Η Αχέντ Ταμίμι είναι η Παλαιστίνη

Μιχάλης Παπαχατζάκης
Μιχάλης Παπαχατζάκης

Ξεκίνησε την Τρίτη 13/2/2018 η δίκη της νεαρής Παλαιστίνιας αγωνίστριας Αχέντ Ταμίμι. Η μόλις δεκαεπτάχρονη Ταμίμι είναι η κοπελίτσα που χαστούκισε έναν Ισραηλινό στρατιώτη στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη (του Ιορδάνη ποταμού), κατά τη διάρκεια μιας ακόμα εισβολής του ισραηλινού στρατού με σκοπό να καταστείλει τις διαδηλώσεις. Αυτές που ξέσπασαν μετά τη δήλωση του Ντόναλντ Τραμπ στις 6 Δεκεμβρίου του 2017 ότι θα αναγνωρίσει την Ιερουσαλήμ σαν πρωτεύουσα του Ισραηλινού κράτους-κόντρα στις αποφάσεις του ΟΗΕ. Όλοι έκριναν τότε ότι αυτή η δήλωση θα μεταφραστεί σε πολλούς νεκρούς. Όπως και έγινε. Οι δυνάμεις κατοχής με χρήση κανονικών και πλαστικών σφαιρών δολοφόνησαν πολλούς διαδηλωτές. Τραυμάτισαν και συνέλαβαν ακόμα περισσότερους, μεταξύ των οποίων και πολλά παιδιά. Που όπως και παλιότερα βρέθηκαν μπροστά να πετούν πέτρες στα τεθωρακισμένα.  Ένα από αυτά ήταν και ένας δεκατετράχρονος ξάδερφός της, ο οποίος τραυματίστηκε σοβαρά στο κεφάλι από πλαστική σφαίρα.

Η γεμάτη συμβολισμούς πράξη ενός κοριτσιού, που αψηφά στα ίσια την τεράστια ισχύ του στρατού κατοχής και του επιτίθεται με ό,τι διαθέσιμο είχε εκείνη την ώρα, το μικρό της χέρι, αποτυπώθηκε και διαδόθηκε σε βίντεο και για αυτό το λόγο δικάζεται από στρατοδικείο. Οι κατηγορίες είναι της βιαιοπραγίας και «προσβολής στρατιώτη», που μαζί με τις υπόλοιπες που της φορτώσαν, επισύρουν πολύχρονη φυλάκιση. Όμως ήδη βρίσκεται στη φυλακή. Το επεισόδιο του χαστουκιού έγινε την 15η Δεκεμβρίου που πέρασε, και τρεις μέρες μετά η Ισραηλινή αστυνομία έκανε έφοδο στο σπίτι της και τη συνέλαβε μαζί με τη μητέρα της. Από τότε κρατείται, παρά τις διαμαρτυρίες των δικηγόρων της ότι είναι ανήλικη και πρέπει να τεθεί υπό κατ’ οίκον περιορισμό.  Η στάση που κράτησε στην προανακριτική διαδικασία ήταν περήφανη. Εμφανίστηκε κάνοντας το σήμα της νίκης με τα δάκτυλά της και δήλωσε ότι δεν μετανιώνει. Αυτό εξόργισε περισσότερο το ισραηλινό κράτος. Παράλληλα, υπερψηφίστηκε από την Κνεσέτ ο νόμος για επιβολή θανατικής ποινής για «τρομοκρατία».

Το Ισραήλ εφαρμόζει «απαρτχάιντ» στο κράτος του, αναφορικά με τον παλαιστινιακό πληθυσμό. Αυτό δεν συγκινεί ιδιαίτερα τις δυτικές κυβερνήσεις, και καθόλου τις ΗΠΑ, όχι γιατί αντιδρά κάποιο λόμπυ και άλλα τέτοια που ακούγονται, αλλά διότι το Ισραήλ είναι μια περιφερειακή δύναμη-χωροφύλακας στην περιοχή. Και οι υπηρεσίες του είναι πολύτιμες για εκείνες στην αστυνόμευση των γειτονικών αραβικών κρατών ή-αντίθετα-στην πυροδότηση εντάσεων. Το ίδιο συνέβαινε και στο αυθεντικό Απαρτχάιντ μέχρι τη δεκαετία του ’80. Επειδή το νοτιοαφρικανικό κράτος έστελνε μισθοφόρους στα αποικιακά κράτη βόρεια του να πολεμήσουν τα εθνικοαπελευθερωτικά κινήματα, πολύ λίγες δυτικές κυβερνήσεις ασχολούνταν. Και αυτές για λόγους συμφέροντος. Τυπικά είχαν κηρύξει στη Νότιο Αφρική τη δεκαετία του ’70 ένα «χαλαρό» εμπάργκο το οποίο καταστρατηγούνταν με διάφορους (έμμεσους κυρίως) τρόπους. Στο Ισραήλ δεν υπάρχουν καν αυτές οι κυρώσεις. Μόνο λεκτικές καταγγελίες και ψηφίσματα, ενώ η σιωπηρή εθνοκάθαρση συνεχίζεται.

Οι Παλαιστίνιοι αυτήν την περίοδο παλεύουν για να επιβιώσουν στις άθλιες συνθήκες που οι κυβερνήσεις του Ισραήλ τους έχουν επιβάλει, στις περιοχές-φυλακές που τους έχουν μαντρώσει με ψηλό τείχος. Η απόγνωση τους είναι ορατή στην παρακάτω φωτογραφία του κοριτσιού-είναι και πάλι η Αχέντ Ταμίμι- που εννιά χρονών κραδαίνει τη γροθιά της μπροστά στους πάνοπλους στρατιώτες που γελάνε κοροϊδευτικά.