Εμείς και οι άλλοι

Κώστας Γραμματικάκης
Κώστας Γραμματικάκης

Η θρασυδειλία του δικτάτορα της Τουρκίας αποδείχτηκε χθες, κατά τη σύσκεψη της Βάρνας. Το παλληκαράκι που μήνες τώρα απειλούσε ότι θα μας σφάξει, ότι θα πάρει τα νησιά μας, ότι θα ξαναστήσει την οθωμανική αυτοκρατορία, παρίστανε χθες την μωρή παρθένα, όσο οι Ευρωπαίοι και οι Αμερικάνοι τον απειλούσαν ότι θα τον κάνουν νταντά.

Δεν ξέρω βέβαια πόσα απ’ όλα  που άκουσε, πίστεψε. Είναι σύστημα των Ευρωπαίων να μας βάζουνε εμάς να βγάζομε το φίδι από την τρύπα κι αφού το βγάλομε και μας δαγκώσει, να πανηγυρίζουν ότι αυτοί το σκότωσαν.  Έτσι, περισσότερη σημασία δίδω στο ότι μεγάλες εταιρίες, που γνωρίζουν καλύτερα ή και χαράζουν την εξωτερική πολιτική, φεύγουν απ΄την Τουρκία και έρχονται να εγκατασταθούν και πάλι στην Ελλάδα. Αυτό το γεγονός είναι απείρως συμαντικότερο απ’ όσα άκουσε ο Ερντογάν στη Βάρνα, βάζοντάς τα από το ένα αυτί και βγάζοντάς τα απο τ’ άλλο.

Αλλάζουν λοιπόν οι ισορροπίες με τη γείτονα χώρα; Πιθανόν, ναι. Πιθανόν και το ότι να συνειδητοποίησαν οι Ευρωπαίοι ότι αν δεν προασπιστούν τα ανατολικά τους σύνορα (Ελλάδα-Κύπρος). τότε ασφαλώς και θα τα βρουν σκούρα και οι ίδιοι.

Θα περιμένομε και θα δούμε. Κανείς βέβαια δεν μπορεί να προεξοφλήσει πώς θα φερθούν στο άμεσο μέλλον οι Γερμανοί, το αν οι Αμερικανοί με τις αρμάδες τους είναι πράγματι στο πλευρό μας και έτοιμοι να πολεμήσουν μαζί μας σε περίπτωση συρράξεως.

Ας μην τους δίνομε λοιπόν παραπάνω απ’ όσο πρέπει αξία. Ο Τούρκος μπορεί να κάνει τον ήρωα όταν βομβαρδίζει τους Κούρδους. Αν έρθει όμως και προς τα εδώ, ούτε ψύλλος στον κόρφο του.