Ελληνικός Διαστημικός Οργανισμός και η παραίτηση Κριμιζή

Γιάννης Ζωγραφάκης
Γιάννης Ζωγραφάκης

Κατ΄αρχάς έχουμε ελληνική υπηρεσία διαστήματος. Το δεύτερο σημαντικό είναι πως πρόεδρος της ήταν ο διεθνούς φήμης επιστήμονας και πρωτεργάτης πολλών διαστημικών προγραμμάτων της NASA Σταμάτης Κριμιζής.

Στην παραίτηση του ο Κος Κριμιζής άφησε αιχμές κατά του αρμόδιου υπουργού κου Παππά αλλά και κατά του γενικού γραμματέα τηλεπικοινωνιών Βασίλη Μαγγλάρα λέγοντας πως δεν θέλει να είναι φερέφωνο κανενός  και κατηγορώντας πως με την ανοχή του προϊστάμενου υπουργού ο Μαγγλαράς έγινε ο τσάρος του διαστήματος χωρίς να έχει γνώση πάνω σε αυτόν τον τομέα.

Ο Κος Κριμιζής εκτός των άλλων χαρακτήρισε τον οργανισμό, ως μια μη αξιόπιστη γραφειοκρατική δομή η οποία θα μπορούσε να γίνει υποχείριο πολιτικών σκοπιμοτήτων.

Ο Ελληνικός Διαστημικός Οργανισμός, είναι ένα φιλόδοξο πρόγραμμα το οποίο όπως φαίνεται θα έχει στο τέλος ανάλογη τύχη ή παρόμοια με τις Γαλλικές φρεγάτες.

Πριν προλάβει καν να κάνει την οποιαδήποτε έρευνα στον τομέα του διαστήματος έγινε το Ελληνικό θαύμα και άρχισαν οι παραιτήσεις υψηλόβαθμων στελεχών του γιατί μετά τον Στέφανο Κριμιζή, παραιτήθηκε και ο Κωνσταντίνος Πιλαφτζής, σμήναρχος Ε.Α. και τέως διευθύνων σύμβουλος του οργανισμού.

Φυσικά εκτός από ΕΛΔΟ έχει και άλλα πετυχημένα ονόματα όπως HSA «Hellenic Space Agency» το οποίο για κάποιο λόγο παραπέμπει και στην NASA.

Σίγουρα δεν είμαστε κατά της προόδου και όπου την βλέπουμε την επικροτούμε, όμως σε μια χώρα που η πολιτική ηγεσία της και δεν εννοώ μόνο την τωρινή, έχει χάσει κάθε αξιοπιστία αλλά και κάθε σοβαρότητα και για να χρησιμοποιήσουμε την γνωστή λαϊκή ρήση, δεν ξέρει να μοιράσει δυο γαϊδάρων άχυρα, είναι αναμενόμενο να συμβεί αυτό, εφόσον ένας σοβαρός επιστήμονας όπως ο κος Κριμιζής δεν έχει καμία διάθεση να χαλάσει το καλό του όνομα επειδή κάποιοι πολιτικοί προϊστάμενοι θεωρούν τους εαυτούς τους ως τους μοναδικούς έχοντες προνόμια σε αυτή την χώρα.

Παρά το ότι η ίδρυση ενός διαστημικού οργανισμού στην χώρα μας η οποία παραπαίει οικονομικά αυτή την στιγμή, φαίνεται ως μια κοροϊδία, δεν είναι και ένας πραγματικά αξιόλογος διαστημικός οργανισμός με συγκεκριμένη δομή θα μπορούσε να ανοίξει πόρτες για την χώρα μας και νέες πηγές εσόδων.

Όμως με την λογική που τόσα χρόνια υπάρχει, το όλο εγχείρημα φαίνεται σαν μια τρύπα στο νερό και έτσι πρέπει να είναι γιατί από την στιγμή της ίδρυσης του μέχρι τώρα, αυτός ο διαστημικός οργανισμός, ένα πράγμα έχει παράγει και αυτό είναι παραιτήσεις των στελεχών του.

Λίγη σοβαρότητα χρειάζεται και όπως φαίνεται αυτή δεν υπάρχει, το αποτέλεσμα να ζούμε σε μια χώρα που πολεμάει τον εαυτό της.