Επιτέλους, είμαστε με τα καλά μας;

Περί κατρακύλας ο λόγος

Σώτια Πεντεδήμου
Σώτια Πεντεδήμου

Λίγο με αφορά το προβάδισμα – το όποιο προβάδισμα – καταγράφει η ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ σύμφωνα με την δημοσκόπηση της Metron Analysis, η οποία διενεργήθηκε για λογαριασμό της εφημερίδας «Το Βήμα της Κυριακής». Πιο πολύ δεν θα μπορούσε να μη με ενδιαφέρει.

Ξέρετε όμως τι με αφορά και θα έπρεπε να αφορά όλους μας; Ότι τρίτο κόμμα για ακόμη μια φορά είναι η Χρυσή Αυγή, με ποσοστό 9,4%. Η Χρυσή Αυγή, της οποίας παλικάρια, καμία δεκαριά λένε οι πληροφορίες με στυλιάρα και κράνη εισέβαλαν χθες βράδυ για ακόμα μια φορά στον Ελεύθερο Κοινωνικό Χώρο Φαβέλα στον Πειραιά. Προκάλεσαν ζημιές, το έχουν ξανακάνει άλλωστε οι ακροδεξιοί, και τραυμάτισαν και πέντε άτομα, μεταξύ των οποίων και την δικηγόρο της οικογένειας Φύσσα, Ελευθερία Τομπατζόγλου. Στις 21:30 χθες βράδυ στη σελίδα του Χώρου στο FB ανέβηκε αυτό το μήνυμα «Σήμερα το απόγευμα στο άνοιγμα του χώρου για την εβδομαδιαία συνέλευσή του, δεχτήκαμε επίθεση από ομάδα χρυσαυγιτών με λοστούς, κράνη και φωτοβολίδες. Προκλήθηκαν υλικές ζημιές στο χώρο και τραυματισμοί ατόμων που βρίσκονταν εκεί. Διαψεύδουμε τα δημοσιεύματα που κυκλοφορούν περί εκρηκτικών υλών και ερευνών σε σπίτια από μερίδα του τύπου. Θα ακολουθήσει εκτενέστερη ανακοίνωση. Το γεγονός δε θα μείνει αναπάντητο. Τέτοιου είδους επιθέσεις δε μας φοβίζουν!».

Είναι ώρα να αναγνωρίσουμε το λάθος. Να αναγνωρίσουμε την κατρακύλα. Και να αντισταθούμε για ένα πιο ελπιδοφόρο μέλλον. Και σε όσους από εσάς σπεύδετε να αποδώσετε ευθύνες για την κατρακύλα στους ηγέτες μας, μην ξεχνάτε ότι εσείς και εγώ τους κάναμε τέτοιους.

Είμαι η τελευταία που θα υπερασπιστώ την αξιοπιστία της κάθε δημοσκόπησης και της κάθε εταιρείας. Είμαι όμως οπαδός της θεωρίας «φωτογραφία της στιγμής». Το ανησυχητικό σε όλες τις κατά καιρούς… φωτογραφίες της στιγμής είναι ότι η ακροδεξιά όχι απλά δεν συρρικνώνει τα ποσοστά της αλλά τα διατηρεί και τα ενισχύει. Επίσης είμαι οπαδός της θεωρίας ότι ό,τι μας συμβαίνει είναι γιατί το αξίζουμε απόλυτα. Γιατί παραμυθιαζόμαστε και γουστάρουμε να λαϊκίζουμε έως εκεί που δεν παίρνει άλλο. Γιατί το νταηλίκι – και καλά – το έχουμε εύκολο. Γιατί θεωρούμε ότι η ευθύνη μας απέναντι σε εμάς, τα παιδιά μας και την κοινωνία εξαντλείται στο κουκί που ρίχνουμε μια φορά στα 4, 3, 2 ½ χρόνια. Είμαστε οπαδοί άλλωστε και της άλλης θεωρίας που λέει «μετά την απομάκρυνση από το ταμείο ουδέν λάθος αναγνωρίζεται».

Πριν από λίγες ημέρες η Διεθνής Αμνηστία δημοσίευσε την ετήσια έκθεσή της σχετικά με την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε παγκόσμιο επίπεδο για το 2017-2018. «Την περασμένη χρονιά, ο κόσμος μας βυθίστηκε σε ανθρωπιστικές κρίσεις, με τους παγκόσμιους ηγέτες να μας προσφέρουν εφιαλτικά οράματα μιας κοινωνίας τυφλωμένης από το φόβο και το μίσος. Αυτό όπλισε όσους ενθαρρύνουν το ρατσισμό και μισαλλοδοξία αλλά ενέπνευσε πολλούς περισσότερους ανθρώπους να αντισταθούν για ένα πιο ελπιδοφόρο μέλλον», δήλωσε ο Salil Shetty, Γενικός Γραμματέας της Οργάνωσης.

Ε λοιπόν, είναι ώρα να αναγνωρίσουμε το λάθος. Να αναγνωρίσουμε την κατρακύλα. Και να αντισταθούμε για ένα πιο ελπιδοφόρο μέλλον. Και σε όσους από εσάς σπεύδετε να αποδώσετε ευθύνες για την κατρακύλα στους ηγέτες μας, μην ξεχνάτε ότι εσείς και εγώ τους κάναμε τέτοιους.

Comments

  1. Oraia ta lete re    

    > Ε λοιπόν, είναι ώρα να αναγνωρίσουμε το λάθος. Να αναγνωρίσουμε την κατρακύλα.

    Αυτό δεν πρόκειται να γίνει εκτός αν έρθουν τα πάνω-κάτω.
    Εδώ έχει ακόμη πιστούς οπαδούς ο Αρτέμης Σώρρας που υποσχότανε 600 ΔΙΣ και τον κυνηγάνε τα δικαστήρια. Πάρτε πρέφα σε ποιά κοινωνία ζείτε. Κύριος λόγος που στην Ελλάδα δεν μπορούμε να λύσουμε κανένα μεγάλο πρόβλημα είναι γιατί δεν αναγνωρίζουμε συνήθως καν την ύπαρξη των προβλημάτων, πόσο δε μάλλον την ευθύνη ή το φταίξιμο για αυτά τα προβλήματα.

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.