Δεν γίνεται κανείς ήρωας εκ του ασφαλούς

Γιάννης Ζωγραφάκης
Γιάννης Ζωγραφάκης

Πως μπορεί να αποτιμήσει κανείς την κίνηση αυτών των τριών νεαρών από τους Φούρνους Ικαρίας που ανέβασαν στην βραχονησίδα μικρή Ανθρωποφάς την Ελληνική σημαία;

Πραγματικά ένα πολύ ευαίσθητο θέμα στο οποίο απάντηση κανείς δεν θα πάρει ποτέ.

Σίγουρα τα παιδιά που έκαναν αυτή την κίνηση προς τιμήν του αδικοχαμένου Έλληνα πιλότου, το έκαναν με καλές προθέσεις και με αγνά συναισθήματα και κανείς δεν μπορεί να το αμφισβητήσει αυτό εκτός και αν ξέρει κάτι που εγώ δεν ξέρω.

Όμως αυτή η κίνηση θα μπορούσε να κοστίσει και άλλες ζωές εφόσον οι Τούρκοι έπιαναν όχι μόνο πολιτικά, αλλά και στρατιωτικά την ευκαιρία ειδικά σε μια τόσο κρίσιμη περίοδο στις Ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Σίγουρα αν το Ελληνικό κράτος είχε την απόλυτη ισχύ των δικαιωμάτων που προέρχονται από τις διεθνής συνθήκες και νοιαζόταν εδώ και χρόνια για όλα αυτά τα νησιά, θα είχε κάνει το ίδιο αυτή την ενέργεια πριν από χρόνια και δεν θα υπήρχε λόγος τρεις νεαροί να το κάνουν.

Είναι σίγουρο επίσης πως οι Τούρκοι πλέον αμφισβητούν ανοικτά την εδαφική μας κυριαρχία στο Αιγαίο σε πολλά τμήματα του όμως από την στιγμή που το κάνουν μονομερώς και δεν καθόμαστε σε κάποιο τραπέζι για διαπραγμάτευση μαζί τους το πρόβλημα είναι μειωμένο.

Από την στιγμή όμως που κάποιοι θερμοκέφαλοι, έστω και αν έχουν καλές προθέσεις, ανεβάζουν Ελληνική σημαία σε Ελληνική βραχονησίδα η οποία καθαιρείται από του Τούρκους, τότε πλέον η αμφισβήτηση δεν μένει μόνο στα λόγια αλλά γίνεται πράξη και τότε δύο πράγματα μπορούν να συμβούν, η να αποσοβηθεί το περιστατικό, ή να απαντηθεί και η απάντηση σίγουρα θα έχει θύματα.

Αυτή την στιγμή αξίζει; Φυσικά και όχι. Είναι ο πλέον λάθος τρόπος για να λυθεί το θέμα.

Τα παιδιά αυτά θα πρέπει να τιμωρηθούν από τον νόμο; Φυσικά και όχι γιατί αν γίνει αυτό είναι σαν να παραδεχόμαστε ότι παρανόμησαν με την τοποθέτηση της σημαίας και έμμεσα θα είναι σαν να αναγνωρίζουμε το δίκιο των Τούρκων.

Θα έπρεπε να γίνει αυτή η ενέργεια; Φυσικά και όχι γιατί αυτή η ενέργεια δημιουργεί προηγούμενα με κακό αντίκτυπο.

Η γενιά του You Tube και των μέσων μαζικής κοινωνικής δικτύωσης βρίσκει εύκολα πλέον τρόπους να γίνεται γνωστή έστω και για μια μέρα, όμως από που και ως που τρεις νεαροί έχουν το δικαίωμα να χαράξουν εθνική πολιτική στην χώρα μας την στιγμή μάλιστα που η κατάσταση είναι τόσο τεταμένη και είναι πολύ εύκολο μια οποιαδήποτε σπίθα να προκαλέσει έκρηξη;

Ο τσαμπουκάς και η μαγκιά χρειάζονται όταν μπορείς και έχεις τον τρόπο να τον συνεχίσεις, αυτά τα παιδιά εάν εκείνη την ώρα γινόταν κάτι χειρότερο δεν είχαν από μόνα τους καμία δυνατότητα να συνεχίσουν ή να κρατήσουν τις θέσεις τους και  θα είχαν μπλέξει μια ολόκληρη χώρα σε ακατάλληλη στιγμή σε ένα πρόβλημα με άγνωστες προεκτάσεις.

Η κίνηση τους μπορεί να είχε καλά κίνητρα αλλά δεν ήταν παράτολμη ούτε ηρωική, ήταν απερίσκεπτη γιατί αν ήθελαν εκείνη την στιγμή οι Τούρκοι να προκαλέσουν θερμό επεισόδιο θα το είχαν κάνει και εμείς ανέτοιμοι για κάτι τέτοιο θα έπρεπε να απαντήσουμε.

Δεν γίνεσαι ήρωας εκ του ασφαλούς ούτε κάνεις καλό στην πατρίδα σου με κάθε εθνικού περιεχομένου κίνηση όταν δεν είσαι αποφασισμένος τι μπορεί να χάσεις από αυτό.

Λίγη σκέψη πάντα χρειάζεται και ας αφήσουμε  τους συνάδελφους του Μπαλταδώρου να κάνουν την δουλειά τους χωρίς να τους προκαλούμε περισσότερο πονοκέφαλο.

Αυτοί ξέρουν καλύτερα.

Comments

  1. Oraia ta lete re    

    > Σίγουρα τα παιδιά που έκαναν αυτή την κίνηση προς τιμήν του αδικοχαμένου Έλληνα πιλότου, το έκαναν με καλές προθέσεις και με αγνά συναισθήματα και κανείς δεν μπορεί να το αμφισβητήσει αυτό εκτός και αν ξέρει κάτι που εγώ δεν ξέρω.

    Αν είναι κολλητοί σας φίλοι και τους ξέρετε τόσο καλά, τότε είναι κατανοητή η σιγουριά σας. Αν όχι, από που πηγάζει τόση βεβαιότητα;
    Για όλους τους άλλους που σίγουρα δεν τους γνωρίζουν, μια χαρά μπορούν να έχουν όσες αμφιβολίες θέλουν.

  2. pampoleios    

    Ο πραγματικός λεβέντης, αφού τοποθετήσει τη σημαία κάθεται και να την ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΕΙ και δε γυρίζει σπίτι να μαζεύει like στο facebook, περιμένοντας από άλλους να ξελασπώσουνε τις …λεβεντιές του.

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.