Δύσκολη εποχή για πρίγκιπες κύριε Τσίπρα

Γιάννης Ζωγραφάκης
Γιάννης Ζωγραφάκης

Ο Αλέξης Τσίπρας στην ομιλία του στην Κ.Ο. του κόμματος του, μίλησε για την συγκρότηση προανακριτικής επιτροπής για το μεγάλο σκάνδαλο που έχει ξεσπάσει και την χαρακτήρισε ως τη μόνη θεσμική οδό.

Συνεχίζοντας τόνισε ότι αν τα 23 δις € είχαν μείνει στα ταμεία του κράτους, τότε ίσως είχε αποφευχθεί η περιπέτεια των μνημονίων που ξεκίνησε το 2010 και ότι η κυβέρνηση θα διεκδικήσει από την Novartis αυτά τα επιπλέον χρήματα που στερήθηκε ο Ελληνικός λαός.

Η κυβέρνηση όπως είπε δεν θα υπολογίσει απειλές και εκβιασμούς και θα κάνει ότι μπορεί θεσμικά για την διερεύνηση τυχόν ευθυνών.

Έκανε σφοδρή κρητική στον Κυριάκο Μητσοτάκη για την στάση που κράτησε στο θέμα του σκανδάλου και τον κάλεσε να ονοματίσει αυτούς που έστησαν την σκευωρία εναντίον του κόμματος του, αλλιώς, αν δεν μπορεί να το κάνει, να σιωπήσει και να βοηθήσει στην διαλεύκανση της υπόθεσης.

Είπε επίσης ότι τώρα υπάρχουν οι καλύτερες συνθήκες που υπήρξαν ποτέ για την έξοδο της χώρας από την κρίση και μιλώντας για το Σκοπιανό δήλωσε ότι η διαπραγμάτευση είναι η καλύτερη οδός για να λυθεί το θέμα και να αποσύρουν οι Σκοπιανοί τις ανιστόρητες θέσεις τους.

Σε γενικές γραμμές η ομιλία του πρωθυπουργού είναι ξεκάθαρη, και θυμίζει σε τόνο και παλμό τα λόγια που έλεγε πριν τις εκλογές, όταν έλεγε πως θα σκίσει τα μνημόνια.

Δυστυχώς έχοντας το ιστορικό προηγούμενο των μόλις προηγούμενων ετών, η σιγουριά που εκφράζει ο πρωθυπουργός για την καλή έκβαση όλων αυτών των υποθέσεων δεν μπορεί να με πείσει.

Είναι πολύ εύκολο η υπόθεση της Novartis να τεντώσει τόσο όσο χρειάζεται για να κρατηθεί το ενδιαφέρον της μέχρι τις επόμενες εκλογές, οι οποίες δεν είναι και τόσο μακριά πλέον, και μετά ως δια μαγείας να σταματήσει να υφίσταται ή να βρεθούν κάποιοι ως ένοχοι και να κλείσει το θέμα εκεί.

Ελπίδα πιστεύω όλων των σωστά σκεπτόμενων ανθρώπων είναι να αποκαλυφθεί σε όλο του το εύρος αυτό το σκάνδαλο, το οποίο όπως φαίνεται, αν ανοίξει πλήρως θα συμπαρασύρει πολλούς και ίσως ξεκαθαρίσει αρκετά το πολιτικό τοπίο, που αυτή την στιγμή νοσεί.

Επίσης η χώρα κάποια στιγμή σίγουρα θα βγει στις αγορές και τα μνημόνια θα σταματήσουν να είναι μνημόνια, όμως με ποιους όρους; Θα υπάρχει εποπτεία, που μάλλον θα υπάρχει; Η λήψη των αποφάσεων θα είναι δική μας ή από την τρόικα; Γιατί είναι πολύ εύκολο να ξεβαφτίσεις ένα μνημόνιο από αυτή την λέξη και να το ονομάσεις κάπως αλλιώς, όπως «προσωρινή συνθήκη ελέγχου των δημοσιονομικών» ή κάτι παρόμοιο.

Δύσκολη εποχή για πρίγκιπες και ο Αλέξης Τσίπρας έχει αποδείξει στο παρελθόν πως δεν ανήκει σε αυτή την κατηγορία, όμως όπως έχω γράψει και σε προηγούμενο άρθρο είναι στο χέρι του αυτή την στιγμή να διαχειριστεί την εικόνα της κυβέρνησης του και να πάει το κόμμα του ενδυναμωμένο στις εκλογές.

Δεν πιστεύω σε θαύματα, πιστεύω όμως στην ανάγκη, και αν η ανάγκη θέλει αυτή την στιγμή να αποκαλυφθεί ένα μεγάλο σκάνδαλο και η χώρα να βγει ενδυναμωμένη από αυτήν την κατάσταση, τότε ίσως υπάρχει μια αχνή ελπίδα στο μέλλον.

Βέβαια η ελπίδα μπορεί να πεθαίνει τελευταία, αλλά είναι ένας τέλειος ακροβάτης, ο οποίος ανατρέπεται πολύ εύκολα.

Το μέλλον θα δείξει.