Δολοφονία Στεφανάκου, μια ίσως σκοτεινή υπόθεση

Γιάννης Ζωγραφάκης
Γιάννης Ζωγραφάκης

Στην συμβολή της Λεωφόρου Αθηνών με την Γεωργίου Παπανδρέου στο Χαϊδάρι και έξω από το σπίτι του θύματος, την Τετάρτη στις 7 το απόγευμα, ένας από τους μεγαλύτερους νονούς της νύχτας, ο Βασίλης Στεφανάκος βρέθηκε νεκρός μέσα στο θωρακισμένο αυτοκίνητο του, όταν οι δύο δράστες τις δολοφονίας με μηχανή προσέγγισαν το αυτοκίνητο του θύματος, άνοιξαν την πόρτα του συνοδηγού και του άδειασαν επάνω του, μια γεμιστήρα από καλάσνικοφ.

Η δολοφονία με τα μέχρι στιγμής στοιχεία δείχνει να είναι καλά οργανωμένη εφόσον οι δράστες μάλλον γνώριζαν ότι το θύμα δεν έπαιρνε τα προβλεπόμενα μέτρα ασφαλείας για την ζωή του.

Μετά την δολοφονία του Στεφανάκου άρχισαν να βγαίνουν στην επιφάνεια διάφορα στοιχεία που δείχνουν ότι ο Στεφανάκος εκτός από νονός της νύχτας είχε μια περίεργη αλλά ακόμα αδιευκρίνιστη πορεία.

Το 2006 είχε καταδικαστεί σε 14,5 χρόνια κάθειρξη για προστασία και λαθρεμπόριο ενώ τον Ιανουάριο του 2008 συνελήφθη κοντά στο σπίτι του στο Χαϊδάρι και καταδικάστηκε σε κάθειρξη 21 ετών και τριών μηνών, για ηθική αυτουργία στην δολοφονία των Κωνσταντίνο Κουτελιέρη και Γιάννη Κάτσιο σε καφενείο στο περιστέρι που φέρεται να διέπραξε ο Αλκέτ Ριζάι.

Επίσης ο Στεφανάκος φαίνεται να εμπλέκεται και στην απόδραση Παλαιοκώστα και Ριζάι από τον Κορυδαλλό καθώς και σε περισσότερες από δέκα άλλες εγκληματικές ενέργειες που αφορούν ηθική αυτουργία σε δολοφονίες ακόμα και συνεργατών του καθώς και για περίεργες σχέσεις με επίορκους αστυνομικούς και λιμενικούς.

Ο τρόπος της δολοφονίας του Στεφανάκου δείχνει να είναι καλά σχεδιασμένος και οργανωμένος από ανθρώπους που ήξεραν τις συνήθειες του και προφανώς ήξεραν ότι αν και το όχημα του ήταν θωρακισμένο, δεν κλείδωνε τις πόρτες όταν ο ίδιος ήταν μέσα.

Φαίνεται να είναι το αφεντικό της τρίτης γενιάς της εγχώριας μαφίας (Τριανδρίας) η οποία ήταν σε πόλεμο με αντίπαλη ομάδα.της οποίας ο αρχηγός είχε αποφυλακιστεί καιρό πριν προκαλώντας ανησυχία στην ασφάλεια.

Η δράση του Στεφανάκου ίσως έχει και πολιτικές προεκτάσεις εφόσον πριν την αποφυλάκιση του το 2016, είχε έρθει αρκετά κοντά με τους Πυρήνες Της Φωτιάς και είχε συνάψει φιλικές σχέσεις καθώς και με τον Χριστόδουλο Ξηρό τον οποίο όπως φαίνεται ήθελε να βοηθήσει στο σχέδιο απόδρασης Γοργοπόταμος που προέβλεπε ανατίναξη της περίφραξης των φυλακών, κάτι που τελικά έμεινε στα σχέδια.

Ο Στεφανάκος επίσης φαίνεται να εμπλέκεται και στις δολοφονίες των δύο μελών της Χρυσής Αυγής το 2013 στο Νέο Ηράκλειο των οποίων την ευθύνη ανέλαβαν οι Μαχόμενες Επαναστατικές Λαϊκές Δυνάμεις καθώς και στην δολοφονία του αρχιφύλακα φυλακών Δομοκού Σεραφείμ Γκαλιμάνη τον Φεβρουάριο του 2015 στην Στυλίδα την ευθύνη της οποίας ανέλαβε η Οργάνωση Πολιτοφυλακής Λαϊκή Δικαιοσύνη.

Ο τρόπος της δολοφονίας του Στεφανάκου δείχνει να είναι καλά σχεδιασμένος και οργανωμένος από ανθρώπους που ήξεραν τις συνήθειες του και προφανώς ήξεραν ότι αν και το όχημα του ήταν θωρακισμένο, δεν κλείδωνε τις πόρτες όταν ο ίδιος ήταν μέσα.

Απομένει να φανεί, αν φανεί αν πρόκειται για ένα απλό ξεκαθάρισμα λογαριασμών της μαφίας ή για μια περισσότερο πολύπλοκη κατάσταση εφόσον οι σκοτεινές σχέσεις του Στεφανάκου με τους Ριζάι, Ξηρό αλλά και τα υπόλοιπα μέλη των τρομοκρατικών οργανώσεων με τα οποία φαίνεται να είχε αρκετά καλές σχέσεις, δίνουν μια άλλη τροπή στην υπόθεση διαφορετική από ότι φαίνεται εκ πρώτης όψεως.

Σίγουρο πάντως είναι ότι ο Στεφανάκος παρά το βαρύ ποινικό του μητρώο και όλες αυτές τις σχέσεις που είχε συνάψει όλα τα χρόνια της δραστηριότητας του με τρομοκρατικές οργανώσεις και συμμέτοχους κακοποιούς και ενώ ήταν στο μάτι των αρχών, πέρασε μάλλον απαρατήρητος και ανενόχλητος, ο ίδιος και οι δράσεις του, την ώρα που υποδειγματικά οι διωκτικές αρχές ξερίζωναν τους τρομοκρατικούς πυρήνες από την Ελλάδα.

Ίσως λοιπόν η υπόθεση της δολοφονίας του Βασίλη Στεφανάκου, είναι αρκετά πιο σκοτεινή από ότι δείχνει εκ πρώτης όψεως.