Η άνοδος της ασημαντότητας

Ένα βιβλίο που θα σας βοηθήσει να καταλάβετε πώς φτάσαμε εδώ και πού πάμε

Ίων Χριστοφιλόπουλος
Ίων Χριστοφιλόπουλος

Ο Κορνήλιος Καστοριάδης είναι ένας από τους λαμπερούς Έλληνες που διέπρεψαν στο εξωτερικό με τη σκέψη του να έχει επηρεάσει όσο λίγοι το σύγχρονο κόσμο – αν μιλάμε για Έλληνες που πραγματικά επηρέασαν τη Δυτική σκέψη. Στο βιβλίο του «Η άνοδος της ασημαντότητας» θα βρείτε όλες τις αιτίες που μας οδήγησαν στη σημερινή κρίση αλλά και το προς τα πού πάνε τα πράγματα δυστυχώς για όλους μας. Το βιβλίο αυτό είναι πραγματικά χρηστικό εργαλείο.

«Εννοείται ότι όλα αυτά θέτουν θεμελιώδη προβλήματα: για παράδειγμα, με ποιον τρόπο θα μπορούσε να λειτουργήσει μια αληθινή, μια άμεση δημοκρατία, όχι πια με 30.000 πολίτες, όπως στην Αθήνα της κλασσικής εποχής, μα με 40 εκατομμύρια πολίτες, όπως στη Γαλλία, ή ακόμα και με πολλά δισεκατομμύρια άτομα στην κλίμακα του πλανήτη; Προβλήματα κολοσσιαίας δυσκολίας, που όμως κατά τη γνώμη μου μπορούν να λυθούν –με την προϋπόθεση ότι η πλειονότητα των ανθρώπων και των ικανοτήτων τους θα κινητοποιηθεί για τη δημιουργία λύσεων, αντί να προβληματίζεται για το πότε θα μπορέσει να αποκτήσει τρισδιάστατη τηλεόραση.

Αυτά είναι τα καθήκοντα που έχουμε μπροστά μας – και η τραγωδία της εποχής μας είναι ότι η δυική ανθρωπότητα κάθε άλλο παρά νοιάζεται για αυτά. Πόσον καιρό ακόμα η ανθρωπότητα θα κατατρύχεται από τις ματαιότητες και τις ψευδαισθήσεις που ονομάζουμε εμπορεύματα; Μια καταστροφή οποιουδήποτε είδους – οικολογική, για παράδειγμα – θα προκαλέσει άραγε μια βίαιη αφύπνιση, ή μήπως την εμφάνιση αυταρχικών ή ολοκληρωτικών καθεστώτων; Κανείς δε μπορεί να απαντήσει σε τέτοιου είδους ερωτήματα. Εκείνο που μπορούμε να πούμε, είναι ότι όλοι όσοι έχουν συνείδηση του φοβερά σοβαρού χαρακτήρα των ζητημάτων πρέπει να προσπαθήσουν να μιλήσουν, να ασκήσουν κριτική σε αυτή την ξέφρενη πορεία προς την άβυσσο, να ξυπνήσουν την συνείδηση των συμπολιτών τους».

Θα το βρείτε από τις Εκδόσεις Ύψιλον

Comments

 1. Oraia ta lete re    

  Μην κουράζεστε με τέτοιες αναλύσεις επί του αποτελέσματος, σε 6 σελίδες το κάλυψε το βαθύτερο θέμα ο Λεμπέσης και δωρεάν :

  http://users.uoa.gr/~nektar/arts/prose/evangelos_lempesis_idiots.htm

  καλή ανάγνωση.

  1. Ίων Χριστοφιλόπουλος    

   Πολύ χρήσιμο 🙂 Ευχαριστώ πολύ

   Ίων Χριστοφιλόπουλος
   1. Oraia ta lete re    

    Όταν το διαβάσετε θα ήθελα να ακούσω την άποψή σας επ’ αυτού, μιας και ανοίξαμε μια καλή και σχετική συζήτηση και στο άλλο σας άρθρο.

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.