Επιτέλους ας αποκτήσουμε λίγη εθνική συνείδηση, δεν είναι ντροπή

Γιάννης Ζωγραφάκης
Γιάννης Ζωγραφάκης

Να δεις που ήρθαν τα χειρότερα. Η εποχή που τα σκάνδαλα και η κρίση ήταν το κεντρικό μας θέμα έχει πια περάσει. Επίσης η εποχή που πρέπει να απολογείσαι στον κάθε φιλελεύθερο για τον πατριωτισμό σου φαίνεται ότι κλείνει τον κύκλο της αναγκαστικά, και αυτό γιατί πλέον δεν φαίνεται να υπάρχει η πολυτέλεια για κάτι τέτοιο. Όχι γιατί ο πολιτισμός μας θα χαθεί στην θεωρία αλλά γιατί πλέον οι προκλήσεις πάνω στα εθνικά θέματα είναι τεράστιες και πολύ σοβαρές, σοβαρότερες από μια ακαδημαϊκή συζήτηση.

Ο Ερντογάν μίλησε για το ενδεχόμενο επιστράτευσης στην Τουρκία και αυτό δημιουργεί επιπλέον ανησυχία αλλά και ερωτήματα, τόσο για την υπόθεση της Συρίας, όσο και για το μέτωπο που έχει ανοίξει με την Ελλάδα

Η δήλωση έγινε σε ομιλία του Τούρκου προέδρου στην πόλη Kahramanmara στην νοτιοανατολική Τουρκία λέγοντας «ας είναι όλοι σε ετοιμότητα για επιστράτευση αν και δεν υπάρχει τώρα άμεση ανάγκη. Είμαστε στις παραμονές μιας νέας αντίστασης. Θα έχουμε ένα θερμό καλοκαίρι. Μετά τις συσκέψεις που κάναμε με τη στρατιωτική ηγεσία και κληθεί ο λαός μας με φύλλα πορείας, ο λαός θα σπεύσει με πρώτο εμένα».

Πλέον ο Σουλτάνος, γιατί μόνο δημοκράτης πρόεδρος δεν είναι, μιλάει ανοικτά για τα επεκτατικά του σχέδια και η βαρύτητα των λόγων του έχει μεγάλη σημασία για τις προθέσεις του. Σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ ο Ερντογάν ανέφερε πως η σημερινή έκταση της Τουρκίας φτάνει τα 780.000 τ. χιλιόμετρα και επικαλέστηκε την έκταση που είχε η Οθωμανική αυτοκρατορία λέγοντας «που φτάσαμε εδώ από τα 18 εκατομμύρια τετραγωνικά χιλιόμετρα».

Οι δηλώσεις αυτές εκτός από την επεκτατική θέληση του ηγέτη των Τούρκων δείχνουν και την τάση του κόσμου στην Τουρκία, γιατί μετά την ανακοίνωση αυτή δεκάδες χιλιάδες Τούρκοι, έσπευσαν να μπουν στην ιστοσελίδα  του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας για να βρουν τα φύλλα πορείας τους με αποτέλεσμα να καταρρεύσει η ιστοσελίδα του.

Το θέμα δυστυχώς είναι τι κάνουμε εμείς, γιατί έχουμε την ατυχία να γράφουμε λαμπρές σελίδες στην παγκόσμια ιστορία εξαιτίας της γείτονος χώρας, και αυτό μάλλον πρόκειται να ξανασυμβεί.

Σκεφτείτε το εξής, η Τουρκία δεν είναι πλούσια χώρα, το βιωτικό επίπεδο δεν είναι αυτό που δείχνουν τα Τούρκικα σίριαλς που έχουν γεμίσει την Ελληνική τηλεόραση, ειδικά προς τις ανατολικές περιοχές. Με άλλα λόγια, ο Τούρκικος λαός είναι φτωχός και διψάει για κάτι καλύτερο.

Είναι πάρα πολύ εύκολο λοιπόν, ένας εθνικιστής ηγέτης, όπως είναι ο Ερντογάν, να ξεσηκώσει όλο αυτόν τον κόσμο και να τον στρέψει προς τον μεγαλοϊδεατισμό μιας ισχυρής αυτοκρατορίας.

Οι επιχειρήσεις στο Αφρίν, το θέμα με τα Ίμια, η παρεμπόδιση των ερευνών στην Κυπριακή ΑΟΖ και οι NAVTEX που φτάνουν μέχρι και την Ιεράπετρα της Κρήτης δείχνουν πως ο Τούρκος ηγέτης, αλλά και συνολικά η Τούρκικη πολιτική, κοιτάει με λάγνα μάτια το «ένδοξο» παρελθόν της χώρας τους, και όχι σαν κάτι που πέρασε, αλλά σαν κάτι που μπορεί να αναβιώσει και από μια μουσουλμανική χώρα της Ανατολής να γίνει ξανά αυτοκρατορία.

Όπως φαίνεται τα όνειρα του Ερντογάν, δεν χωράνε στην ΕΕ γιατί η Ευρώπη είναι πολύ μικρή για να ενταχθεί σε αυτήν. Μάλλον θα προτιμούσε να την εντάξει στην νέα Οθωμανική αυτοκρατορία που ο ίδιος ονειρεύεται.

Το θέμα δυστυχώς είναι τι κάνουμε εμείς, γιατί έχουμε την ατυχία να γράφουμε λαμπρές σελίδες στην παγκόσμια ιστορία εξαιτίας της γείτονος χώρας, και αυτό μάλλον πρόκειται να ξανασυμβεί.

Όμως αν δεν βάλουνε μυαλό μερικοί παγκοσμιοποιητές και δεν καταλάβουν πως το να μιλάς εθνικά δεν σε κάνει εθνικιστή, σε κάνει στο όσο τόσο σου πατριώτη τότε δεν θα μας μείνει τίποτα για να προστατεύσουμε, ούτε εδάφη, ούτε πολιτισμό.

Αν συνεχίσει η απαγόρευση της φιλοπατρίας τότε πραγματικά ο Ελύτης θα βγει προφήτης γιατί το μόνο που θα  μείνει στην Ελλάδα θα είναι μια ελιά, ένα αμπέλι και ένα καράβι και το πρόβλημα είναι πως με άλλα τόσα δεν την ξαναφτιάχνεις, άσχετα με το τι λέει ο ποιητής.

 

Comments

 1. Oraia ta lete re    

  > Αν συνεχίσει η απαγόρευση της φιλοπατρίας

  Η φιλοπατρία δεν έχει απαγορευθεί. Αν είσαι όντως πατριώτης δεν σε ενδιαφέρει αν σε αποκαλούν εθνικιστή, όπως δεν ενδιαφέρονται για τον χαρακτηρισμό σας και αυτοί που χαρακτηρίσατε «παγκοσμιοποιητές».

  Μήπως να σταματήσουμε τις δικαιολογίες και να δούμε τα γεγονότα κατάματα; Οτι οι πατριώτες είναι λίγοι, όχι επειδή υπάρχει κάποια «απαγόρευση» αλλά επειδή είναι κάτι, εξ ορισμού, δύσκολο;

 2. Βασίλης Μαρ.    

  Προφητεία ήταν, ή κατάρα. Κι εγώ δεν το κατάλαβα πώς μπορείς να φτιάξεις μια πατρίδα από μια ελιά κι ένα αμπέλι.

 3. Άνα Ζουμάνη

  Άνα Ζουμάνη    

  Μια ελιά, ένα αμπέλι και μια βάρκα έχει όλος ο κόσμος. Ας έγραψε τουλάχιστον ένα ούζο, ένας χαλβάς Φαρσάλων και λουκάνικα Διδυμοτείχου

 4. Αντώνης Αλεξ.    

  Καλά κ. Ζωγραφάκη, είστε η χαρά της ανάλυσης λόγου. Τα ότι τα οικονομικά προβλήματα επισκιάζονται από τεχνητά εθνικά προβλήματα δεν είναι πρωτότυπη μέθοδος αλλά κάτι που συμβαίνει επαναλαμβανόμενα στη μοντέρνα ιστορία αλλά ακόμα και σήμερα σε άλλες χώρες (π.χ. άνοδος των ακροδεξιών κινημάτων λόγω του προσφυγικού). Το ότι κλείνει ο κύκλος της απολογίας του «πατριωτισμού» από το φιλελευθερισμό είναι κάτι που θα έπρεπε να σας ανησυχεί αν είστε δημοκράτης, γιατί τον πατριωτισμό τον χειρίζεται καλύτερα η άκρα-δεξιά. Τα απλουστευτικά και εν γένη ρατσιστικά αφηγήματα των ανύπαρκτων Σλαβο-Μακεδόνων, βάρβαρων Αλβανών και κακών Τούρκων που θα μας πάρουν τις βραχονησίδες, δεν είναι αφηγήματα που μπορεί ένας μορφωμένος ή φιλελεύθερος πολίτης να υιοθετήσει. Αν λοιπόν αυτά ψέματα είναι για σας πατριωτισμός να τον χαίρεστε και να λουστείτε και τα φρούτα του σε βάθος χρόνου.

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.