Η δημοκρατία δεν έχει αδιέξοδα αλλά…

Γιάννης Ζωγραφάκης
Γιάννης Ζωγραφάκης

Μερικές φορές σε τοίχους βρίσκεις αυτό που έψαχνες μια ζωή στα βιβλία.

Μπορεί το παρόν άρθρο να αμφισβητηθεί από πολλούς και πιθανώς να έχει μέσα του και κάποιες επικίνδυνες απόψεις, ίσως ακραίες, όμως παρόλα αυτά πιστεύω ότι αντικατοπτρίζει την εικόνα που έχει η εφαρμοσμένη δημοκρατία, όχι μόνο στην χώρα μας αλλά σε κάθε χώρα που υφίσταται αυτό το καθεστώς το οποίο σίγουρα είναι το καλύτερο που μπορεί να εφαρμοστεί, άσχετα με το αν είναι ιδανικό ή όχι.

Δήμος ο λαός και κράτος η εξουσία, η εξουσία στον λαό λοιπόν και όντως δημοκρατία σημαίνει ότι η εξουσία πηγάζει και ασκείται από τον λαό για το συμφέρον του ίδιου του λαού.

Αυτή είναι η αρχική και αδιαμφισβήτητη αρχή της δημοκρατίας, είτε είναι έμμεση είτε άμεση, όμως η ποιοτική διαφορά που μπορεί να έχει ένα δημοκρατικό πολίτευμα από ένα άλλο δημοκρατικό πολίτευμα έχει να κάνει με πολλούς παράγοντες όπως με την ηθική και το επίπεδο της κοινωνίας στο οποίο λειτουργεί το συγκεκριμένο πολίτευμα.

Με άλλα λόγια, και το παράδειγμα φυσικά είναι ακραίο, αν η κουλτούρα και η ποιότητα του λαού είναι χαμηλή και αποφασιστεί ότι πρέπει να θανατώνονται ή να γκετοποιούνται οι άνθρωποι που έχουν ύψος πάνω από 1,80, αυτό μπορεί κάλλιστα να θεωρηθεί σε μια τρελή και ανήθικη κοινωνία ως ένα δημοκρατικό ψήφισμα.

Μπορεί το παράδειγμα που έθεσα να είναι ακραίο και εν πολλοίς τρελό, όμως και σε αυτή την ακραία, τρελή κατάσταση των πυγμαίων δημοκρατών φαίνεται ότι μια δημοκρατία χωρίς ηθικές βάσεις μπορεί να εξομοιωθεί με οποιοδήποτε ακραίο δικτατορικό πολίτευμα.

Εδώ φυσικά υπάρχει και το σύνταγμα το οποίο θέτει κάποιους όρους και κανόνες οι οποίοι προστατεύουν τον Δήμο από τέτοιου είδους αποφάσεις αλλά και πάλι, ακόμα και το σύνταγμα μπορεί να αναθεωρηθεί, μειώνοντας το ποιοτικό αποτέλεσμα της δημοκρατίας.

Φυσικά μπορεί να ειπωθούν πάρα πολλά για το θέμα και σίγουρα υπάρχει πολύ ισχυρός αντίλογος σε αυτά που γράφω, όμως παρόλα αυτά δεν νομίζω κανείς να αρνηθεί την βάση αυτής της σκέψης η οποία λέει ότι ένας παρηκμασμένος Δήμος χωρίς παιδεία και κουλτούρα ή μάλλον καλύτερα με κακής ποιότητας παιδεία και κουλτούρα θα δημιουργήσει ένα ανάλογα κακής ποιότητας δημοκρατικό πολίτευμα το οποίο σε βάθος χρόνου μπορεί να είναι και ο κόλαφος της δημοκρατίας.

Άρα με άλλα λόγια το βασικότερο, το θεμελιώδες, το απαραίτητο στοιχείο για μια υγιή δημοκρατία είναι το πολιτιστικό επίπεδο, η κουλτούρα και η παιδεία ενός λαού γιατί η δημοκρατία δεν έχει αδιέξοδα στην εφαρμογή της που σημαίνει ότι έχει την δυνατότητα να εφαρμόσει κάθε είδους νόμο όταν αυτός έχει γίνει κοινά αποδεκτός με αποτέλεσμα μιας κακής ποιότητας δημοκρατία να αποτελεί διακύβευμα για την ίδια την υπόσταση του πολιτεύματος.

Γιατί τα λέω όλα αυτά; Γιατί αυτό που ζούμε τα τελευταία χρόνια σε όλο τον δυτικό κόσμο δείχνουν πως η δημοκρατία οδεύει προς αυτό το σημείο.

Οδεύει προς τα εκεί γιατί στην βάση της στηρίζεται στην κοινωνία, αλλά σε μια κοινωνία η οποία ηθικά αλλά και ποιοτικά δείχνει να χάνει έδαφος.

Σε αυτό μεγάλο, τεράστιο ρόλο παίζουν και τα ΜΜΕ και τα ιδεώδη που λανσάρουν ανάλογα με την πολιτική που ακολουθούν, όμως σε μια δημοκρατία η οποία έχει πολίτες σωστά εκπαιδευμένους, που σημαίνει ότι έχουν σωστή κρίση και είναι μακριά από πολιτικές σκοπιμότητες τα ΜΜΕ και όλα τα παρελκόμενα τους δεν θα έχουν μεγάλη ελπίδα να στρέψουν την κρίση του κόσμου προς την μια ή την άλλη άποψη, με αποτέλεσμα και αυτά να σοβαρευτούν αρκετά.

Δεν μιλάω για παλιές αξίες που δεν υπάρχουν αυτή την στιγμή, μιλάω για τον αμοραλισμό και την κενότητα που υπάρχει σε όλα τα σημεία του κοινωνικού ιστού, τα οποία συνοδεύονται και από την καθολική απογοήτευση του κόσμου και την αποστροφή του προς κάθε τι που μπορεί να θεωρηθεί ιδανικό.

Δυστυχώς και αυτό είναι δική μου εκτίμηση, το ιδανικό σήμερα θεωρείται μάλλον μια άχρηστη ιδεοληψία, και όχι ένας στόχος που μπορεί ποτέ να μην πραγματοποιηθεί αλλά σε κάνει σίγουρα καλύτερο.

Με άλλα λόγια η δημοκρατία μπορεί να μην κινδυνεύει αυτή την στιγμή, όμως κινδυνεύει η εφαρμοσμένη ποιότητα της, που σημαίνει ότι οι υφιστάμενοι σε αυτήν, δηλαδή ο Δήμος, δηλαδή όλοι εμείς, θα είμαστε οι άμεσοι ανταποκριτές των δικών μας δημοκρατικών ενεργειών, οι οποίες ενέργειες μπορεί να μας φέρουν σε μια πολύ δύσκολη μοίρα.