Δεν έγινε προσπάθεια εμβολισμού της Ελληνικής Ακταιωρού από Τούρκικο πολεμικό στην Χίο

Γιάννης Ζωγραφάκης
Γιάννης Ζωγραφάκης

Όπως αναφέρει το επίσημο ανακοινωθέν από το Λιμενικό Σώμα, το Τούρκικο πολεμικό πλοίο δεν προέβη  σε καμία ενέργεια εμβολισμού της Ελληνικής ακταιωρού η οποία ανοικτά της Χίου έκανε περισυλλογή ναυαγών από πλοίο που μετέφερε πρόσφυγες.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες το Τούρκικο πλοίο παρέμεινε άπραγο και κατά την διάρκεια που το πλωτό βρισκόταν σε ζώνη επιρροής του.

Για το περιστατικό η ανακοίνωση του λιμενικού είναι η εξής

«Πρωινές ώρες σήμερα ενημερώθηκε το Κεντρικό Λιμεναρχείο Χίου από περιπολικό σκάφος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., το οποίο εκτελούσε προγραμματισμένη περιπολία στο πλαίσιο της επιχείρησης «ΠΟΣΕΙΔΩΝ 2018», για την ύπαρξη μηχανοκίνητης λέμβου, εντός τουρκικών χωρικών υδάτων, με ικανό αριθμό αλλοδαπών επιβαινόντων η οποία κινείτο με κατεύθυνση τις ακτές ν. Χίου. Άμεσα, στην περιοχή έσπευσε και δεύτερο περιπολικό σκάφος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. προς παροχή συνδρομής, ενώ σε απόσταση από τη λέμβο και εντός Τ.Χ.Υ. βρισκόταν σκάφος της Τουρκικής Ακτοφυλακής το οποίο δεν προέβη στην ακινητοποίηση της λέμβου.

Με την είσοδο της λέμβου στα Ελληνικά Χωρικά Ύδατα, αυτή ακινητοποιήθηκε άμεσα και ξεκίνησε η περισυλλογή των επιβαινόντων, ορισμένοι εκ των οποίων είχαν πέσει στη θάλασσα. Την περισυλλογή εκτελούσαν τα δύο περιπολικά σκάφη Λ.Σ-ΕΛ.ΑΚΤ. που είχαν σπεύσει στην περιοχή. Κατά τη διάρκεια της διάσωσης το σκάφος της Τουρκικής Ακτοφυλακής, το οποίο εν τω μεταξύ είχε εισέλθει εντός Ελληνικών Χωρικών Υδάτων (Ε.Χ.Υ.), παρέμεινε πλησίον του περιστατικού, προσπαθώντας να περισυλλέξει τη λέμβο με όσους αλλοδαπούς επιβαίνοντες είχαν ακόμη παραμείνει σε αυτή, αλλά χωρίς αποτέλεσμα, δυσχεραίνοντας με τον τρόπο αυτό την όλη επιχείρηση έρευνας και διάσωσης.

Σημειώνεται ότι η ταχύτητα του σκάφους της Τουρκικής Ακτοφυλακής δεν δικαιολογεί σε καμία περίπτωση τα αναγραφόμενα στα δημοσιεύματα περί απόπειρας εμβολισμού του περιπολικού σκάφους Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ.

Συνολικά διεσώθησαν πενήντα τρεις (53) αλλοδαποί, οι οποίοι ακολούθως μεταφέρθηκαν στο λιμένα Χίου, ενώ προανάκριση διενεργείται από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Χίου».

Παρόλα αυτά η ανθρωπιστική κρίση που υπάρχει είναι πολύ μεγάλη εφόσον η Τουρκία συνεχίζει να στέλνει άμαχους πρόσφυγες στην Ελλάδα, χρησιμοποιώντας  τους ως μοχλό πίεσης για τα δικά της συμφέροντα, ένα θέμα το οποίο δεν έχει συζητηθεί καθόλου.

Εν τω μεταξύ οι φραστικές επιθέσεις συνεχίζονται σε ένα περίεργο ψυχροπολεμικό παιχνίδι το οποίο υπάρχει μεταξύ των δύο χωρών με την Δύση να μην θέλει να βοηθήσει ουσιαστικά στο πρόβλημα.

Πάντως εκτός των φραστικών προβλημάτων η Τουρκική πλευρά δεν δείχνει αυτή την στιγμή να θέλει να κάνει κάτι πιο δραστήριο και παραμένει σε στάση επιφυλακής.

Είναι γενικά μια κρίσιμη περίοδος, όχι τόσο για τις Ελληνοτουρκικές σχέσεις οι οποίες κακά τα ψέματα, ποτέ δεν ήταν ιδιαίτερα καλές αλλά για την γενική κατάσταση που επικρατεί στην Μεσόγειο και περισσότερο στον ευρύτερο Ελλαδικό χώρο.

Φυσικά για τους ανθρώπους που γίνονται βορά στην πολιτική της Τουρκίας αλλά και τόσων άλλων χωρών αυτό δεν ισχύει, ούτε για τους ανθρώπους της ΕΛ.ΑΚΤ. οι οποίοι καλούνται καθημερινά να αντιμετωπίσουν αυτές τις απάνθρωπες συνθήκες.

Δυστυχώς δεν είναι στο χέρι της Ελλάδας να επιβάλει την στάση της, ούτε φυσικά να σταματήσει αυτή την κατάσταση, όμως στο χέρι της είναι να βάλει κάποιους κανόνες ώστε να διαχειριστεί αυτή την κρίση καλύτερα.

Ελπίζουμε οι ημέρες του Πάσχα να είναι όσο το δυνατόν πιο ειρηνικές παρά τα γεγονότα που πολλές φορές διαψεύδουν τις ελπίδες μας.