Η κατάχρηση της ελευθερίας, οδηγεί στην πτώση της δημοκρατίας

Γιάννης Ζωγραφάκης
Γιάννης Ζωγραφάκης

Ούτε πιστεύω πως ο Κωνσταντίνος Καραμανλής είναι εθνάρχης, ούτε είμαι με την μεριά των ψηφοφόρων του κόμματος στο οποίο υπήρξε, όμως δεν μπορώ παρά να αναγνωρίσω το πολιτικό του μέγεθος και την έντονη προσωπικότητα του, η οποία αν υπήρχε και στις μέρες μας μέσα στην βουλή, όλοι οι υπόλοιποι σημερινοί 300 θα είχαν πάει σπίτια τους.

Επίσης δεν μπορώ παρά να αναγνωρίσω ότι ο άνθρωπος αυτός, άσχετα αν τήρησε τα πάντα από όσα είπε, είχε δίκιο σε πάρα πολλά και ο λόγος που έβγαλε στην βουλή το 1976 εκτός από απόλυτα επίκαιρος, είναι και ένα μάθημα, όχι μόνο για τους πολιτικούς του χθες και του σήμερα, αλλά και για τους πολίτες.

Αυτός ο λόγος αλλά και τα γεγονότα των τελευταίων ημερών μου έδωσαν το ερέθισμα για να γράψω αυτό το άρθρο.

Είναι πραγματικά αληθές ότι η κατάχρηση της ελευθερίας, οδηγεί στην πτώση της δημοκρατίας και αυτό συμβαίνει γιατί αν καταχράσαι αυτό το δικαίωμα νομίζοντας ότι ελευθερία σημαίνει ασυδοσία, τότε καταπατάς τα δικαιώματα του άλλου με αποτέλεσμα να υπάρχουν αντίποινα και στο τέλος χάος που οδηγεί σε κάτι εντελώς διαφορετικό και απολυταρχικό.

Ναι κυρίες και κύριοι η ελευθερία θέλει αρετή και τόλμη και ποιος άραγε έχει την απαραίτητη τόλμη και αρετή για να διεκδικήσει αυτό το δικαίωμα;

Η ελευθερία έχει καθήκοντα και η τήρησή της θέλει αυστηρούς αλλά αυτονόητους κανόνες. Θέλει σεβασμό στην ελευθερία του άλλου αλλά και προστασία των απόψεων του ακόμα και αν αυτές είναι αντίθετες από τις δικές σου, μέχρι του σημείου που αυτές φυσικά δεν θα επηρεάσουν τον δικό σου βαθμό ελευθερίας.

Αυτό είναι το στοίχημα που προσπαθούμε να κερδίσουμε στην Μεσόγειο και πιστεύω πως μέχρι τώρα το έχουμε καταφέρει.

Και επιστρέφω στου συλλογισμούς μου. Η δημοκρατία είναι άραγε το καλύτερο πολίτευμα που μπορεί να υπάρξει; Πιστεύω πως ναι, δεν είναι σε καμία περίπτωση ιδανικό και έχει πολλά ελαττώματα, όμως στην εφαρμογή του είναι το πιο φιλελεύθερο και αυτό γιατί δίνει στον λαό το δικαίωμα άμεσα ή έμμεσα να επιλέξει, τουλάχιστον έως ενός σημείου, για την τύχη του.

Φυσικά ο βαθμός ποιότητας της δημοκρατίας εξαρτάται από την ποιότητα του λαού και έτσι όταν ο λαός ψηφίζει με λανθασμένα κριτήρια, το αποτέλεσμα θα είναι μια κακής ποιότητας δημοκρατία. Αυτή δηλαδή που έχουμε σήμερα.

Τώρα δυστυχώς, γεμίσαμε κωλόπαιδα και μέσα στην βουλή και έξω από αυτήν.

Όμως θεωρώ πως ακόμα και μια κακής ποιότητας δημοκρατία, είναι πολύ καλύτερη από οποιοδήποτε άλλο βαπτισμένο ως εθνοσωτήριο πολίτευμα στο οποίο τον έλεγχο τον έχει μια συγκεκριμένη κάστα ανθρώπων και ο λαός δεν έχει κανένα δικαίωμα στην λήψη των αποφάσεων που αφορούν την δική του τύχη και μοίρα.

Αυτή την στιγμή έχουμε μια πολύ κακής ποιότητας δημοκρατία, η οποία βρίσκεται στα όρια της απολυταρχίας. Τίθενται νόμοι από εξωτερικούς παράγοντες, η γνώμη του λαού ούτε μετράται ούτε υπολογίζεται, όμως και πάλι ο λαός έχει τον τρόπο να βγει στον δρόμο, να φωνάξει και εγώ να γράφω αυτές τις σειρές χωρίς να κινδυνεύω.

Στον λόγο του 1976 ο Κ. Καραμανλής ανέφερε και κάτι άλλο πολύ σημαντικό, ότι δεν υπάρχουν πολιτικοί που να έχουν το θάρρος να λένε την αλήθεια αλλά ούτε και λαός που να έχει το θάρρος να ακούει την αλήθεια.

Ναι κυρίες και κύριοι δυστυχώς αυτό συμβαίνει, ούτε οι πολιτικοί έχουν το σθένος να μιλήσουν σοβαρά στον λαό αλλά ούτε και ο λαός αντέχει να ακούσει σοβαρά, γιατί η αλήθεια θέλει σοβαρότητα οπότε πάλι καταλήγουμε σε μια κάκιστης ποιότητας δημοκρατία.

Φυσικά μιας κάκιστης ποιότητας δημοκρατία συμφέρει τους πολιτικούς γιατί μπορούν να κινούνται πιο ελεύθερα και να καταχρώνται την ελευθερία των πολιτών. Αυτό συνέβαινε και την εποχή του Καραμανλή, μόνο που τότε και ο λαός ήταν πιο αυστηρός στην κρίση του, αλλά και οι ηγέτες, ήθελαν να διατηρήσουν λίγο περισσότερο την σοβαρότητα τους.

Τώρα δυστυχώς, γεμίσαμε κωλόπαιδα και μέσα στην βουλή και έξω από αυτήν.

Αν θέλουμε λοιπόν να διατηρήσουμε το δικαίωμα μας στην ελευθερία θα πρέπει όλοι να γίνουμε πιο σοβαροί γιατί μπορεί η ελευθερία να θεωρείται αναφαίρετο δικαίωμα, όμως αυτό είναι στην θεωρία, στην πράξη είναι πολύ εύκολο να το αφαιρέσεις από έναν λαό. Αυτό το έχει δείξει και η ιστορία.

 

Comments

  1. ΜΙΧΑΛΗΣ ΝΑΛΕΤΑΚΗΣ    

    Δεν αρχισες καλα αλλα καλα τελειωσες…και επειδη ειμαι της ‘παλιας’ σχολης δεν μου αρεσε και η λεξη που χρησιμοποιησες για τα κακα παιδια…
    Την καλημερα μου.

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.