Η Κριτσά κρατά ζωντανή την ιστορική μνήμη – Η Κρήτη συνολικά όμως;

Μια συγκλονιστική εκδήλωση για την Εθνική Αντίσταση που κάποιοι θέλουν απεγνωσμένα να "σβήσουν"

Ίων Χριστοφιλόπουλος
Ίων Χριστοφιλόπουλος

Φωτογραφίες από τη Σοφία Χαρά Σγουρού

Αναφορές, ντοκουμέντα, μαρτυρίες και ομιλίες μεγάλης ιστορικής σημασίας για τον τόπο μας πραγματοποιήθηκαν το Σάββατο στην Κριτσά με την επέτειο των 74 χρόνων απο την ίδρυση της ΕΠΟΝ. Στον εκθετήριο χώρο υπήρχε υλικό φωτογραφικό απο την δράση της αντίστασης του Νομού Λασιθίου και σε όλη την διάρκεια των ομιλιών αναφορές στην δράση των «Σουμπεριτών» στην Κριτσά.

Για όσους δεν γνωρίζουν οι Σουμπερίτες ήταν ελληνικής καταγωγής δωσίλογοι Ναζί δολοφόνοι που σκότωσαν εκατοντάδες αμάχους και αντιστασιακούς υπό τις διαταγές του Ναζί Σούμπερτ. Αυτό το καθίκι ήταν Γερμανός στρατιωτικός, διαβόητος για τα εγκλήματα που διέπραξε κατά τη διάρκεια της κατοχής στην Κρήτη και στην Μακεδονία.

Το 1942 και όντας μέλος της Μυστικής Στρατιωτικής Αστυνομίας τοποθετήθηκε επικεφαλής ομάδας Γερμανών και Ελλήνων, της οποίας η βάση ήταν στο χωριό Αυγενική (σήμερα στον νομό Ηρακλείου) και από όπου προέβαιναν σε εκτελέσεις, βασανιστήρια και λεηλασίες στην ευρύτερη περιοχή.

Ο Φριτς Σούμπερτ συγκρότησε την Καταδιωκτική Ομάδα Σούμπερτ (Jagdkommando Schubert), ένα ειδικό στρατιωτικό σώμα για την καταδίωξη ανταρτών. Στην ομάδα αυτή συμμετείχαν δυστυχώς πάρα πολλοί Κρητικής καταγωγής φιλοναζί, οι οποίοι πήραν και το όνομα του Γερμανού σφαγέα ως παρατσούκλι. Στη διάρκεια της δίκης του μετά τον πόλεμο οι μάρτυρες περιέγραψαν τα εγκλήματα του Σούμπερτ, ένας δε μάρτυρας από τα Γιαννιτσά δήλωσε στην κατάθεσή του: «Αν υπήρχαν δέκα Σούμπερτ δεν θα υπήρχαν Έλληνες σήμερα».

Ο Σούμπερτ τελικά εκτελέστηκε και έλαβε και μια απολαυστική χαριστική βολή αν και θα έπρεπε να τον αφήσουν να πεθάνει αργά και βασανιστικά. Σύμφωνα με το «Ριζοσπάστη», οι τελευταίες του λέξεις, τις οποίες απεύθυνε σε καθολικό ιερέα που ήταν επιφορτισμένος να τον μεταλάβει, ήταν οι εξής: «Η Γερμανία ζη και δεν πεθαίνει. Εύχομαι να ξαναγίνη μεγάλη για να μπορέσει να ξεπληρώση όσα υποφέρει σήμερον»…

Όχι μόνο η Γερμανία έγινε δυστυχώς ξανά μεγάλη αλλά οι απόγονοι των δωσιλόγων στην Ελλάδα ζουν και βασιλεύουν όπως ξέρουμε. Ως εκ τούτου η Εθνική Αντίσταση δεν πρέπει να περάσει στη λήθη με κανένα τρόπο. Η Κριτσά το Σάββατο έκανε το χρέος της. Ίσως ένα «φρεσκάρισμα» της μνήμης σε παγκρήτιο επίπεδο να ήταν καλή ιδέα, δεν νομίζετε κύριε Αρναουτάκη;

Στην εκδήλωση ήταν παρών και ένας από τους τελευταίους αντιστασιακούς της εποχής εκείνης, ο Γεώργιος Χατζηδάκης.

Στη οθόνη βλέπετε τη φωτογραφία του ψυχοπαθή Ναζί δολοφόνου Σούμπερτ.