Η ναυμαχία της Τσιπούρας και οι απρόβλεπτες συνέπειες της

Γιάννης Ζωγραφάκης
Γιάννης Ζωγραφάκης

Τρεις φορές στην ιστορία, έγινε ο πόλεμος του Μπακαλιάρου για την διεκδίκηση των ψαρότοπων ανοικτά της Ισλανδίας με την Μεγάλη Βρετανία.

Παρά το ότι η συγκεκριμένη διαμάχη έγινε διάσημη και ευρέως γνωστή στην διεθνή κοινότητα, η βαρύτητα και η σημασία της είναι πολύ μικρότερη από την σημασία της σύγχρονης διαμάχης που γίνεται στην περιοχή των Ιμίων η οποία ονομάζεται ως η ναυμαχία της Τσιπούρας.

Στην πρώτη περίπτωση αυτή της Μεγάλης Βρετανίας και της Ισλανδίας υπήρχε μια αμφισβητούμενη υδάτινη περιοχή στην οποία οι Βρετανοί ήθελαν να ψαρεύουν.

Οι προεκτάσεις αυτής της διαμάχης ήταν κατά το μεγαλύτερο ή απόλυτο μέγεθος τους οικονομικές.

Στην αντίστοιχη περίπτωση όμως των Ιμίων, οι άτυπες διεκδικήσεις των Τούρκων δεν φαίνεται να είναι οικονομικές αλλά εδαφικές και έχουν να κάνουν περισσότερο με την πάγια στρατηγική που ακολουθούν εδώ και χρόνια της αμφισβήτησης των Ελληνικών εδαφών και των Ελληνικών χωρικών υδάτων.

Τα δυο πολεμικά σκάφη δεν υπέστησαν ζημιές όμως ο λόγος που βρέθηκαν στην περιοχή είναι μια άτυπη πρόκληση των Τούρκων ψαράδων οι οποίοι προσπαθούν να ψαρέψουν όσο γίνεται ποιο κοντά στην περιοχή των βραχονησίδων δημιουργώντας καθεστώς αμφισβήτησης της περιοχής.

Ας είναι καλά φυσικά και ο Πρωθυπουργός της χώρας μας ο οποίος είχε πει το αξιομνημόνευτο η θάλασσα δεν έχει σύνορα το οποίο όπως και να το πάρει κανείς, το συμπέρασμα που βγαίνει είναι πως είμαστε ανοικτοί σε΄όλες τις προτάσεις.

Σύμφωνα λοιπόν με πληροφορίες, χθες η κανονιοφόρος του πολεμικού Ναυτικού Νικηφόρος, συγκρούστηκε κατά την διάρκεια ελιγμών με σκάφος της Τουρκικής Ακτοφυλακής στα Ίμια.

Τα δυο πολεμικά σκάφη δεν υπέστησαν ζημιές όμως ο λόγος που βρέθηκαν στην περιοχή είναι μια άτυπη πρόκληση των Τούρκων ψαράδων οι οποίοι προσπαθούν να ψαρέψουν όσο γίνεται ποιο κοντά στην περιοχή των βραχονησίδων δημιουργώντας καθεστώς αμφισβήτησης της περιοχής.

Η κανονιοφόρος Νικηφόρος, βρέθηκε στην περιοχή όταν η κατάσταση άρχισε να ξεφεύγει.

Δυστυχώς η χώρα μας μέχρι στιγμής δεν έχει δείξει την φυσιολογική αλλά και απαιτούμενη περισσότερο από κάθε άλλη στιγμή, αγανάκτηση που χρειάζεται ούτως ώστε να δηλώσει σαφώς ότι δεν υφίσταται καμία αμφισβήτηση της περιοχής.

Αν και μπορεί να θεωρείται ήσσονος σημασίας το συγκεκριμένο περιστατικό, δεν είναι γιατί εδώ έχουμε να κάνουμε με μια ιστορία διεκδίκησης αιώνων η οποία συνεχίζει να υπάρχει.

Το πολεμικό ναυτικό αντέδρασε σωστά όμως η πολιτική ηγεσία της χώρας καλό είναι κάποια στιγμή να αναλάβει τις ευθύνες της όπως πρέπει και με όποιον τρόπο πρέπει.

Ζούμε σε μια χώρα που η αναπνοή αλλά και η δύναμη της είναι η θάλασσα, η Κρήτη είναι ένα από τα πιο σημαντικής στρατηγικής σημασίας σημεία του πλανήτη.

Εάν σταματήσουμε να ενδιαφερόμαστε για τα υδάτινα σύνορα μας, είναι πάρα πολύ εύκολο να καταλήξουμε οι ηττιμένοι της ιστορίας.

Ένας ρόλος που δεν μας ανήκει.