Γιατί ο Τραμπ προτιμά τον Πομπέο

Μια απόπειρα απάντησης

Γιάννης Ζωγραφάκης
Γιάννης Ζωγραφάκης

Ο νέος Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο, εκτός από πρώην επικεφαλής της CIA, θεωρείται και ένας εκ των σκληρότερων αντιισλαμιστών ενώ ταυτόχρονα είναι και φιλοϊσραηλινός.

Η είδηση για την αντικατάσταση του Ρεξ Τίλερσον από τον Πομπέο δεν ακούστηκε καλά στην Τουρκία, ειδικά εφόσον είναι γνωστό το tweet του Πομπέο κατά την διάρκεια του πραξικοπήματος στην Τουρκία, ο οποίος σε απάντηση του προς τον Υπουργό Εξωτερικών του Ιράν Τζαβάντ Αρίφ που επαινούσε την «αντίσταση» του Τούρκικου λαού έγραψε για την Τουρκία  πως είναι «μια ολοκληρωτική ισλαμική δικτατορία» και πρόσθεσε πως το καθεστώς της Άγκυρας πως είναι «τόσο δημοκρατικό όσο και το Ιράν».

Το συγκεκριμένο tweet διεγράφη μετά, όμως τα ηλεκτρονικά αποτυπώματα μένουν.

Θεωρείται ένας εκ των δεξιότερων μέσα στην κυβέρνηση, θερμός υποστηρικτής του Τραμπ και οπαδός του δεξιού Tea Party το οποίο θεωρείται ως η αιτία της στροφής των Ρεπουμπλικάνων προς τα δεξιά.

Σύμφωνα λοιπόν με τα στοιχεία που βγαίνουν στο φως για τον νέο Υπ. Εξ. δεν φαίνεται να ευνοεί τόσο τις διαβουλεύσεις με την Βόρεια Κορέα, εφόσον την αλλαγή στο καθεστώς της την θεωρεί ευπρόσδεκτη.

Η αντιισλαμική τάση του Πομπέο, αλλά και η πίστη του στο πρόσωπο του προέδρου Τραμπ, ίσως απαντά σε πολλά ερωτήματα σε σχέση με το γιατί έγινε αυτή η ξαφνική αλλαγή σε ένα τόσο κρίσιμο υπουργείο για τις ΗΠΑ.

Ο Τίλερσον εκτός από το ότι όπως φαίνεται διαφωνούσε ανοικτά με τον Τραμπ σε πολλά θέματα, είναι ένας επιχειρηματίας, και ως επιχειρηματίας έχει αυτή την κουλτούρα. Και αυτή η κουλτούρα έρχεται σε αντίθεση, μικρή ή μεγάλη,  με την δεξιάς ιδεολογίας κουλτούρα του Πομπέο, η οποία ίσως εξυπηρετεί καλύτερα τις προθέσεις του Αμερικανού προέδρου αλλά και της Αμερικάνικης πολιτικής σε σχέση όχι τόσο με καθεστώτα με τα οποία οι ΗΠΑ έχουν πάγιες θέσεις, αλλά με καθεστώτα τα οποία δημιουργούν ένα μεταβαλλόμενο πολιτικό περιβάλλον, και αυτή την στιγμή τέτοια καθεστώτα είναι τα Ισλαμικά, τα οποία φυσικά η Αμερική βοήθησε να πάρουν την εξουσία στις χώρες που μέσα σε λίγα χρόνια άλλαξαν ηγέτες χρόνων, όμως τώρα φαίνεται πως θέλει να διαμορφώσει ένα νέο πολιτικό περιβάλλον στην περιοχή.

Τι μπορεί να σημαίνει αυτό, και πάντα εικασίες μπορούμε να κάνουμε, μπορεί να σημαίνει ότι η επιχειρηματική άσκηση της εξωτερικής πολιτικής που πιθανώς εφάρμοζε ο Τίλερσον αφορούσε περισσότερο τον οικονομικό έλεγχο της ευρύτερης περιοχής του ελέγχου των ΗΠΑ, ενώ η άσκηση πολιτικής από έναν άνθρωπο σαν τον Πομπέο δημιουργεί εκτός από τον οικονομικό έλεγχο και μεγαλύτερο πολιτικό έλεγχο που σημαίνει ότι πιθανώς στα επόμενα χρόνια πολλά πράγματα θα αλλάξουν ξανά, ειδικά σε χώρες που εξισλαμίστηκαν τον τελευταίο καιρό.

Αυτό μπορεί να σημαίνει και αλλαγές συνόρων σε πολλά σημεία, είτε γεωγραφικών, είτε σε επίπεδο ζωνών επιρροής.

Το μέλλον θα δείξει, πάντως είμαστε σε μια εποχή που όλα είναι ρευστά και μπορούν να γίνουν ακόμα πιο ρευστά με απρόβλεπτες για εμάς εξελίξεις.

Comments

  1. Oraia ta lete re    

    > που σημαίνει ότι πιθανώς στα επόμενα χρόνια πολλά πράγματα θα αλλάξουν ξανά

    μην βιάζεστε. Του χρόνου τέτοια εποχή κανένας δεν είναι σίγουρος οτι δεν θα έχουνε αλλάξει πάλι υπουργό εξωτερικών. Γίνεται τρελό πανηγύρι στην άλλη άκρη του ποταμού σε θεσμικό επίπεδο.

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.