Η θύελλα των εξελίξεων στην Μεσόγειο

Γιάννης Ζωγραφάκης
Γιάννης Ζωγραφάκης

Ενώ το σκάνδαλο της Novartis αλλά και το Σκοπιανό φαίνεται να έχουν μπει σε κάποιου είδους αναμονή, στα Ίμια η κατάσταση είναι θερμή και όλοι βρίσκονται σε επιφυλακή, και στην Κύπρο οι εξελίξεις συνεχίζουν και παίρνουν άλλη τροπή.

Η Κυπριακή δημοκρατία εξέδωσε NAVTEX για ασκήσεις με πραγματικά πυρά, σε μια περιοχή έκτασης 600 τετραγωνικών χιλιομέτρων η οποία περιλαμβάνει και κομμάτια των τεμαχίων 3 και 13 της ΑΟΖ για το Απόγευμα της Πέμπτης.

Η περιοχή αυτή εφάπτεται με την περιοχή που έχει δεσμεύσει η Τουρκία για ασκήσεις, και όπως φαίνεται η NAVTEX της Κύπρου σχετίζεται και με την παρουσία στην περιοχή Ιταλικής φρεγάτας, η οποία συμμετείχε σε άσκηση έρευνας και διάσωσης στην περιοχή του στόχου Σουπιά.

Ενώ η Τουρκία συνεχίζει να παρεμποδίζει την πρόσβαση στην περιοχή ερευνών του γεωτρύπανου SAIPEM 12000, από την Τετάρτη το πρωί έχουν γίνει τρεις πτήσεις ελικοπτέρου υποστήριξης του γεωτρύπανου από την Λάρνακα, όπως αναφέρεται, για μεταφορά προσωπικού. Η συχνότητα των πτήσεων είναι η μεγαλύτερη που έχει παρατηρηθεί μέχρι τώρα.

Παρά το ότι η Κύπρος και η Ιταλική εταιρία ΕΝΙ προσπαθούν να βρουν λύση στο θέμα, η Τουρκία φαίνεται αδιάλλακτη και οι δηλώσεις του Ερντογάν δεν αφήνουν όπως φαίνεται κανένα περιθώριο για εξεύρεση ομαλής λύσης στο θέμα.

Στις δηλώσεις του Τούρκου προέδρου ήρθε να προστεθεί και η δήλωση – αξίωση του γαμπρού του Ερντογάν και Υπουργού Ενέργειας Μπεράτ Αλμπαϊράκ, ο οποίος είπε κατά την διάρκεια απονομής των βραβείων επιτυχίας 2017 ότι «Βρισκόμαστε σε μια πιο αποτελεσματική διαδικασία. Κάποιοι τις τελευταίες μέρες προσπαθούν να δημιουργήσουν τετελεσμένα. Κάτι τέτοιο δεν γίνεται. Δεν παραδίδουμε και δεν θα παραδώσουμε σε κανέναν τα δικαιώματα της Τουρκίας που πηγάζουν από το διεθνές δίκαιο. Δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να παραβλέψει το κράτος της ‘τδβκ’. Θα χρησιμοποιήσουμε μέχρι τέλους τα δικαιώματά μας που πηγάζουν από το διεθνές δίκαιο»,

Εκτός αυτού η Τουρκία και το ψευδοκράτος προχωρούν σε μια ακόμα πιο δραστική κίνηση, εφόσον πρόκειται να αρχίσουν γεωτρήσεις στο οικόπεδο 6, το οποίο η Τουρκία μονομερώς αναγνωρίζει σαν δικό της βάσει συμφωνίας που έχει υπογράψει το ψευδοκράτος με την Τουρκία, με πλατφόρμα την οποία έχει αγοράσει επίσης η Τουρκία.

Αυτά δήλωσε ο πρώην Υπουργός Ενέργειας του Ψευδοκράτους Σουνάτ Ατούν στο πρακτορείο Ανατολή, λέγοντας επίσης ότι «Τα βήματα αυτά έχουν να κάνουν με τα χωρικά ύδατα της Κύπρου, ωστόσο το τεμάχιο 6 είναι μια περιοχή που έχει μείνει στην υφαλοκρηπίδα της Τουρκίας». Συνέχισε λέγοντας πως η Τουρκία στην δική της περιοχή, αν θέλει κάνει ασκήσεις ή έρευνες και αν θέλει παρεμβαίνει σε όσους παραβιάζουν την περιοχή της.

Σημαντικό είναι να τονιστεί ότι η NAVTEX που εξέδωσε η Κύπρος για την Πέμπτη το απόγευμα έχει σχέση με αίτημα που έχουν υποβάλει η προσωρινή δύναμη του ΟΗΕ στο Λίβανο UNIFIL και η Ρωσία, κάτι που σημαίνει ότι τουλάχιστον σε αυτό το θέμα υπάρχει μια κοινή γραμμή συμφερόντων η οποία αντιτίθεται με την Τουρκία.

Πάντως έντονο ενδιαφέρον για τις εξελίξεις έχει όπως φαίνεται και το Ισραήλ εφόσον το πρωί της Τετάρτης το υπερσύγχρονο κατασκοπευτικό αεροπλάνο τύπου Gulfstream G550 του Ισραήλ πέταξε για περίπου 4 ώρες σε μεγάλο υψόμετρο, 43.000 πόδια, τουλάχιστον 10 φορές πάνω από την περιοχή, συλλέγοντας πληροφορίες.

Η πτήση του Ισραηλινού αεροσκάφους πάνω από την περιοχή είναι στα πλαίσια συνεργασίας της Κυπριακής Δημοκρατίας με το Ισραήλ στον τομέα εναέριας κυκλοφορίας.

Από ότι φαίνεται οι εξελίξεις τρέχουν, την ώρα που η Τουρκία προσπαθεί να δείξει τα δόντια της σε όποιον προσπαθήσει να αντιταχθεί στα δικά της λεγόμενα.

Αν το εξετάσει κανείς αυτό από την σκοπιά των διεθνών σχέσεων, οι ενέργειες της Τουρκίας θα φανούν εντελώς παράλογες, εφόσον δείχνει να μην σέβεται καθόλου όχι μόνο την Κύπρο και την Ελλάδα, αλλά και τα ισχυρότερα από αυτήν κράτη.

Πιθανώς λοιπόν η κατάσταση αυτή που έχει δημιουργηθεί, εκτός των άλλων έχει να κάνει περισσότερο με εσωτερικά προβλήματα στην Τουρκία και με την προσπάθεια του Ερντογάν να αποδείξει σε φίλους και εχθρούς την πυγμή και την παντοδυναμία του.

Φυσικά υπάρχει και ο παράγοντας των υπόγειων συμμαχιών και διαπιστεύσεων, γιατί η Τουρκία ποτέ δεν έχει προχωρήσει στο παρελθόν σε τέτοιου είδους διεκδίκηση, εάν από πίσω της δεν έχει τις πλάτες κάποιου ισχυρότερου από αυτήν.

Είναι πάντως η πρώτη φορά που οι άλλοτε παραδοσιακοί σύμμαχοι της Τουρκίας φαίνονται να μην είναι και τόσο φιλικοί απέναντι στις διεκδικήσεις της Τουρκίας, και ίσως ο Ερντογάν με αυτόν τον τρόπο παίζει ένα σκληρό παιχνίδι προσπαθώντας να κερδίσει τις εντυπώσεις.

Αυτό πάντως που φαίνεται έντονα, είναι πως οι εξελίξεις γενικά στην Μεσόγειο θα πάρουν στην πορεία των πραγμάτων, αρκετά γρήγορα, μια τελική μορφή και η ισορροπία δυνάμεων φαίνεται να αλλάζει σύντομα.