Η Ελλάδα έχει γίνει προϊόν προς πώληση

Γιάννης Ζωγραφάκης
Γιάννης Ζωγραφάκης

Παρακολουθώντας τις εξελίξεις στο θέμα της ονομασίας των Σκοπίων βλέπω μερικά πράγματα τα οποία οφείλω να παρατηρήσω.

Κατ΄αρχάς ακούω την κυβέρνηση να λέει ότι τώρα είναι η ευκαιρία, που το ΝΑΤΟ, για δικούς του λόγους, θέλει να προσαρτήσει τα Σκόπια να δοθεί ένα τέλος στις αλυτρωτικές βλέψεις της γείτονος χώρας σε σχέση με την Ελλάδα.

Αυτό σημαίνει ότι το δικαίωμα βέτο που έχει η χώρα μας ως μέλος του ΝΑΤΟ δεν θα το χρησιμοποιήσει και τα Σκόπια θα ενταχθούν στο ΝΑΤΟ με μια νέα ονομασία, η οποία θα περιέχει μέσα της τον όρο Μακεδονία, αποσύροντας από το σύνταγμα τους τα αλυτρωτικά σημεία του.

Βέβαια κανείς δεν μιλάει για το τι θα γίνει στην επόμενη αναθεώρηση του συντάγματος της γείτονος χώρας, η οποία έχει κάθε δικαίωμα να αναθεωρήσει όπως αυτή νομίζει το σύνταγμα της, και να θέσει εκ νέου τα ίδια θέματα.

Το επόμενο που παρατηρώ είναι πως η κυβέρνηση έχει μια πάγια τακτική να αδιαφορεί για τον δεξιό εταίρο της και την εθνική του ταυτότητα.

Τι μπορεί να σημαίνει αυτό; Μπορεί να σημαίνει πως η μεριά των ΑΝΕΛ μπορεί να εκφράζει την έντονη αντίθεση της στο θέμα και να παρευρίσκεται στα συλλαλητήρια, για ένα θέμα το οποίο όπως φαίνεται έχει λήξει, αλλά από την άλλη δεν έχει καμία διάθεση να σπάσει την συμφωνία της με τον ΣΥΡΙΖΑ, γιατί όταν έρθει η ώρα που θα δημοσιοποιηθεί η τελική απόφαση για το θέμα ποιος θα πάρει την απόφαση για το θέμα; Η αντιπολίτευση φωνάζει για βέτο, όμως δεν έχει θέση στην ανάληψη των τελικών αποφάσεων άρα δεν έχει ευθύνη.

Αν πριν την τελική απόφαση πηγαίναμε για εκλογές και έβγαινε μια νέα κυβέρνηση, τι θα έκανε; Θα έθετε πραγματικά βέτο ή θα ακολουθούσε την ίδια στάση;

Το επόμενο που παρατηρώ με μεγάλη μου λύπη είναι και το ότι στην θεωρία πολλά λέγονται μα στην πράξη τα πράγματα αλλάζουν.

Ζούμε σε ένα αδίστακτο πολιτικό σκηνικό σαρκοβόρο και αιματηρό. Από την μια υπάρχει μια κυβέρνηση η οποία προσπαθεί να πείσει τον κόσμο ότι το να σκέφτεσαι εθνικά σε κάνει φασίστα και από την άλλη μια αντιπολίτευση η οποία κοιτάει να αποποιηθεί τις ευθύνες των προηγούμενων ετών με τεχνάσματα καθόλου όμορφα, βλ. Novartis.

Γενικά το όλο κλίμα είναι αποκαρδιωτικό και πλέον έχουν πέσει οι μάσκες όλων ανεξαιρέτως.

Κανείς δεν κρατάει προσχήματα και όπως τουλάχιστον δείχνει το πράγμα η Ελλάδα και το εθνικό συμφέρον είναι προϊόν προς πώληση είτε ιδεολογική, είτε γεωγραφική.