Γιατί λειτουργία μόνο για άνδρες παρακαλώ;

Η εκκλησία κάποτε έκανε έρευνα για το κατά πόσον η γυναίκα έχει ψυχή αλλά...

??? ????????????????
??? ????????????????

Έχουν περάσει κάμποσοι αιώνες από τότε που το 1545 μ.Χ., στη Σύνοδο του Τρέντο η Καθολική Εκκλησία αποδέχτηκε ότι οι γυναίκες… έχουν ψυχή αλλά και αρκετές δεκαετίες από τότε που έχουν δικαίωμα ψήφου και έχουν βγει στην αγορά εργασίας.

Αν και άνδρας ο γράφων, είναι «με τις γυναίκες» παιδιόθεν και τούτο που αντίκρισαν τα μάτια του λίγο πριν τις γιορτές, ως «καινούργιου» και προσφάτως εγκατεστημένου στην Κρήτη , ήταν κάπως σοκαριστικό. Λειτουργία «μόνο για άνδρες» στα Ανώγεια. «Έλα Χριστέ και Παναγία» είπα μέσα μου και μετά μου ήρθαν στο νου οι απόψεις του Ιωάννη του Χρυσόστομου για τις γυναίκες και σε ένα κάπως βιαστικό συνειρμό εξοργίστηκα. Όμως μετά διάβασα και το κήρυγμα του Πατέρα Ανδρέα Κεφαλογιάννη – που μόνο επαναστάτη ιερωμένο τον λες – και ήρθε η ψυχή μου στη θέση της.

Κάποτε θα πρέπει να τελειώνουμε με αυτή την «μάτσο» αντίληψη για την κοινωνία μας

«Άντρες

Αδέρφια μου

Ανταμώσαμε και πάλι και αξιωθήκαμε να συμπορευτούμε και να βιώσουμε ο καθένας τον δικό του αγώνα για 12 ολόκληρους μήνες. Ευλογηθήκαμε από το θεό να αντέξουμε και να ανταποκριθούμε στις δυσκολίες της καθημερινότητας που ολοένα και πιο συχνά, η καθημερινότητα αυτή, επιβαρύνει τις ψυχές τις καρδιές την διάθεση και τα σώματά μας.

Η επιβάρυνση αυτή τείνει να γίνεται πιο οδυνηρή διότι ζούμε σε μια εποχή όπου η εμπιστοσύνη έχει αρχίσει και ξεθωριάζει. Είναι αλήθεια πως οι πολίτες δεν εμπιστεύονται πλέον την πολιτική και τους πολιτικούς, οι πολιτικοί δεν εμπιστεύονται τους πολίτες, χάνεται η εμπιστοσύνη στους θεσμούς μηδενίζεται η εμπιστοσύνη σε αξίες, που μέχρι σήμερα μας βοήθησαν να στεκόμαστε όρθιοι μέσα στις κοινωνίες.

Αδυνατίζει η εμπιστοσύνη στις κοινωνίες, πληγωμένη πορεύεται η εμπιστοσύνη για τις ενορίες , θυμώνουμε ως άνθρωποι που διακρίνουμε πολύ συχνά ο ένας στα μάτια του άλλου την έλλειψη εμπιστοσύνης. Γι αυτή την εμπιστοσύνη νιώθω την ανάγκη να σας μιλήσω σήμερα αυτή την εμπιστοσύνη σας ζητάω να κοινωνήσουμε και να επικοινωνήσουμε απόψε.

Μιας και η πιο δυνατή κόλλα για όλες τις κοινωνίες παγκοσμίως είναι η εμπιστοσύνη και ειδικά σήμερα στις μέρες μας όπου αδιέξοδες καταστάσεις αθροίζονται μεταξύ τους γιγαντώνοντας το τείχος του ανθρώπινου, του ψυχικού του πνευματικού του εργασιακού, του οικονομικού αδιεξόδου.

Χωρίς εμπιστοσύνη πρωτίστως παύουμε να υπάρχουμε ως οντότητες.

Χωρίς εμπιστοσύνη δεν υπάρχει όνειρο δεν υπάρχουν αξίες .

Χωρίς εμπιστοσύνη δεν υπάρχει δύναμή για να συνεχίσουμε τον αγώνα μας σήμερα όπου όλα φωνάζουν για την συμμετοχή μας.

Οικονομικοί κολοσσοί καταρρέουν πολιτιστικά μνημεία ανά τον κόσμο γίνονται σκόνη από βόμβες και φωτιά, εστίες πολέμου κατακαίνε τις γειτονιές του κόσμου, εκατομμύρια παιδιά πεθαίνουν από την πείνα εκατομμύρια άνεργοι σχηματίζουν ουρές για να βουτήξουν στο ποτάμι του κοινωνικού αποκλεισμού, σημαίες καίγονται, ναοί βεβηλώνονται και το φίδι της ιδεολογικής βίας της ακροδεξιάς βίας προσπαθεί να σηκώσει το κεφάλι του με την βοήθεια πολιτικών συνεργασιών σε όλες τις ηπείρους.

Η παιδεία καταβαραθρώνεται και οι μαθητές δεν εμπιστεύονται τους δασκάλους τους.

Οι δάσκαλοι δεν εμπιστεύονται τους γονείς των μαθητών και οι γονείς δεν εμπιστεύονται τα παιδιά τους που βρίσκονται εγκλωβισμένα στα γρανάζια της ψηφιακής, εικονικής πραγματικότητας.

Ο θεός νιώθει λύπη μιας και γνώριζε από την δημιουργία του κόσμου ότι χωρίς εμπιστοσύνη οι πρωτόπλαστοι έχασαν την αιώνια χαρά και την αθώα σχέση τους μαζί του αποφεύγοντας τον παράδεισο για να δημιουργήσουν την ιδιότυπη και ιδιόμορφη κόλαση της Βαβέλ.

Μιας κοινωνίας που όλοι ζούσαν όλοι μιλούσαν όλοι περνούσαν ο ένας δίπλα από τον άλλο, αλλά κανείς δεν αισθανόταν και δεν καταλάβαινε τον άλλο.

Χωρίς εμπιστοσύνη χτίζουμε καινούργιες Βαβέλ

πόλεις Βαβέλ

ανθρώπους Βαβέλ

ιδεολογίες Βαβέλ

ένα σήμερα και ένα αύριο Βαβέλ.

Χωρίς εμπιστοσύνη ουδείς από εμάς δεν μπορεί να προχωρήσει και να προοδεύσει μόνος του.

Χωρίς εμπιστοσύνη μην ελπίζετε στην πρόοδο είτε την ατομική είτε την συλλογική και για να επανακτήσουμε την εμπιστοσύνη χρειάζεται να απορρίψουμε τον φόβο.

Απορρίπτοντας τον φόβο καλλιεργείται η πίστη ενεργοποιείται η δύναμη της θείας πρόνοιας, εκπαραθυρώνεται ο αρνητισμός και υπερισχύει η θετική ενέργεια.

Οι άνθρωποι μπορούμε να είμαστε απλοί όπως απλός και κατανοητός είναι και ο θεός.

Μπορούμε να νιώθουμε ασφαλείς και σίγουροι αν απλά και μόνο, αντί να προσπαθούμε να υπάρχουμε σε αυτό τον ύπουλο και σύνθετο κόσμο πορευτούμε με εμπιστοσύνη τόσο για τις πράξεις μας όσο και για τους συνανθρώπους μας.

Όλοι οι άνθρωποι έχουμε την ανάγκη να συνυπάρχουμε με όλους τους άλλους και όσο μεγαλώνουμε η ανάγκη αυτή γίνεται εξάρτηση και η εξάρτηση χωρίς θεό γίνεται τρόμος .

Ενώ εξάρτηση μεταξύ των ανθρώπων που διέπεται από αγάπη και εμπιστοσύνη, συνυπογράφεται από την θεία πρόνοια και με ευλογία πορευόμαστε στη ζωή μας ο ένας χέρι χέρι με τον άλλο.

Ανάμεσα στα σχολειά μας στις εκκλησίες μας στις γειτονιές και τα μνημεία μας ζώντας τα ήθη και τα έθιμά μας χωρίς την ανάγκη να καταργούμε τους νόμους χωρίς την ανάγκη να απαξιώνουμε την δικαιοσύνη, δίχως να θέλουμε να νιώθουμε δυνατοί με όπλα και με σφαίρες .

Κρατείστε λοιπόν την γνώση αυτή για τα οφέλη τις εμπιστοσύνης και πορευτείτε εν θεό τις άγιες αυτές μέρες δίνοντας υπόσχεση στον εαυτό σας ότι,

από σήμερα θα υπερασπίζεστε εκτός από την πίστη μας την σημαία μας τις οικογένειες μας θα υπερασπίζεστε την εμπιστοσύνη

για να μπορέσουμε κάποια στιγμή ως κοινωνία να πούμε ότι γκρεμίσαμε την ταμπέλα που έγραφε κόλαση και σηκώσαμε την ταμπέλα που γράφει παράδεισος.

Την ευχή του κυρίου και θεού μας με υγεία καλές γιορτές».

Εξαιρετικός ο λόγος του. Πραγματικά λόγος Ανθρώπου με το άλφα κεφαλαίο. Τέτοιους λόγους χρειαζόμαστε στις εκκλησίες αλλά πραγματικά αν σκοπός αυτής της λειτουργίας από την πρώτη χρονιά ήταν να φέρει τους άντρες του χωριού όλων των ηλικιών κοντά στην εκκλησία, καθώς οι περισσότεροι ως κτηνοτρόφοι δεν μπορούσαν λόγω της δουλειάς τους να παρακολουθήσουν τις λειτουργίες – όπως έχει ειπωθεί, γιατί όχι και μία για τις γυναίκες; Μήπως δεν εργάζονταν όλη τη χρονιά και εκείνες; Ή μήπως δεν έχουν και τα καθήκοντα του σπιτιού επιπροσθέτως την ώρα που οι άνδρες ξεκουράζονται (εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων);

Κάποτε θα πρέπει να τελειώνουμε με αυτή την «μάτσο» αντίληψη για την κοινωνία μας, ας μου επιτρέψει να πω ο Πατέρας Ανδρέας Κεφαλογιάννης με όλο το σεβασμό.