«Δεν χρειάζομαι γράμματα για να μαζεύω σκουπίδια»

Αποδεκατισμένη η υπηρεσία Καθαριότητας του Δήμου Ηρακλείου

Σώτια Πεντεδήμου
Σώτια Πεντεδήμου

Εκ πείρας μιλώντας, δεν είναι εύκολο ούτε ευχάριστο για έναν εργαζόμενο να απασχολείται με συμβάσεις ορισμένου χρόνου ή έργου.  Κάθε φορά που καλείσαι να υπογράψεις την ανανέωση, γνωρίζεις ότι μία ακόμα σύμβαση δεν θα φέρει τη μονιμότητα. Και πάλι εκ πείρας μιλώντας παρά το γεγονός ότι καλύπτεις πάγιες και διαρκείς ανάγκες και σε πνίγει και το δίκιο, πάντα υπογράφεις. Γιατί ως γνωστόν η ελπίδα πεθαίνει πάντα τελευταία. Και γιατί – κυρίως – πρέπει και κάπως να ζήσεις.

Στην Υπηρεσία Καθαριότητας του Δήμου Ηρακλείου απασχολούνται 90 άτομα με σύμβαση ορισμένου χρόνου 8μηνης διάρκειας. Οι 78 από αυτούς είναι οδοκαθαριστές και συνοδοί απορριμματοφόρων και οι 12 οδηγοί. Οι συμβάσεις τους λήγουν στις 31 Μαρτίου. Ήδη, οι περισσότεροι από αυτούς τελούν εν αδεία, λαμβάνοντας τη νόμιμη άδειά τους ή τα ρεπό τους. Μα καλά, και ποιος μαζεύει τα σκουπίδια μας; «Συντελείται ένα θαύμα» μου λέει ο Αντιδήμαρχος Ανακύκλωσης και Καθαριότητας Χάρης Μαμουλάκης και επειδή δεν πολύ-πιστεύω στα θαύματα μου εξηγεί τις «εμβόλιμες λύσεις και τα τρυκ», όπως η επαναχάραξη δρομολογίων, αλλά και οι έκτακτες προσλήψεις. «Οι εναπομείναντες εργαζόμενοι πραγματικά δίνουν καθημερινά το 100% της ενέργειας και της δύναμής τους για να διατηρείται η πόλη μας καθαρή. Προσπαθούν – και τους αξίζουν πολλά μπράβο γι΄αυτό – όταν όμως πολλές από τις οργανικές θέσεις της υπηρεσίας παραμένουν κενές, το αποτέλεσμα δεν είναι το επιθυμητό».

Και επειδή πιθανότατα και εσείς  και εγώ, είμαστε αρκετά βολεμένοι τουλάχιστον τόσο όσο χρειάζεται για να μη μαζεύουμε τα σκουπίδια μας, ας προσπαθήσουμε να κάνουμε το Ηράκλειο πιο καθαρό. Μην βγάζουμε  τον καλό μας εαυτό μόνο στο σπίτι μας κάνοντας ανακύκλωση. Ας τον πάρουμε μαζί στην επόμενη βόλτα μας μήπως και μας συγκρατήσει τη στιγμή που θα πετάμε κάτω ο,τιδήποτε θέλουμε να ξεφορτωθούμε.

Αυτή είναι η φωτογραφία της Υπηρεσίας Καθαριότητας του Δήμου Ηρακλείου. Στο κάδρο προσθέστε το γεγονός ότι οι περισσότεροι από τους συμβασιούχους, βρίσκονται σε αυτή εδώ και 2-3 χρόνια. Έχουν αποκτήσει την απαραίτητη εμπειρία, έχουν προγραμματίσει  – όσο επίφοβο και αν είναι αυτό με τις ελαστικές σχέσεις εργασίας  – τη ζωή τους, θρέφουν τις οικογένειες τους. Με την προκήρυξη του ΑΣΕΠ που είναι στον αέρα, κόβονται σχεδόν οι μισοί από αυτούς γιατί αποκλείονται οι απόφοιτοι δημοτικού. Σύμφωνα με τον Χ. Μαμουλάκη μένουν εκτός 44 από αυτούς.

Αντιπροσωπεία τους βρέθηκε χθες στο Δημοτικό Συμβούλιο Ηρακλείου, σε μια προσπάθεια να βρεθεί ένας τρόπος αντίδρασης, αν και σε κεντρικό επίπεδο δεν έχει αλλάξει κάτι παρά τις πιέσεις που έχει δεχθεί ο Υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης, από την ΚΕΔΕ και την ΠΟΕ-ΟΤΑ. «Καλύπτουμε επαρκώς κι ευσυνείδητα τις ανάγκες του Δήμου. Έχουμε εμπειρία, ξέρουμε τη δουλειά και οι σχέσεις μας με τους Ηρακλειώτες είναι άριστες» είπε ο  Χρήστος Ρερεράκης που μίλησε εκ μέρους των συναδέλφων του.

33 άτομα με συμβάσεις δίμηνης διάρκειας θα βρίσκονται στην υπηρεσία από αρχές Απριλίου προκειμένου να καλυφθεί όπως όπως το κενό που θα προκύψει έως ότου τοποθετηθούν οι  μόνιμοι υπάλληλοι, οι περίπου 80 δηλαδή που θα προσληφθούν μέσω ΑΣΕΠ. Σε δεύτερο στάδιο ο Αντιδήμαρχος θα εισηγηθεί την πρόσληψη 30 – 40 ατόμων με 8μηνες συμβάσεις, κάτι που επαναλαμβάνεται εδώ και χρόνια προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες.

«Μέχρι να ομαλοποιηθεί η κατάσταση μέσω του επερχόμενου πανελλήνιου διαγωνισμού του ΑΣΕΠ, η συμβολή όλων μας στην προσπάθεια, είναι επιβεβλημένη. Αν όλοι μαζί δεν προσπαθήσουμε για ένα καθαρό Ηράκλειο, το τελικό αποτέλεσμα δεν θα είναι ποτέ αυτό που επιθυμούμε. Γι’ αυτό και παρακαλώ όλους τους συμπολίτες μας να δείξουν κατανόηση και να συμβάλλουν με την στάση τους όσο και όπως μπορούν, έτσι ώστε να διατηρήσουμε την πόλη μας καθαρή» τονίζει ο Χάρης Μαμουλάκης, εκφράζοντας σοβαρές επιφυλάξεις για το εάν οι μόνιμοι θα έχουν τοποθετηθεί έως τις αρχές του καλοκαιριού, όπως έχει δεσμευτεί ο Πάνος Σκουρλέτης.

«Όποιος είναι του γυμνασίου ξέρει να μαζεύει σκουπίδια και όποιος είναι του δημοτικού όχι;»  με ρωτάει ο Μανώλης Κιρκάκης – επίσης συμβασιούχος στην υπηρεσία – και η λογική μου λέει πως όχι. «Δεν χρειάζομαι γράμματα για να μαζεύω σκουπίδια. Αν ήμασταν βολεμένοι, δεν θα κάναμε αυτή τη δουλειά» με αποστομώνει.

Και επειδή πιθανότατα και εσείς  και εγώ, είμαστε αρκετά βολεμένοι – τουλάχιστον τόσο όσο χρειάζεται για να μη μαζεύουμε τα σκουπίδια μας – ας προσπαθήσουμε να κάνουμε το Ηράκλειο πιο καθαρό. Μην βγάζουμε  τον καλό μας εαυτό μόνο στο σπίτι μας κάνοντας ανακύκλωση. Ας τον πάρουμε μαζί στην επόμενη βόλτα μας μήπως και μας συγκρατήσει τη στιγμή που θα πετάμε κάτω ο,τιδήποτε θέλουμε να ξεφορτωθούμε.