Γιατί όμως θυμήθηκαν τώρα τους υδρογονάνθρακες της Κρήτης;

Τόσες δεκαετίες ούτε που ακούγαμε για κάτι τέτοιο και είναι εξαιρετικά ενδιαφέρον να προσέξουμε αυτή τη "λεπτομέρεια"

??? ????????????????
??? ????????????????

Μετά τη μεταπολίτευση στην Ελλάδα, επί 40 χρόνια περίπου και μέχρι την κρίση, το ευρύ κοινό δεν είχε ακούσει ποτέ την έννοια «υδρογονάνθρακες» για τη χώρα μας, πολύ περισσότερο για την ευρύτερη περιοχή ως την Κύπρο, οι έννοιες όπως ΑΟΖ, Καστελόριζο, γεωπολιτική κλπ, ήταν σχεδόν άγνωστες.

Με την έλευση της κρίσης και πρώτα στην Κύπρο, ακούστηκε η έννοια της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης και το ότι το Καστελόριζο έχει μπει στα μάτια των Τούρκων διότι τους αποκλείει την οικονομική έξοδο στη θάλασσα στο τρίγωνο Κύπρου – Ελλάδας – Αιγύπτου.

Γιατί όμως τους έπιασε ο πόνος για τους υδρογονάνθρακες της Μεσογείου στα χρόνια μας κι όχι τόσο πριν 30 χρόνια παραδείγματος χάριν; Ακόμη και εάν οι άμεσα ενδιαφερόμενοι ασχολούνταν με τις προοπτικές που έχουν τα πιθανά ή επιβεβαιωμένα κοιτάσματα στην περιοχή μας, εμείς πάντως δεν το μαθαίναμε. Δεν ακουγόταν τίποτε στις ειδήσεις. Ποτέ.

Ίσως να είχαν κάποιοι ακούσει για τα «πετρέλαια της Θάσου» επί Χούντας του Παπαδόπουλου αλλά όλα θολά, αόριστα και μέχρι εκεί.

Μετά το 2009 όταν η χώρα χρεοκόπησε, αρχίσαμε να ακούμε για πρώτη φορά αυτά τα πράγματα. Μια πρώτη σκέψη είναι φυσικά το ότι τώρα μπορούν πιο εύκολα να μας πάρουν τον φυσικό μας πλούτο. Είναι όμως πολύ προφανές και σχεδόν δευτερεύον αυτό σε σχέση με το ότι για να ψάχνουν πετρέλαιο στη θάλασσα οι μεγάλοι του πλανήτη, φαίνεται τα πράγματα για το ανθρώπινο είδος δεν πάνε καλά.

Τι γίνεται με το πετρέλαιο παγκοσμίως

Υπάρχει ξέρετε μια άποψη που λέει πως το πετρέλαιο δεν έχει και πολύ μέλλον και πέρα από τις θεωρίες συνομωσίας φαίνεται πως δεν είναι καθόλου εκτός πραγματικότητας οι συγκεκριμένοι φόβοι:

«Η θεωρία «peak oil» διατυπώθηκε για πρώτη φορά από τον γεωλόγο Μάριον Κινγκ Χάμπερτ (M. K. Hubbert), ο οποίος, το 1956, προέβη στην εκτίμηση ότι η παραγωγή πετρελαίου στις ΗΠΑ θα αγγίξει το σημείο κορύφωσής της μεταξύ 1965 και 1970 και έπειτα θα ακολουθούσε πτωτική καμπύλη, γνωστή τώρα ως η καμπύλη του Χάμπερτ.

Η καμπύλη κορύφωσης Χάμπερτ είναι ένα κωδωνοειδές μοντέλο παραγωγής μιας συγκεκριμένης χώρας, περιοχής ή του πλανήτη στη βάση της υπόθεσης ενός συνόλου ανακτήσιμων ποσοτήτων αργού πετρελαίου.

Ομως ο Χάμπερτ σχεδόν δεν πρόφτασε να παραδώσει την εργασία του.

Δέχτηκε ένα τηλεφώνημα από τα αφεντικά του στη Shell, οι οποίοι του ζήτησαν να «μετριάσει τη σημασία της».

Η απάντησή του ήταν ότι δεν υπήρχε τίποτα να μετριάσει.

Από τότε η πετρελαιοβιομηχανία και οι πολιτικοί υποστηρικτές της, κάνουν ό,τι μπορούν για να «υποβαθμίσουν» το μήνυμα ότι το πετρέλαιο είναι μια περιορισμένη πηγή και ότι θα εξαντληθεί κάποια μέρα. Για μεγάλο χρονικό διάστημα η θεωρία αυτή αντιμετωπιζόταν ως περιθωριακή θεωρία, καθώς περίεργες πρόωρες δηλώσεις και ανακριβείς εκτιμήσεις έπληξαν την αξιοπιστία της.

Γιατί να το έκαναν αυτό, άραγε; Προκειμένου να υπηρετήσουν την κοντόφθαλμη, βραχυπρόθεσμη επιδίωξη κέρδους. Το 2004, η Shell τελικά πιάστηκε να ψεύδεται αναφορικά με την ποσότητα των αποθεμάτων πετρελαίου της.

Η εταιρεία «φούσκωσε» τη δηλωμένη ποσότητα των αποθεμάτων πετρελαίου της ώστε να διατηρήσει τις τιμές των μετοχών της υψηλές, διότι ποιος θέλει να επενδύσει σε μια εταιρεία -ή βιομηχανία- που ακολουθεί την πορεία των δεινοσαύρων;

Σήμερα πλέον, τα στοιχεία της Energy Information Administration, της στατιστικής υπηρεσίας του υπουργείου Ενέργειας των ΗΠΑ, δείχνουν ότι όντως η αμερικανική παραγωγή πετρελαίου έφθασε στο σημείο κορύφωσής της το 1971″…

«O όρος «peak oil» δεν σημαίνει την εξάντληση του πετρελαίου, αλλά την εξάντληση του φθηνού πετρελαίου. Όπως κάθε γεγονός έχει αρχή-μέση-τέλος, το ίδιο ισχύει και για το πετρέλαιο. Πρακτικά το peak oil θα ισχύσει όταν δαπανήσουμε τις μισές ποσότητες πετρελαίου του πλανήτη. Ε λοιπόν πολλοί ειδικοί του πετρελαίου έχουν αποφανθεί ότι ήδη έχουμε καταναλώσει το μισό πετρέλαιο του πλανήτη (ή σύντομα θα φτάσουμε στο σημείο αυτό κατά τα επόμενα χρόνια), οπότε σύντομα αρχίζει η αντίστροφη πορεία».

Συνεπώς «εξάντληση του φθηνού πετρελαίου» μοιάζει να σημαίνει πως αρχίζουμε να ψάχνουμε στη θάλασσα καθώς ο τρόπος εξόρυξής του είναι δαπανηρότατος σε αντίθεση με την ξηρά. Τι; Ψάχνουν κάτω από την Κρήτη ήδη;

Καλύτερα να μη προλάβουμε να το ζήσουμε

Θυμάστε πως η Βενεζουέλα του Τσάβες και του Μαδούρο είναι ο διακαής πόθος των ΗΠΑ ως δεύτερη μεγαλύτερη χώρα σε αποθέματα πετρελαίου; Θυμάστε την εισβολή στο Ιράκ; Θυμάστε τον Καντάφι και το «φιλί του θανάτου» που πήρε από τους Ευρωπαίους συμμάχους μας; Θυμάστε τη Συρία και τη λύσσα των ΗΠΑ να φύγει ο Άσαντ σε συνδυασμό με το λαθρεμπόριο πετρελαίου από τον Ερντογάν μέσω τζιχαντιστών;

Σύμφωνα με πρόσφατους υπολογισμούς καταναλώνουμε παγκοσμίως τετραπλάσιο πετρέλαιο από ότι ανακαλύπτεται σε νέα κοιτάσματα. Αν σκεφτεί κάποιος πως ότι βλέπουμε γύρω μας σχεδόν, έχει μέσα του πετρέλαιο στην κατασκευή, σε συνδυασμό με το ότι το 1950 ο πληθυσμός του πλανήτη ήταν περίπου δύο δισεκατομμύρια ενώ το 2017 έφτανε τα επτάμιση δισεκατομμύρια, αρχίζει και ξεκαθαρίζει η εικόνα.

Ο τρόπος ζωής μας, οδηγεί την παγκόσμια κοινωνία στην καταστροφή. Και δεν υπάρχει επιστροφή ξέρετε διότι απλά δεν προλαβαίνουμε να αλλάξουμε κάτι τώρα. Απλώς ο χρόνος μετρά αντίστροφα και το μόνο που μπορεί να ευχηθεί κάποιος είναι να μην ζούμε όταν θα αρχίσει η μεγάλη κατάρρευση. Η οικονομική κρίση του 2008 που προέκυψε από τη φούσκα της αγοράς ακινήτων στις ΗΠΑ (πάλι ο τρόπος ζωής) και τα παρελκόμενά της, (Αραβική Άνοιξη, Κριμαία, Συρία, Νότια Σινική Θάλασσα, τρομοκρατία) είναι απλώς τα πρώτα δείγματα αυτού που έρχεται.

Καταλάβατε τώρα γιατί ψάχνουν υδρογονάνθρακες στην Κρήτη και στην Κύπρο; Αν δεν το πιάσατε το υπονοούμενο βρείτε δυο ωρίτσες, πάρτε σνακ, μπύρες κλπ και καθίστε αναπαυτικά μπροστά στην οθόνη σας.

Υ.Γ. Αν προβληματίζεστε για το αν είναι κρίμα να χαθεί ο «πολιτισμός» μας, σκεφτείτε πως ο Μινωικός ήταν κατά πολύ σπουδαιότερος. Δεν θα λείψουμε καθόλου από κανέναν εμείς.

Comments

 1. Oraia ta lete re    

  > Καταλάβατε τώρα γιατί ψάχνουν υδρογονάνθρακες στην Κρήτη και στην Κύπρο;

  Το οτι θα υπάρξει ένα σημείο που θα ξεπεράσουμε το peak point είναι κοινή λογική και όχι συνωμοσία.

  Αυτοί που το πουλάνε σαν συνωμοσία (π.χ. όπως το 2ωρο βίντεο – δεν το είδα όλο ακόμη) ξεχνάνε να πούνε στον κόσμο οτι μαζί με τα χρόνια που περνάνε δεν είναι μόνο το πετρέλαιο που ξοδεύεται, αλλά και η τεχνολογία εξόρυξης που βελτιώνεται. Τα εν Ελλάδι κοιτάσματα λόγω θέσης κάποτε ήταν ασύμφορα ακόμη και να το σκεφτεί κάποιος να τα εξορύξει, αν υπήρχαν. Τώρα, με νεότερες τεχνολογίες έχουν γίνει θελκτικά σαν προοπτική οπότε ψάχνουν να τα βρούνε και να τα αξιοποιήσουν. Καπιταλισμό έχουμε, άρα το κέρδος τους κοιτάνε και δεν χρειάζεται κανένα υπονοούμενο. Business as usual, καμία συνωμοσία.

  Τώρα, για το βίντεο, βρήκανε μια χρονιά που έπεσε η παραγωγή του πετρελαίου (το 9% δεν έχει καταγραφεί ποτέ στο παγκόσμιο σύνολο παραγωγής παρεμπιπτόντως) και το τεντώσανε όσο δεν πήγε. «Ποτέ δεν θα μπορέσουμε να αυξήσουμε την παραγωγή», μας λέει ο κύριος στο βίντεο «πάνω απο το άνω όριο του διαγράμματος» το οποίο τεχνικά ΔΕΝ είναι ψέμα ΑΛΛΑ πρακτικά ξεχνάει να σου πει οτι κάθε χρόνο τα δεδομένα και οι τεχνολογίες αλλάζουν, άρα αλλάζει και το άνω όριο του διαγράμματος.

  Η παγκόσμια παραγωγή του πετρελαίου απο τρεις διαφορετικές πηγές. Όποιος βρει το -9% κερδίζει ένα βαρέλι πετρέλαιο :p

  https://www.indexmundi.com/energy/?product=oil&graph=production
  https://data.oecd.org/energy/crude-oil-production.htm
  https://www.bp.com/en/global/corporate/energy-economics/statistical-review-of-world-energy/oil/oil-production.html

  Ζούμε στην εποχή της πληροφορίας παιδιά! Ότι ακούτε και βλέπετε και σας κάνει εντύπωση, ΨΑΞΤΕ ΤΟ. Κάτι που ήταν αλήθεια κάποτε, μπορεί να μην είναι αλήθεια πλέον. (π.χ. μας λεει το βίντεο οτι η Σαουδική Αραβία έχει τα περισσότερα αποθέματα πετρελαίου. Τότε ναι, τώρα όχι. Την πέρασε η Βενεζουέλα πριν λιγα χρόνια με νέα κοιτάσματα που βρέθηκαν εκεί https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_proven_oil_reserves#/media/File:Oil_Reserves_Top_5_Countries.png )

  Μην επαναπαύεστε σε αυτά που ακούτε ή βρίσκετε ή μας πουλάνε, ιδίως όταν πηγές είναι σαν τον κύριο στο βίντεο. Τον κυνήγαγε λέει η CIA γιατί τους έριξε «χυλόπιτα». Έστω. Ας κάνουμε τους αφελείς και ας το φάμε. Λέει οτι είχε κάνει έναν «χάρτη» με προβλέψεις που έπεσε σε όλα μέσα. Αυτά λέει και ο Κωνσταντινίδης τόσα χρόνια στην εκπομπή του για βιβλία που έγραψε πριν πολλά πολλά χρόνια και «τα λέγανε όλα», αλλά ας πούμε πως το τρώμε και αυτό. Πως γλύτωσε τελικά; Πως ζούσε όταν παράτησε την δουλειά του, ποιός τον συντηρεί τόσα χρόνια, ποιός χρηματοδοτεί την έρευνά του και γιατί έψαξε και τον βρήκε αυτός ο Pfeiffer και είπε να τον ενημερώσει για το peak oil και όλα αυτά;

  και πάλι, 2 λεπτά στο google πλέον απαντούν αυτές τις ερωτήσεις :
  https://www.theverge.com/2014/7/22/5881501/the-unbelievable-life-and-death-of-michael-c-ruppert

  Θα το δω όλο το βίντεο τελικά και ίσως επανέλθω επι του θέματος, αλλά προς το παρόν θέλει πάρα πολύ προσοχή στην παρακολούθησή του και να μην φάμε αμάσητο αυτό που μας πασάρει. Επί παραδείγματι εκεί που λέει οτι «αφού η Σαουδική Αραβία κάνει off-shore drilling που κοστίζει παραπάνω, τότε σίγουρα της τελείωσε το πετρέλαιο στο έδαφος» μιλάμε για λογικό άλμα που θα το θαύμαζε και ο Σεργκέι Μπούμκα. Μέχρι και ο πιο άσχετος στην στρατηγική ξέρει οτι πρώτα ξοδεύεις τα όποια resources έχεις στην περιφέρεια της επιρροής σου και αφήνεις τα πιο κοντινά και τα πιο εύκολα για το τέλος, αν τα χρειαστείς. Έτσι πετυχαίνεις δύο πράγματα ταυτόχρονα. Αν χάσεις τμήμα της εξωτερικής σου επιρροής ο αντίπαλος απλά κέρδισε ένα έδαφος που δεν περιέχει πλέον τα πράγματα που αυτός ήλπιζε και εσύ έχεις ακόμη δίπλα σου όλα σου τα resources άθικτα.

  > Η οικονομική κρίση του 2008 που προέκυψε από τη φούσκα της αγοράς ακινήτων στις ΗΠΑ

  και που να δεις τι θα γίνει όταν σκάει η «αγορά» των μεταχειρισμένων ΑΥΤΟκινήτων.

 2. Ίων Χριστοφιλόπουλος

  Ίων Χριστοφιλόπουλος    

  Πολύ χρήσιμο όπως πάντα το σχόλιό σας. Μακάρι να βρεθεί λύση ωστόσο διότι το πρόβλημα είναι υπαρκτό όπως λέτε κι εσείς.

  1. Oraia ta lete re    

   > Μακάρι να βρεθεί λύση ωστόσο διότι το πρόβλημα είναι υπαρκτό όπως λέτε κι εσείς.

   Σε σχετική συζήτηση παλαιότερα μεταξύ φίλων μου έπεσε στο τραπέζι το εξής: «Η εποχή του κάρβουνου δεν τελείωσε επειδή μας τελείωσε το κάρβουνο. Έτσι θα συμβεί και με την εποχή του πετρελαίου. Κάτι θα το υποσκελίσει σταδιακά, πριν εξαντληθεί».

   Προσυπέγραψα τότε σε αυτό το πολύ λογικό συμπέρασμα, συμπληρώνοντας πως ότι βρεθεί για να αντικαταστήσει το πετρέλαιο θα πρέπει να είναι εξίσου ακριβό, πολύτιμο και αποκλειστικό σε λίγους, γιατί αυτό απαιτεί το γεω-οικονομικό περιβάλλον στο οποίο ζει ο σύγχρονος κόσμος εδώ και αιώνες.

   Σε αυτά τα πλαίσια η πυρηνική ενέργεια είχε αυτά τα χαρακτηριστικά, αλλά απέτυχε σε πρακτικό επίπεδο επειδή είναι πολύ επικίνδυνη.
   Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας πάλι είναι μεν υπέροχες σαν προοπτική, αλλά μπορεί να τις έχει ο οποιοσδήποτε εύκολα και άνετα. Η ενεργειακή ελευθερία είναι κόλαφος για κάθε φορέα εξουσίας, οπότε δύσκολα θα επιτραπεί η παραγωγή φθηνών ΚΑΙ αποδοτικών πανελς και γεννητριών. Αν είναι φθηνά δεν θα είναι αποδοτικά και αν θα είναι αποδοτικά δεν θα είναι φθηνά. Ήδη στήνεται μια νέα τεράστια βιομηχανία πάνω σε αυτόν τον τομέα για να γίνει αργά αλλά σταθερά η μετάβαση της ενεργειακής πίτας από το πετρέλαιο στις ανανεώσιμες. Για εμάς τους απλούς ανθρώπους μικρές θα είναι οι αλλαγές, αλλά τουλάχιστον δεν θα μολύνουμε τόσο πολύ το περιβάλλον. Κάτι είναι και αυτό.

   Όπως έγινε και με το κάρβουνο – που υπάρχει και χρησιμοποιείται ακόμη για αρκετά πράγματα – έτσι θα γίνει και με το πετρέλαιο (το χρειαζόμαστε και για τα πλαστικά εξάλλου).

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.