Η Αφρική μετακόμισε στην Κρήτη και η σκόνη είναι παντού

Γιάννης Ζωγραφάκης
Γιάννης Ζωγραφάκης

Η πλατεία ελευθερίας καλυμμένη με Αφρικάνικη σκόνη

Μόνο καμήλες που δεν ήρθαν από την Αφρική το περασμένο εικοσιτετράωρο και μιλάω για την άμμο που έχει κατακλύσει την Κρήτη και δημιουργεί ένα αποκαλυπτικό κλίμα.

Η σκόνη είναι παντού και η ορατότητα έχει μετριαστεί εξαιτίας του φαινομένου.

Το φαινόμενο δεν είναι πρωτοφανές για την Κρήτη γιατί σχεδόν κάθε χρόνο με μικρή ή μεγάλη ένταση η σκόνη από την Αφρική κάνει την επιδρομή της όμως, όπως δείχνουν τα πράγματα, το φαινόμενο της ερημοποίησης της Σαχάρας και η ανυπολόγιστη έκταση που έχει πάρει, μειώνοντας συνεχώς τις καλλιεργήσιμες εκτάσεις έχουν ήδη αυξήσει την συχνότητα αλλά και την ποσότητα του φαινομένου και θα την αυξήσουν πολύ περισσότερο στο μέλλον.

Εκτός από το περίεργο θέαμα που παρουσιάζει η Κρήτη αλλά και τα αυτονόητα προβλήματα που μπορεί να προκαλεί τόσος όγκος σκόνης στην ατμόσφαιρα, οι επιστήμονες κάνουν λόγο για μεταφορά μέσο της σκόνης αυτής και δηλητηριωδών ουσιών όπως ο μόλυβδος, ο ψευδάργυρος, το χρώμιο, το βανάδιο, το αρσενικό και το νικέλιο σε πολύ μεγάλη περιεκτικότητα.

Οπότε τις ημέρες αυτές, ο περιορισμός των μετακινήσεων είναι επιβεβλημένος σε όλες τις ομάδες πληθυσμού αλλά κυρίως σε ανθρώπους με αναπνευστικά προβλήματα, καρδιοπαθείς, ασθματικούς, και γενικά άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες.

Λίγο για το φολκλόρ του πράγματος

Εξαιτίας του φαινομένου αυτού, το τοπίο έχει αλλάξει τελείως στο νησί και πλέον χωρίς κανείς να διαθέτει ιδιαίτερη φαντασία, μπορεί να αισθανθεί λίγο τις πληγές του Φαραώ, την κατάρα του Τουταγχαμών, και δεν νομίζω κανέναν να εξέπληττε αν στον δρόμο αντίκριζε μερικές καμήλες ανάμεσα στα αμάξια και πάνω τους χαρούμενους βεδουίνους.

Όλη αυτή η εικόνα, εκτός των κινδύνων που μπορεί να κρύβει για την δημόσια υγεία, μπορεί να πει κανείς ότι ευνοεί και κάποιες επιχειρήσεις όπως πλυντήρια αυτοκινήτων  αλλά και συναφής επιχειρήσεις καθαρισμού, οι οποίες θα δουν αύξηση στις δουλειές τους.

Επίσης ένα άλλο θετικό που μπορεί να πει κανείς ότι έχει αυτή η κατάσταση είναι και το ότι ανέξοδα και χωρίς καν να κουνηθείς από το σπίτι σου, έχεις μια Αφρικάνικη εικόνα γιατί μπορεί να μην ταξίδεψες στην Αφρική, ήρθε όμως η Αφρική στον τόπο σου.

Πάντως για μια δυο μέρες το φαινόμενο μπορεί να έχει ένα εικαστικό ενδιαφέρον αλλά αν οι περίοδοι του μεγαλώσουν θα αποτελέσει ένα πραγματικό πρόβλημα για όλους και μάλιστα εξαιρετικά σημαντικό.

Δυστυχώς για το συγκεκριμένο θέμα δεν φταίει η κυβέρνηση και έτσι δεν μπορεί κανείς να επιρρίψει ευθύνες στην πολιτική ηγεσία αλλά ούτε και στους Λίβυους οι οποίοι μάλλον δεν έχουν τρόπο να κρατήσουν την σκόνη στα εδάφη τους και έτσι συνεχώς χάνουν έδαφος το οποίο έρχεται στα κεφάλια μας.

Όμως παρόλα αυτά ίσως θα έπρεπε να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε συλλογικά και καλύτερα, τρόπους αντιμετώπισης τέτοιων φαινομένων γιατί για την ώρα η παθητική στάση απέναντι σε αυτά αρκεί, ίσως όμως σε λίγο δεν θα είναι ικανή να μας βοηθήσει.

Comments

 1. Oraia ta lete re    

  > οι επιστήμονες κάνουν λόγο για μεταφορά μέσο της σκόνης αυτής και δηλητηριωδών ουσιών όπως ο μόλυβδος, ο ψευδάργυρος, το χρώμιο, το βανάδιο, το αρσενικό και το νικέλιο σε πολύ μεγάλη περιεκτικότητα.

  Αυτό ακούγεται πολύ ενδιαφέρον σαν έρευνα και θα ήθελα να το διαβάσω. Υπάρχει κάποιο link?

 2. K.B    

  Ουδέν ευφυέστερο της μεταφορας της αφρικανικής σκονης.
  Η φύση λειτούργει σοφά χωρίς να υπολογίζει την σχετικά πρόσφατη παρουσία του ανθρώπου πάνω στη γη και βεβαια αγνοεί την επίσης πολυ πρόσφατη βιομηχανοποίηση και αστικοποιηση της κοινωνίας που δημιούργησε στη Β. Αφρική τεραστια ρυπογόνα αστικά κέντρα 20.000.000 [ Καιρο ] 7.000.000
  [ Αλεξάνδρεια] κάτοικων και αλλων πολλων αστικων περιοχων που βρισκονται στη Β. Αφρικη..
  Η μεταφορά της σκόνης λ.χ εμπλουτίζει διαχρονικά τις ερημοποιημένες περιοχές και όχι μονο αυτες της Κρήτης με υλικά που ευνοούν και συντηρούν τη χλωριδα και τη μικροχλωριδα
  Επισης συμφωνα με τους επιστημονες η ετησια μεταφορα της σκονης στην Αμερικη συντηρει τα απεραντα δαση του Αμαζονιου εμπλουτιζοντας τα με ζωογονα υλικα.
  Κ.Β

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.