμο μας πεθαίνουν περισσότεροι άνθρωποι από το πολύ, ή το λάθος φαΐ, παρά από την πείνα.

   Αν το αναφέρετε κυριολεκτικά, δεν είμαι και τόσο σίγουρος για αυτό, αλλά είναι πολύ δύσκολο να βρεθούν και τα πραγματικά νούμερα για να μπορέσει κανείς να τα συγκρίνει.
   Αν το αναφέρετε μεταφορικά νομίζω οτι η μακροχρόνια στέρηση των πραγμάτων ή των συναισθημάτων που επιθυμούμε είναι μάλλον περισσότερο επιβλαβής από την λήψη παρόμοιων, έστω και κατώτερων ποιοτικά, πραγμάτων ή συναισθημάτων.

   1. Άνα Ζουμάνη

    Άνα Ζουμάνη    

    Δεν υπάρχει στατιστική. Την στατιστική την έκανα εγώ έχοντας στο μυαλό μου τις καρδιοπάθειες, τα εγκεφαλικά, τον καρκίνο και διάφορες «μικροπαθήσεις» που οδηγούν τον άνθρωπο στο θάνατο, μάλλον πριν την ώρα του. Και φυσικά ούτε για πλάκα θα τολμούσα να συγκρίνω το μαρτύριο του θανάτου από την πείνα με την δική μας αθλιότητα που είναι επιλογή εν μέρει. Ούτε καν μεταφορικά.
    Και συμφωνώ απόλυτα με την τελευταία σας παράγραφο. Βλέπε τα «φρενοκομεία» που αυξάνονται και πληθύνονται. Βλέπε αλκοολισμό κλπ κλπ.
    Φωνάζουμε για τα ζώα, αλλά κατ’ εμέ δεν υπάρχει πιο κακοποιημένο πλάσμα από τον άνθρωπο στον πλανήτη. Τόσο κακοποιημένο που κάνει ό,τι περνάει από το χέρι του για να αφανίσει το είδος του. Συνειδητά, ή ασυνείδητα.

    1. Oraia ta lete re    

     > […]διάφορες «μικροπαθήσεις» που οδηγούν τον άνθρωπο στο θάνατο, μάλλον πριν την ώρα του.

     Όντως, αλλά σκεφτείτε και πόσοι ζουν περισσότερο εξ αιτίας της τεχνολογικής εξέλιξης.
     Αν το άγχος και η μέτρια διατροφή και η μόλυνση μας κόβουν χρόνια, σκεφτείτε πόσα χρόνια μας έχουν προσθέσει και τα εμβόλια, οι καλές συνθήκες υγιεινής, η πρόοδος της ιατρικής και της χειρουργικής, οι σωστές αποχετεύσεις, το ζεστό τρεχούμενο νερό, η αποκομιδή των σκουπιδιών και ένα κάρο άλλα πράγματα που σήμερα έχουμε και δεν τα εκτιμάμε ως ιδιαίτερα επειδή τα έχουμε συνηθίσει και τα θεωρούμε αυτονόητα.

     Απλές καθημερινές πολυτέλειες για εμάς, 40-50 χρόνια πριν ήταν μια μικρή περιπέτεια. Σίγουρα ο σύγχρονος τρόπος ζωής μας κόβει κάποια χρόνια, αλλά η αύξηση του προσδόκιμου ζωής εν σχέση με το όχι-και-πολύ-μακρινό παρελθόν, δείχνει οτι η πλάστιγγα γέρνει υπέρ μας, σαν σύνολο.

     > Φωνάζουμε για τα ζώα, αλλά κατ’ εμέ δεν υπάρχει πιο κακοποιημένο πλάσμα από τον άνθρωπο στον πλανήτη.

     Δυστυχώς έτσι φαίνεται να είναι.
     Το χειρότερο είναι οτι ένα ζώο, αν δεν περνάει καλά, φαίνεται, δυσανασχετεί και πολλά στην αιχμαλωσία πεθαίνουν.
     Εμείς έχουμε χάσει εν πολλοίς μέχρι και αυτή την ιδιότητα. Επιμένουμε να επιβιώσουμε σε ένα περιβάλλον ακόμη και αν αυτό μας πνίγει και αν δεν το καταφέρνουμε ή αν μας φαίνεται δύσκολο, κατηγορούμε και τον εαυτό μας γιατί δεν είμαστε καλοί αιχμάλωτοι.

     Φαίνεται πως η φυσική τάση του ανθρώπου για επιβίωση, καλοκουρδισμένη μέσα απο χιλιάδες χρόνια εξέλιξης και φυσικής επιλογής, πλέον δουλεύει εναντίον μας.

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.