Η Μεσόγειος φλέγεται

Γιάννης Ζωγραφάκης
Γιάννης Ζωγραφάκης

Το σκάφος του Λιμενικού Σώματος 090 Γαύδος

Αυτή την στιγμή δύο πολύ σημαντικές εξελίξεις υπάρχουν μέσα στην Μεσόγειο οι οποίες αφορούν τα εθνικά μας συμφέροντα δημιουργώντας έκρυθμη κατάσταση που εύκολα μπορεί να ανάψει φωτιές, ανάλογες με αυτές των Ιμίων το ’96.

Το πιο πρόσφατο γεγονός είναι το επεισόδιο που ξέσπασε το βράδυ της Δευτέρας, λίγο μετά τα μεσάνυχτα, όταν η Τουρκική ακταιωρός Umut διεμβόλισε το σκάφος ανοικτής θαλάσσης του λιμενικού σώματος 090 «Γαύδος» στο οποίο επέβαιναν 7 άτομα πλήρωμα, με αποτέλεσμα την πρόκληση υλικών ζημιών.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που υπάρχουν, την ώρα του περιστατικού το Ελληνικό σκάφος βρισκόταν ακίνητο, ενώ μετά το γεγονός, η Τούρκικη ακταιωρός απομακρύνθηκε προς τα Τούρκικα παράλια.

Το Ελληνικό σκάφος ενημέρωσε άμεσα το αρχηγείο του Λιμενικού το οποίο διαβίβασε άμεσα το σήμα στο υπουργείο Εθνική Άμυνας και Εξωτερικών.

Το Γαύδος μεταφέρθηκε στην Λέρο για επισκευές ενώ αργότερα απέπλευσε για τον Πειραιά.

Αυτό είναι το δεύτερο περιστατικό που συνέβη τις τελευταίες μέρες, γιατί την Παρασκευή το πλωτό γεωτρύπανο «Saipem 12000» καθηλώθηκε στον Κάβο Γκρέκο, 15 ναυτικά μίλια μακριά από το τεμάχιο 3 του στόχου Σουπιά της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, όταν πλοία του Τούρκικου Πολεμικού Ναυτικού παρεμπόδισαν την είσοδο του στην περιοχή ερευνών.

Η Τούρκικη ακταιωρός Umut η οποία διεμβόλισε το Ελληνικό σκάφος

Ο ΥΠ. ΕΞ. της Κύπρου Ιωάννης Κασουλίδης δήλωσε πως στην περιοχή ευρίσκοντο, τουλάχιστον μέχρι πρότινος, 6 Τούρκικα πολεμικά πλοία κοντά στο γεωτρύπανο ενώ ο λόγος που επικαλέστηκαν οι Τούρκοι για την παρεμπόδιση του πλου του Saipem 12000 ήταν ότι στην περιοχή διεξήγαγαν ναυτικές ασκήσεις.

Ο πλοίαρχος του Γεωτρύπανου αναγκάστηκε να κάνει ελιγμούς διαφυγής και αλλάζοντας πορεία τελικά το ακινητοποίησε 70 μίλια από τις νοτιοανατολικές ακτές της Κύπρου σύμφωνα με τις οδηγίες που έλαβε από την Ρώμη και το κέντρο ελέγχου της εταιρίας.

Η εταιρία στην οποία ανήκει το Γεωτρύπανο, η ΕΝΙ, έδωσε εντολή στον πλοίαρχο να μην φύγει από την περιοχή και όπως δήλωσε αργότερα, δεν ανησυχεί ιδιαίτερα για τις Τουρκικές προκλήσεις, γιατί είναι σύνηθες φαινόμενο να συμβαίνουν τέτοιου είδους προβλήματα σε πλοία της εταιρίας.

Ο Κος Κασουλίδης χαρακτήρισε την ενέργεια της Τουρκίας ως πειρατικής και ότι εντάσσονται στις συνήθεις πρακτικές της γείτονος χώρας σε τέτοιου είδους θέματα αλλά αυτή την φορά σε πιο έντονο βαθμό.

Η Κυπριακή κυβέρνηση ήδη έχει στείλει διαβήματα στην Ρώμη, στην εταιρία ΕΝΙ και στην Αμερικάνικη πρεσβεία διαμαρτυρόμενη για το γεγονός.

Μέσα σε όλα αυτά έρχονται να προστεθούν και οι δηλώσεις του Ερντογάν οι οποίες έγιναν μετά το πρόσφατο περιστατικό των Ιμίων ο οποίος είπε

«Προειδοποιούμε αυτούς που ξεπερνούν τα όρια στην Κύπρο και στο Αιγαίο να μην κάνουν το λάθος βήμα»,

«Να μη νομίζουν ότι δεν παρατηρούμε τις κινήσεις για την αναζήτηση αερίου ανοιχτά της Κύπρου και τις κινήσεις στο Αιγαίο με τις βραχονησίδες. Εμείς προειδοποιούμε όσους κάνουν το λάθος βήμα στην Κύπρο και το Αιγαίο, να μην ξεπερνούν τα όρια».

Το γεωτρύπανο Saipem 12000 που παρεμπόδισαν Τούρκικα πολεμικά πλοία την Παρασκευή.

Αυτές οι δηλώσεις έρχονται να δέσουν με τις δηλώσεις του επικεφαλής των συμβούλων του Ερντογάν, Γιγκίτ Μπουλούτ ο οποίος είχε δηλώσει πως θα σπάσει τα πόδια σε όποιον αποπειραθεί να ανέβει στα Ίμια, δήλωση που είχε κάνει αμέσως μετά την απόδοση τιμών από τον Πάνο Καμμένο στην περιοχή των Ιμίων για την επέτειο του θερμού επεισοδίου του ’96.

Η Τουρκία έχει ακόμα έναν λόγο να ανησυχεί γιατί σε δύο περίπου χρόνια θα αρχίσει η κατασκευή του ενεργειακού αγωγού που θα συνδέει την Ελλάδα με την Μέση Ανατολή και το Ισραήλ, ο οποίος δεν θα περνάει από την Τουρκία

Αυτή την στιγμή πιθανώς η Τουρκία αισθάνεται παραγκωνισμένη από τις εξελίξεις και οι παλαιοί σύμμαχοι της, παραμένουν φυσικά, όμως πλέον δεν φαίνεται να έχει την αίγλη των προηγούμενων ετών.

Φυσικά το ότι το καθεστώς στην Τουρκία απέχει από το Ευρωπαϊκό όραμα του Κεμάλ έχει να κάνει με αυτό, όμως ας μην ξεχνάμε ότι η τωρινή κατάσταση της Τουρκίας δεν είναι κάτι ξέχωρο από τον εξισλαμισμό των κυβερνήσεων όλων των κρατών της γύρω περιοχής, στον οποίο οι σύμμαχοι της έχουν βάλει το χέρι τους.

Το περιβάλλον στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου είναι έκρυθμο και είναι πολύ εύκολο να πυροδοτηθεί από μια λανθασμένη στρατηγική ή πολιτική κίνηση της Τουρκίας, ειδικά εάν η Τουρκία πραγματικά αισθάνεται παραγκωνισμένη και θέλει να αποδείξει την κυριαρχία της στην περιοχή.

Δεν είναι απολύτως γνωστό τι πιέσεις μπορεί να ασκούνται και στο εσωτερικό της Τουρκίας. Ο Ερντογάν μετά το κατά συνθήκη πραξικόπημα το οποίο ανέτρεψε, φαίνεται να έχει την απόλυτη κυριαρχία μέσα στην Τουρκία, όμως μια στιγμή αδυναμίας ίσως είναι αρκετή για την ανατροπή του, κάτι το οποίο ο ίδιος αλλά και οι σύμβουλοι του προφανώς θα κοιτάξουν με κάθε τρόπο να μην γίνει.

Όπως και να έχει το πράγμα αυτή την στιγμή η Μεσόγειος αρχίζει να βγάζει καπνούς σε διάφορα σημεία, όπου τα συμφέροντα της Τουρκίας συγκρούονται, και θέλει μεγάλη προσοχή από την Ελληνική πλευρά, ούτως ώστε να μην γίνει ξανά το φιάσκο του ’96 με το «ευχαριστούμε τους Αμερικάνους» του Κώστα Σημίτη.

Και κάτι για το τέλος, αν δεν σεβόμουν τον χώρο που γράφω θα ήθελα να απαντήσω καταλλήλως στον Γικίτ Μπουλούτ ο οποίος προτίθεται να σπάσει τα πόδια όσων θα ανέβουν στα Ίμια, αλλά αυτό το αφήνω για τους σχολιαστές.