Διακοπή του πρωταθλήματος και ένας μαινόμενος Σαββίδης

Γιάννης Ζωγραφάκης
Γιάννης Ζωγραφάκης

Είναι επίσημο πλέον ότι το πρωτάθλημα ποδοσφαίρου θα διακοπεί, μετά τα έκτροπα που σημειώθηκαν χθες στην Τούμπα στον αγώνα ντέρμπι μεταξύ ΠΑΟΚ – ΑΕΚ, όταν ο πρόεδρος του ΠΑΟΚ Ιβάν Σαββίδης, μετά από ακύρωση γκολ υπέρ του ΠΑΟΚ στο 90΄, εισέβαλε στον αγωνιστικό χώρο μαζί με τον Λούμπος Μίχελ και αρκετούς μπράβους για να  «διορθώσει» το αποτέλεσμα.

Αίσθηση προκάλεσε το ότι ο πρόεδρος του ΠΑΟΚ οπλοφορούσε την ώρα του αγώνα και το όπλο ήταν σε πολύ εμφανές σημείο.

Φυσικά για αυτόν τον λόγο δεν χρειάζεται να διωχθεί, εάν και εφόσον κατέχει την νόμιμη άδεια οπλοφορίας, όμως άνετα μπορεί να διωχθεί για τις απειλές που φέρεται να εξαπέλυσε εναντίον του διαιτητή του αγώνα στον οποίο, σύμφωνα με την μαρτυρία του ίδιου, είπε πως «είσαι νεκρός».

Από την άλλη ο Λούμπος Μίχελ αναφέρθηκε με ανάλογο τρόπο στον διαιτητή Κομίνη λέγοντας του πως «Τελείωσες».

Ο Κος Σαββίδης κάλεσέ τους παίκτες της ομάδας του να αποχωρήσουν από τον αγωνιστικό χώρο, ενώ ο Βιεϊρίνια, ως πιο ψύχραιμος, αρνήθηκε και κράτησε τους παίκτες του ΠΑΟΚ στο γήπεδο.

Φυσικά, τα «επιχειρήματα» του Σαββίδη και του Μίχελ έπεισαν τον διαιτητή και το γκολ που προηγουμένως είχε ακυρώσει κατόπιν υποδείξεως του επόπτη του αγώνα, κατοχυρώθηκε υπέρ του ΠΑΟΚ, κάνοντας τους παίκτες της ΑΕΚ να αποχωρήσουν.

Η «δημοκρατία» νίκησε για ακόμα μια φορά λοιπόν και δεν έχει και αδιέξοδα, οπότε όλες αυτές οι πανέμορφες σκηνές που διαδραματίστηκαν στην Τούμπα έκαναν τον Υφυπουργό αθλητισμού, μετά από συνάντηση που είχε με τον Πρωθυπουργό, να διακόψει επ’αόριστον το πρωτάθλημα.

Ο βασιλιάς του καπνού Ιβάν Σαββίδης, γιος εργατών ποντιακής καταγωγής από την περιφέρεια Τσάλκας της Ρωσίας, άρχισε να εργάζεται στο κρατικό καπνεργοστάσιο του Ντον και από απλός εργάτης έγινε υποδιευθυντής.

Η πτώση της ΕΣΣΔ ευνόησε την επιχειρηματική καριέρα του Σαββίδη με τις ιδιωτικοποιήσεις που έγιναν τότε, και έτσι αυτή την στιγμή ο Σαββίδης προεδρεύει στο διοικητικό συμβούλιο του ομίλου επιχειρήσεων Agrocom, ο οποίος ιδρύθηκε από τον ίδιο και ο οποίος βρίσκεται στην 152η θέση μεταξύ των μεγαλύτερων Ρώσικων εταιριών και ενώνει πάνω από 40 εταιρίες, στις οποίες εργάζονται παραπάνω από 15.000 άτομα.

Εκτός από το πλειοψηφικό πακέτο του ΠΑΟΚ που απέκτησε το 2012, ο Ιβάν Σαββίδης είναι πρόεδρος της ομάδας του Ροστόφ και του Ντον. Το 2013 ανέλαβε την διαχείριση του Μακεδονία Παλλάς και αγόρασε το 82% της καπνοβιομηχανίας ΣΕΚΑΜ. Επίσης, είναι με ποσοστό 19% στο τηλεοπτικό κανάλι MEGA, και διαχειρίζεται τις εφημερίδες Ημερησία και Έθνος.

Θεωρείται ένας εκ των στενών συνεργατών του Βλαντιμίρ Πούτιν και σίγουρα δεν είναι ένα τυχαίο πρόσωπο το οποίο αποφάσισε να κάνει επενδύσεις στην χώρα μας, την ώρα μάλιστα που, όπως έχουν τα πράγματα σε αυτή την χώρα, δεν υπάρχει η πιθανότητα να κάνεις μια σοβαρή επένδυση, πόσο μάλλον για έναν τόσο προβεβλημένο επιχειρηματία.

Ο Ιβάν Σαββίδης πιθανώς θα απασχολήσει την Ελλάδα και στο μέλλον, όχι για τις «δημοκρατικές» απόψεις του περί του ποδοσφαίρου, αλλά για τις υπόλοιπες επιχειρηματικές του δράσεις, οι οποίες μπορεί να μην είναι και τόσο άσχετες με το ενδιαφέρον της Ρωσίας για την χώρα μας και για τον γεωφυσικό της πλούτο.

Πάντως παρ’ όλα αυτά, και για να μην ξεφεύγουμε από το θέμα, η αλητεία στο ποδόσφαιρο και οι διάφοροι καπεταναίοι οι οποίοι με απειλές μαφιόζικου τύπου «πείθουν» με τρανταχτά επιχειρήματα τους διαφωνούντες με αυτούς, πρέπει να σταματήσει.

Από που και ως που ένα άθλημα θα πρέπει να γίνεται το πλυντήριο τόσων χρημάτων, ειδικά σε μια χώρα στην οποία ο μέσος πλέον μισθός δεν φτάνει να καλύψεις ούτε καν τα απαραίτητα.

Δεν ξέρω η κυβέρνηση τι έχει σκοπό να κάνει στην συγκεκριμένη περίπτωση, όμως δεν θα πρέπει να υποχωρήσει σε καμία περίπτωση ούτε στα όπλα, ούτε στα χρήματα των επιχειρηματιών, που εκτός των άλλων λυμαίνονται και τον αθλητισμό.