Δυο παιδιά

Κώστας Γραμματικάκης
Κώστας Γραμματικάκης

Σκέφτομαι αυτά τα δυο παιδιά που έχουν συλλάβει οι Τούρκοι και σηκώνονται οι τρίχες της κεφαλής μου! Πιστεύοντας ακράδαντα ότι απλώς χάθηκαν και δεν εκτελούσαν διατεταγμένη υπηρεσία, σκέφτομαι και ζω την αγωνία των οικογενειών τους, εκεί στις φυλακές υψίστης ασφαλείας, όπου οι απολύτως βάρβαροι γείτονές μας, τους έχουν κλείσει.

Ελπίζω ότι η υπόθεση θα λήξει χωρίς πολλά περισσότερα.

Εκείνο πάντως που ιδιαιτέρως με εκνευρίζει είναι τα αθηναϊκά κανάλια έχουν κάνει την περιπέτειά τους «ανάγνωσμα δια θεραπενίδας». Όχι φιλότιμο δεν έχουν, όχι ο πατριωτισμός δεν τους αγγίζει, αλλά αντιθέτως κάνουν οτιδήποτε για να αποδείξουν ότι είναι «αντικειμενικοί» και υπό την ορθή σκέψη.

Πηγαίνετε μωρέ να πνιγείτε αλλά στον Ειρηνικό ωκεανό, που αρκετά το κοπρίζομε από μόνοι μας. Ίσως έτσι να βρούμε κι εμείς μια κάποια λύση.

Αν τώρα τα πράγματα στραβώσουν κι οι δυο λεβέντες μας ταλαιπωρηθούν ακόμη περισσότερο, τότε είμαι περίεργος να δώ σε ποια τρίσβαθα θα μας ρίξουν αυτοί που μας κυβερνούν.

Δεν δέχομαι τώρα να μου πείτε, ότι πράγματι πάσχω από μένος εναντίον των κυβερνόντων. Ό,τι μπορώ κάνω για να συγκρατηθώ αλλά έχει και η υπομονή τα όριά της. Εγώ σας ομολογώ ότι τα ΄χω υπερβεί. Και δεν ξέρω τι θα μπορέσω να κάνω, εάν όπως φοβάμαι τα πράγματα πάρουν κακή τροπή.

Από πού όμως να πιαστώ; Από τον Καρανίκα; Τον Κοπανατζή; Άστε με καλύτερα να μην τα σκέφτομαι.

Comments

 1. Oraia ta lete re    

  > κι οι δυο λεβέντες μας

  Λεβέντες γιατί;

  > Δεν δέχομαι τώρα να μου πείτε, ότι πράγματι πάσχω από μένος εναντίον των κυβερνόντων. Ό,τι μπορώ κάνω για να συγκρατηθώ αλλά έχει και η υπομονή τα όριά της.

  Πάλι τα ίδια. Δηλαδή τι ακριβώς θέλατε να κάνουν; Τι το διαφορετικό θα περιμένατε; Καλή και διασκεδαστική η αόριστη γκρίνια, αλλά είναι ατελέσφορη και ανούσια.

  1. iris    

   Γιατί όχι λεβέντες; Έτσι λέμε εμείς οι Έλληνες τους άντρες μας, τους γιους μας, τα παιδιά της Ελλάδας, για διάφορους λόγους. Εσύ από πού είσαι, από το Παρίσι;
   Το υπόλοιπο κομμάτι ούτε ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ θα μπορούσε να το εκτυπώσει καλύτερα. Εύγε!

   1. Oraia ta lete re    

    > Γιατί όχι λεβέντες; Έτσι λέμε εμείς οι Έλληνες τους άντρες μας, τους γιους μας, τα παιδιά της Ελλάδας, για διάφορους λόγους. Εσύ από πού είσαι, από το Παρίσι;

    Στο δικό μου χωριό «λεβέντης» είναι είτε κάποιος που έχει κάνει κάτι θαρραλέο, είτε κάποιος που φαίνεται να έχει την σωματική και ψυχική ρώμη για να κάνει κάτι θαρραλέο ΑΝ χρειαστεί.

    «Λεβέντες» δεν είναι ΟΛΟΙ οι αντρες/γιοί/παιδιά. Χρειάζονται και κάποια κριτήρια. Χρειάζονται κάποια ανδραγαθήματα. Εγώ απλά ρώτησα με βάση ποιά κριτήρια είναι αυτοί οι δύο «λεβέντες».

    Το 1941 μπήκανε οι Γερμανοί στο διπλανό χωριό και τρία άτομα ήτανε στημένα σε ένα καμπαναριό και το μοναδικό ψηλό κτήριο και βαράγανε με τα πολυβόλα. Αυτοί ήτανε λεβέντες και μείνανε στην ιστορία του τόπου. Άμα πετάγανε και αυτοί τα όπλα, θα τους μνημονεύαμε ακόμη και θα τους λέγαμε και πάλι «λεβέντες»; Ε, όχι δα.

    Ας είμαστε λίγο σοβαροί.

    > Το υπόλοιπο κομμάτι ούτε ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ θα μπορούσε να το εκτυπώσει καλύτερα. Εύγε!

    Εμένα δεν με νοιάζουνε ούτε τα κόμματά σας, ούτε οι κίβδηλες ιδεολογίες που απλά υπάρχουν για «κάλυψη-απόκρυψη». Εμένα οι πράξεις με νοιάζουνε. Τις ίδιες λογικές απορίες έχω για όλους και τις έχω εκφράσει και παλαιότερα σε άλλα σχόλια. Η ΣΤΕΙΡΑ γκρίνια και οι αοριστολογίες δεν έχουνε κανένα νόημα και κανένα όφελος.

    Βρείτε μου εσείς καποια διαφορά μεταξύ των δύο κύριων πλευρών:
    Έτσι έλεγε οτι θα τα κάνει καλύτερα και ο Σαμαράς με τα «Ζάππεια» και οταν κυβέρνησε, δεν έκανε τίποτα.
    Έτσι έλεγε οτι θα τα κάνει καλύτερα και ο Τσίπρας που θα «έσκιζε τα μνημόνια» και όταν κυβέρνησε, δεν έκανε τίποτα.

    Γιατί; Μα γιατί δεν χρειάζεται.
    Γιατί η χώρα είναι γεμάτοι από άνθρωπους που γουστάρουνε ΑΕΡΑ ΚΟΠΑΝΙΣΤΟ και μεγαλεπήβολες ανέφικτες υποσχέσεις από τον καναπέ, αντί για συγκεκριμένες και συγκροτημένες ΕΦΙΚΤΕΣ αντιπροτάσεις.

    Έτσι λέει τώρα το κύριο άρθρο – και φαντάζομαι συμφωνείτε και εσείς, αν κρίνω απο το σχόλιό σας – οτι θα μπορούσε η κυβέρνηση να κάνει καλύτερα πράγματα για το θέμα των δύο στρατιωτών. «ΤΕΛΕΙΑ», λέω εγώ, «ΠΕΙΤΕ ΜΑΣ ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ»;

    Εαν ΔΕΝ έχετε κάποια καλύτερη ιδέα, πως έχετε παράπονα;
    Εαν ΕΧΕΤΕ κάποια καλύτερη ιδεά, γιατί φοβόσαστε να την πείτε;

    Απλά πράγματα 🙂

    1. iris    

     Κόψε κάτι ρε φίλε, ιερά εξέταση είσαι γαμώτο. Στο χωριό σου ξέρουν προφανώς καλά τι εστί λεβέντης, αλλά από εγκράτεια δεν ξέρουν τίποτα. πειθαρχία στον εαυτό και σεβασμό. Κάτσε και συνέχισε να ξεσκίζεις τις απόψεις των άλλων, τις σκέψεις τους. το εαυτό σου βλάπτεις στην τελική.

 2. Τριανταφυλλιά Ηλιοπούλου

  Τριανταφυλλιά Ηλιοπούλου    

  Καλή και διασκεδαστική η αόριστη γκρίνια, αλλά είναι ατελέσφορη και ανούσια.
  αν ήταν αυτοκριτική θα είχες πέσει διάνα.

 3. Oraia ta lete re    

  > αλλά από εγκράτεια δεν ξέρουν τίποτα.

  Σε τι πράγμα δεν είμαι εγκρατής; Μήπως να κοιτάζατε σε κανένα λεξικό πρώτα τους χαρακτηρισμούς που μου προσάπτετε και στον δρόμο να κοιτάξετε και το λήμμα «λεβέντης»;

  > πειθαρχία στον εαυτό

  που δεν πειθαρχώ στον εαυτό μου;

  > και σεβασμό.

  και τι δεν σεβάστηκα; Τις αβασιμες κατηγορίες σας περί κομμάτων; Στοιχειοθετήστε τες να τις σεβαστώ.

  > Κάτσε και συνέχισε να ξεσκίζεις τις απόψεις των άλλων,

  και εσείς καθίστε να μην τις βελτιώνετε. Τίποτε άλλο εκτός απο προσωπικές επιθέσεις έχει το μενού;

  > το εαυτό σου βλάπτεις στην τελική.

  Δεν βλέπω πως. Για να κάτσω να γράψω κάτι κάθομαι και επαναξιολογώ και σκέπτομαι όλα όσα θεωρώ λογικά σε σχέση με το εκάστοτε θέμα όπως έχει παρουσιαστεί μέχρι στιγμής. Είναι μια διαδικασία ωφέλιμη για εμένα, ακόμη και αν εσείς επιλέγετε απλά να κλείσετε τα αυτιά σας και να απαντήσετε με ύβρεις και χαρακτηρισμούς 🙂

  > αν ήταν αυτοκριτική θα είχες πέσει διάνα.

  Παραδόξως όμως κάθε φορά που διαφωνώ σε κάτι, ΠΑΝΤΑ το στοιχειοθετώ και παραθέτω και τους λόγους και το σκεπτικό για ποιόν λόγο είναι πρακτικά/λογικά όσα γράφω.

  Αν εσείς βαριέστε να διαβάσετε και να σκεφτείτε όλα όσα παραθέτω, προφανώς και σας φαίνονται ανούσια, αλλά αυτό δεν είναι δικό μου πρόβλημα 🙂

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.