Γ. Αναστασάκης: «Στα χέρια του Λαμπρινού το αποτέλεσμα των επόμενων εκλογών»

Σώτια Πεντεδήμου
Σώτια Πεντεδήμου

 

Όταν συναντάς για πρώτη φορά τον αντιδήμαρχο Τεχνικών Έργων Γιάννη Αναστασάκη, κρατάς το politically correct στυλ του. Είναι ευγενής, αρκούντως συμπαθής αλλά η τόση πολιτική ορθότητα σε βάζει σε σκέψεις για το ποιος είναι αλήθεια ο 38χρονος αντιδήμαρχος του Βασίλη Λαμπρινού, ο άνθρωπος δηλαδή πίσω από τα sic κοστούμια και το επιμελώς συνδυασμένο πουκάμισο.

Όταν τον συναντάς ξανά και ξανά αρχίζεις να νιώθεις ότι μάλλον αυτό το όραμα για το Ηράκλειο του αύριο, το οποίο περιγράφει πάντα με ενθουσιασμό, το πιστεύει.

Η αλήθεια είναι ότι ο Γιάννης Αναστασάκης, αν τα χαρτιά παιχτούν σωστά, θα συνδέσει το όνομα του με το μεγαλύτερο ίσως έργο του Ηρακλείου, που δεν είναι άλλο από την ανάπλαση του κέντρου της πόλης. Όπως ο ίδιος υποστηρίζει «σε δύο χρόνια το κέντρο του Ηρακλείου θα είναι διαφορετικό. Αν δεν βρούμε αρχαία θα έχει ολοκληρωθεί πλήρως έως τις επόμενες εκλογές η παρέμβαση της ανάπλασης στις οδούς Δικαιοσύνης, Ίδης, τη μικρή Έβανς και ίσως και της 1821». Γιατί ίσως τον ρωτάω; «Γιατί δεν είμαστε μόνοι μας. Συνδιαλεγόμαστε και εξαρτόμαστε από πολλούς φορείς και υπηρεσίες. Αυτό δεν το λες και αυτοδιοίκηση».

Προς το παρόν, πάντως, αν λάβω υπόψη μου τις τελευταίες ημέρες, οι Ηρακλειώτες που τον ακούν ή τον βλέπουν, σκέφτονται αυτόματα – και όχι τόσο άδικα – τα κομμένα δέντρα στην Ίδης. Η εικόνα δεν άρεσε σε κανέναν,«ούτε και σε εμένα» μου λέει. Και τι έγινε; ρωτάω. «Αφαιρέθηκαν πέντε δέντρα για να μεταφυτευτούν. Δυστυχώς όμως κόπηκαν και δέντρα για τα οποία δεν ήταν δυνατή η διατήρηση τους. Στη θέση τους θα μπουν 16 νέα ανεπτυγμένα δέντρα των 3 μέτρων» απαντά μάλλον για να με καθησυχάσει (;). Χαρακτηρίζει πάντως κατανοητή την ανησυχία των δημοτών και ουσιαστικά ζητά πίστωση χρόνου μιας και «η αύξηση της αναλογίας πρασίνου ανά κάτοικο θα φανεί εμπράκτως τους επόμενους μήνες». Μωρέ, μήπως έχουν δίκιο οι «φυλές του πάρκου»; αναρωτιέμαι τάχα μου δήθεν. Αστράφτει το πρόσωπό του, όχι για καλό. «Εγώ θεωρώ ότι είμαι πολίτης μια σοβαρής χώρας. Το να υπογράφει κάποιος ως «φυλές του πάρκου» δεν μου ακούγεται πολύ σοβαρό. Όποιοι είναι αυτοί οι δημότες, να έρθουν στο γραφείο να συζητήσουμε, όχι να μεταδίδουν αόριστα ανώνυμες καταγγελίες και αντιδράσεις». Δέντρα θα κόψετε τελικά στο Πάρκο Γεωργιάδη; επιμένω. «Όχι», κατηγορηματικός μου ακούγεται. Αλλά την αλήθεια θα την πω. Μία καχυποψία την διατηρώ.

Μιλώντας πάντως για το όραμα του για την πόλη, υποστηρίζει ότι η Δύναμη Πολιτών έχει σχέδιο με αρχή – μέση – τέλος για το Ηράκλειο, σχέδιο οραματικό που – όπως λέει – είχε ο Κώστας Ασλάνης, αλλά όχι ο Γιάννης Κουράκης. «Ο προηγούμενος δήμαρχος ο οποίος ήταν εξαιρετικά αποτελεσματικός στα δημόσια έργα δεν επικοινώνησε κανένα όραμα. Ο κόσμος ικανοποιείτο απλά και μόνο επειδή γινόντουσαν έργα, άκουγε κομπρεσέρ, σηκωνόταν σκόνη και ήταν ικανοποιημένος. Το που πήγαινε όμως το καράβι δεν ειπώθηκε ποτέ ρητά και κατηγορηματικά».

Και εσείς τι κάνετε διαφορετικά γι αυτό; Περνάει το έργο σας στον πολίτη; «Τον κόσμο πρέπει να τον κάνεις μέτοχο στο όραμά σου», λέει. Ναι οκ, αλλά πως; Μια χαρά παράπονα ακούω και για εσάς. Θέλουν οι Ηρακλειώτες να μοιραστούν το όραμά σας; επιμένω.

«Στο Ηράκλειο είχαμε το φαινόμενο οι άνθρωποι να αισθάνονται προσωρινοί ή μέτοικοι, εκ των πραγμάτων δεν είχαν βαθιές ρίζες. Και ο κόσμος όμως, ωριμάζει , μαθαίνει, εκπαιδεύεται. Όσο περισσότερο εξηγούμε στον κόσμο ποια είναι τα αδιέξοδα της πραγματικής κατάστασης, τόσο τα αντιλαμβάνεται. Κάνουμε την διαπίστωση του προβλήματος όμως του λέμε και τι θα κάνουμε να το λύσουμε, σε βάθος χρόνου».

«Ξέρουν και οι πέτρες ότι ο δήμαρχος και οι αντιδήμαρχοι δεν πιάνονται από πουθενά. Δεν υπάρχει επιχειρηματίας, φίλος, και συμφέρον που να επηρεάζει τη λήψη αποφάσεων. Δεν υπάρχει διαπλοκή».

Εκτιμά ότι πλέον η δημοτική αρχή έχει περισσότερους συμμάχους και λιγότερους εχθρούς. Και ποιοι είναι αυτοί; τον ρωτάω. «Απέναντι έχουμε μια μικρή μερίδα ανθρώπων που είτε δεν είναι σωστά ενημερωμένοι είτε εκ πεποιθήσεως είναι της γκρίνιας και του αρνητισμού είτε έχουν αγάπη και έρωτα με προηγούμενες δημοτικές αρχές και ανεξάρτητα από το τι κάνουμε έχουν έτοιμη την κρίση και την αξιολόγησή τους». Και κάτι μου λέει ότι θα βάλει στο στόχαστρο τώρα και «κέντρα», κυρίως δημοσιογραφικά. Και δεν πέφτω έξω. «Υπάρχουν δυνάμεις που παραμένουν ζωντανές στην πόλη, που τους αρέσει να παραπληροφορούν, να κάνουν και λίγη προβοκάτσια, να επηρεάζουν πληροφορίες. Ακόμα και γνωστές πηγές ενημέρωσης βάζουν ένα περίεργο πρίσμα όταν μεταφέρουν την πραγματικότητα που απέχει από την αντικειμενική απεικόνισή της».

Επανέρχομαι στα της πόλης, για λίγο. Ανάπλαση κέντρου, Πάρκο Γεωργιάδη, κόλπος Δερματά, Πλατεία Ελευθερίας, Ενετικά τείχη τα μεγαλόπνοα σχέδια της παρούσας δημοτικής αρχής. «Ό,τι γίνεται είναι κομμάτι ενός παζλ. Δεν γίνεται αποσπασματική ενέργεια για τις εντυπώσεις, δεν έχουμε τη διάθεση, ούτε τα χρήματα, ούτε τους ανθρώπινους πόρους να σπαταλήσουμε για να κάνουμε πυροτεχνήματα. Ό,τι κάνουμε έχει μια λογική» λέει ο Γ. Αναστασάκης περιγράφοντας το Ηράκλειο του αύριο.

Παραδέχεται πάντως ότι το 2002 οπότε και ανέλαβε ο Γ. Κουράκης, το Ηράκλειο δεν είχε καμία σχέση με το Ηράκλειο του 2014. «Θέλω να είμαι δίκαιος. Το πρώτο ζητούμενο τότε, σε μία άσχημη, αδιαμόρφωτη πόλη ήταν να γίνει το αυτονόητο. Να πλακοστρωθούν δρόμοι, να γίνουν χώροι πρασίνου, να αναστηλωθούν τα τείχη που κατέρρεαν». Θα έπρεπε πάντως κατά τη γνώμη του να εκπονείται παράλληλα ένα αναπτυξιακό και τουριστικό σχέδιο για την πόλη» αλλά όπως προσθέτει «τότε η λογική ήταν πως μια άσχημη πόλη θα την κάνεις πιο όμορφη και λειτουργική».

Και εσείς τώρα τι κάνετε; επανέρχομαι. «Εμείς έχουμε την πολυτέλεια, αφού μας έκαναν τις βαριές υποδομές, να κάνουμε το κάτι παραπάνω» και χαίρομαι για την ειλικρίνεια της δήλωσης.

Πάω στις εκλογές. Οι αυτοδιοικητικές αργούν ακόμα. Μάιο του 2019 μαζί με τις ευρωεκλογές λέει ο νόμος, φθινόπωρο του 2019 αφήνει να εννοηθεί ο Πάνος Σκουρλέτης. Ξεκινάω όμως από το 2014.

«Ο κόσμος έκανε μια ανατροπή τον Σεπτέμβριο του 2014 για πολλούς λόγους. Μια επιλογή μισή συνειδητή και μισή ενστικτώδη. Η κατάρα μας ήταν ότι διαδεχτήκαμε μια δημοτική αρχή της χρυσής εποχής, των εύκολων χρημάτων, των λίγων ελέγχων, των Ολυμπιακών Αγώνων, των πολύ μεγάλων πακέτων ΕΣΠΑ για έργα ανάπλασης και εμείς πέσαμε πάνω στο κύμα της κρίσης».

Φίλη της κατάρας, είναι η ευλογία σκέφτομαι. Και πριν προλάβω να σκεφτώ προσθέτει «έχουμε όμως και την ευλογία της 5χρονης θητείας. Προλαβαίνουμε να καλύψουμε το χαμένο έδαφος, να ρεφάρουμε».

Συμφωνώ μαζί του για τα περί ανατροπής το 2014. Δικαιώσατε τις προσδοκίες του κόσμου; ρωτάω. «Έχουμε δικαιώσει πλήρως τις προσδοκίες όσον αφορά το ηθικό κομμάτι» απαντά αυτομάτως. «Διαλέξαμε τον Λαμπρινό ο οποίος έχει αλλάξει το DNA αυτού του Δήμου, στο πως λειτουργεί. Με ανοιχτά γραφεία, χωρίς τουπέ, με διαφάνεια παντού, πολύ χαμηλούς τόνους και σεμνότητα».

Σεμνά και ταπεινά. Σκέφτομαι τον Κώστα Καραμανλή. Ηθικό πλεονέκτημα. Σκέφτομαι τον ΣΥΡΙΖΑ. Προσπαθώ να συγκεντρωθώ. Με επαναφέρει. «Ξέρουν και οι πέτρες ότι ο δήμαρχος και οι αντιδήμαρχοι δεν πιάνονται από πουθενά. Δεν υπάρχει επιχειρηματίας, φίλος, και συμφέρον που να επηρεάζει τη λήψη αποφάσεων. Δεν υπάρχει διαπλοκή. Κάνουμε λάθη, είναι αυτονόητο. Δεν είναι όμως με δόλο και με ιδιοτέλεια, αυτό το ξέρουν άπαντες και η αντιπολίτευση» λέει και σκέφτομαι ότι θέλει θάρρος να κάνεις τέτοια δήλωση. Γιατί τα γραπτά μένουν, και από μνήμη τα πάω ακόμα περίφημα.

Στέκεται στον δήμαρχο και δεν με ενοχλεί, αφού θα τον ρωτούσα ούτως ή άλλως. Η κουβέντα μπλέκεται, μεταξύ επικοινωνίας, εκλογών και πού θα κριθεί η παρτίδα. Δηλώνει εν τω μεταξύ έτοιμος να πάει και σπίτι του ανά πάσα ώρα και στιγμή. Άλλο, που όταν τον ρωτάω σχετικά, βλέπει τον εαυτό του «σε 5-7 χρόνια πολύ στενό συνεργάτη του Βασίλη Λαμπρινού που θα παραμείνει δήμαρχος για τα επόμενα 7 χρόνια». Μετά τα 7; ρωτάω. Θα σε έβλεπες δήμαρχο της πόλης; επιχειρώ να τον τσιγκλήσω. «Μετά θα έχουμε πολλές επιλογές να συζητήσουμε. Αν θα με ενδιαφέρουν τα κοινά τότε, θα το συζητήσουμε τότε», λέει ξεκόβοντας την κουβέντα με την αναμενόμενη απάντηση. Πολιτική ορθότητα, σκέφτομαι.

«Δεν με ενδιαφέρει να πάρω την πιο δύσκολη απόφαση αρκεί να ξέρω ότι συμφωνεί ο Λαμπρινός και ότι έχουμε δίκιο. Στις αποφάσεις μου δεν ζυγίζω την έννοια του πολιτικού κόστους, τι θα πει η κοινωνία με την κακώς εννοούμενη έννοια».

Ξαναγυρίζουμε όμως στον σημερινό δήμαρχο. Μου ανέφερε πριν ότι είναι πολύ χαμηλών τόνων, περισσότερο από όσο πρέπει. Και δεν το ξέχασα. Δηλαδή τι πρέπει να αλλάξει; ρωτάω. «Θα πρέπει τον δυναμισμό που δείχνει μέσα στην ομάδα, να τον ακτινοβολήσει και προς τον κόσμο» απαντά χωρίς δισταγμό. Μου περιγράφει τον Βασίλη Λαμπρινό, λέγοντας ότι καθημερινά ασκεί μια αφόρητη πίεση για την παραγωγή και την επιτάχυνση του έργου, ζητά από τις υπηρεσίες να παρέμβουν προς όφελος του πολίτη, ακόμα και εκεί που ο δήμος δεν έχει αρμοδιότητα.

«Ο Λαμπρινός δεν είναι ο χαμηλών τόνων άνθρωπος που περπατάει με διακριτικότητα έστω και αν είναι δήμαρχος. Όταν φτάνει η ώρα κόβει τον γόρδιο δεσμό πολύ παρορμητικά, δεν σηκώνει πολλά πολλά» μου λέει και ανατρέχω στη δημόσια και ομολογουμένως έξω από τα δόντια ανακοίνωση του δημάρχου με παραλήπτη δημοσιογραφικό όμιλο.

Και πάνω που σκέφτομαι, την φάρα μας και την ενημέρωση που παρέχουμε καθημερινά, με διακόπτει – πάλι! – από τις σκέψεις μου λέγοντας «έχουμε ένα φαινόμενο να έχουμε μια πολύ μεγάλη αντιπαλότητα από ΜΜΕ που επηρεάζουν την κοινή γνώμη. Ο κόσμος όταν έχει 1.000 προβλήματα προσωπικά, δεν θα διασταυρώσει την πληροφορία, δεν θα φιλτράρει, και λέγε λέγε όλο και κάτι μένει. Το κλειδί είναι στα χέρια του Λαμπρινού κατά πόσο θα ξεπεράσει το ανάχωμα όσον αφορά στην ενημέρωση του κόσμου. Έχουμε κάνει τα αδύνατα δυνατά, πάμε πλατεία με πλατεία, χωριό με χωριό και ακόμα βρίσκουμε εμπόδια. Πρέπει λοιπόν να κάνουμε το κάτι παραπάνω ώστε όλη αυτή η δουλειά – που ναι μεν μιλάει από μόνη της όχι όμως στον επιθυμητό βαθμό – να φτάσει και στο τελευταίο σπίτι».

Πρέπει ο Λαμπρινός, να βγει μπροστά δηλαδή; ρωτάω – για να είμαι σίγουρη ότι τον καταλαβαίνω και σωστά. «Ναι» λέει πάλι, χωρίς δεύτερη σκέψη. «Να βγει μπροστά ο ίδιος, είναι έντιμος και ικανός και με όραμα που όμοιο του δεν έχει υπάρξει ξανά για την πόλη. «Έχουμε δυνατή ομάδα. Τι δεν έχουμε;» με ρωτάει και αναρωτιέμαι μήπως «έχασα» κάτι και αλλάξαμε ρόλους. Σηκώνω απλά τους ώμους. «Τον εξωστρεφή χαρακτήρα του δημάρχου που επειδή είναι σεμνός, λέει ότι η δουλειά θα μιλήσει από μόνη της. Αυτό θα συνέβαινε σε μια φυσιολογική κοινωνία. Όταν όμως αντιστρατεύονται τη δουλειά σου κάποιοι περίεργοι φορείς ή κέντρα πρέπει να βγεις πιο δυναμικά. Είμαστε εδώ, είμαστε δυναμικοί, μην μπερδευόμαστε από το προφίλ κάποιου. Πολλές φορές λέμε πολλά και κάνουμε λίγα, άλλες φορές λέμε λίγα αλλά κάνουμε πάρα πολλά και αυτό το μοντέλο δεν δουλεύει».

Επιστρέφω στον αντιδήμαρχο. Αναρωτιέμαι αν θα με βοηθήσει να ξεκαθαρίσω την γνώμη μου για εκείνον. Και επειδή, όπως είπα, παρακολουθώ και το ενδυματολογικό του στυλ και – επειδή τον έχουν χαρακτηρίσει και «ατσαλάκωτο», τον ρωτάω. «Ατσαλάκωτος είμαι μόνο όσον αφορά τα ρούχα μου» λέει και σκέφτομαι ότι μάλλον έχει και χιούμορ. Σοβαρεύει. «Αλλά»… πάντα υπάρχει ένα «αλλά» σκέφτομαι «δεν με ενδιαφέρει να πάρω την πιο δύσκολη απόφαση αρκεί να ξέρω ότι συμφωνεί ο Λαμπρινός και ότι έχουμε δίκιο. Στις αποφάσεις μου δεν ζυγίζω την έννοια του πολιτικού κόστους, τι θα πει η κοινωνία με την κακώς εννοούμενη έννοια».

Και πως είσαι στην καθημερινότητά σου, στο γραφείο; ρωτάω. «Δίνω ψυχή στους συνεργάτες μου, δίνω το παράδειγμα γιατί δουλεύω ως το βράδυ, αλλά απαιτώ να είναι ευθείς και εργατικοί και ό,τι συμφωνούμε να το κάνουμε. Αν δεν γίνει θα είμαι και αυστηρός. Μου αρέσουν οι γωνίες, όχι το απροσδιόριστο και το ασαφές. Η έννοια του ατσαλάκωτου είναι μακριά από εμένα. Δεν χρειάζεται να αρέσουμε και σε όλους» . Αναρωτιέμαι πως θα είναι όταν θυμώνει αλλά τελικά τον ρωτάω τί τον θυμώνει.

«Θυμώνω όταν βλέπω ότι φτάνουμε σε αδιέξοδο όταν δεν υπάρχει λόγος να φτάσουμε σε αυτό, και είναι λόγω έλλειψη διάθεσης ή καλής συνεργασίας ή από υπονόμευση. Ό,τι δε λύνεται, κόβεται» και θυμάμαι την παρόμοια φράση γα τον Λαμπρινό νωρίτερα. «Δεν παίζουμε, έχουμε πίσω μας 180.000 δημότες και πρέπει να δώσουμε λύσεις».

Και εκτός γραφείου, τι κάνεις; ρωτάω. «Παίζω μπάλα, μπάσκετ, γυμνάζομαι, επικοινωνώ με τους φίλους και πηγαίνω στα στέκια που πήγαινα πάντα» μου λέει, τονίζοντας ότι πάντα φροντίζει να βρίσκει χρόνο για την οικογένεια του.

«Δεν άλλαξα συνήθειες. Είμαι ίδιος. Ωριμότερος αλλά ίδιος» προσθέτει και σκέφτομαι ότι αυτή η φράση του θα είναι και η κατακλείδα της κουβέντας μας.

Comments

 1. Εμμανουέλα    

  Ομολογώ αρχικά δε μου άρεσε το σχόλιο της δημοσιογράφου σε κάθε δεύτερη γραμμή. Σκεφτόμουν «είναι τώρα αυτή συνέντευξη του Αναστασακη ή της δημοσιογράφου;» όμως προς το τέλος αντιλήφθηκα την επιθυμία να μεταφερθει το κλιμα όσο και τα λόγια του αντιδημάρχου για να κατανοήσει κάποιος πως είναι σαν ανθρωπος, πως αντιδρά στα ερεθίσματα. Μπήκα στη θέση της δημοσιογράφου και αφουγκραστηκα τη μυρωδιά του αέρα, τους αποηχους και τις σιωπές ακόμα. Εξαιρετικό!

 2. miltos    

  επειδή κάποιοι νομίζουν ότι μιλάνε σε ούγκανους αντιγράφω από τεύχη μελέτης για το πάρκο Γεωργιάδη:
  από τιμολόγιο μελέτης πρασίνου
  άρθρο τιμολογίου 112
  ΣΤ 4.1.3 Κοπή ή/και εκρίζωση δένδρων ύψους μέχρι 4 m
  Αναθεωρείται με το άρθρο ΠΡΣ 5354
  Κοπή ή/και εκρίζωση δένδρου ύψους μέχρι 4 m, σύμφωνα με την φυτοτεχνική μελέτη και την ΕΤΕΠ 10-06-04-
  01. Στην τιμή μονάδας περιλαμβάνεται η δαπάνη του εργατοτεχνικού προσωπικού, των μηχανημάτων και των
  εργαλείων που απαιτούνται καθώς και η δαπάνη απομάκρυνσης των προϊόντων κοπής και απόρριψης τους σε
  οποιαδήποτε απόσταση σε θέσεις που επιτρέπεται.
  Τιμή ανά τεμάχιο (τεμ)
  ΕΥΡΩ Ολογράφως: έξι ευρώ και μηδέν λεπτά
  Αριθμητικώς:6,00€ από «προμέτρηση πρασίνου» μιλάμε για 13 δέντρα
  άρθρο τιμολογίου 113
  ΣΤ4.2.1 Ανανέωση κόμης ή κοπή δένδρων ύψους από 4
  μέχρι 8 m
  Αναθεωρείται με το άρθρο ΠΡΣ 5354
  Ανανέωση κόμης (σκελετοκλάδεμα) ή κοπή δέντρου ύψους από 4 μέχρι 8 m σύμφωνα με την φυτοτεχνική
  μελέτη και την ΕΤΕΠ 10-06-04-01. Στην τιμή μονάδας περιλαμβάνεται η δαπάνη του απαιτουμένου
  εργατοτεχνικού προσωπικού, μηχανημάτων και εργαλείων, η επάλειψη των τομών καθώς και η δαπάνη
  απομάκρυνσης των προϊόντων κοπής και απόρριψης τους σε οποιαδήποτε απόσταση σε θέσεις που
  επιτρέπεται.
  Τιμή ανά τεμάχιο (τεμ)
  ΕΥΡΩ Ολογράφως: είκοσι πέντε ευρώ και μηδέν λεπτά
  Αριθμητικώς:25,00€ από προμέτρηση πρασίνου μιλάμε για 1 πλάτανο
  και τα καλύτερα παρακάτω
  άρθρο τιμολογίου 115
  ΣΤ4.3.1 Ανανέωση κόμης ή κοπή μεγάλων δένδρων, ύψους 8 – 12 m, σε πλατείες, πάρκα κλπ
  Αναθεωρείται με το άρθρο ΠΡΣ 5354
  Κλάδεμα ή κοπή μεγάλων δέντρων σε πλατείες, πάρκα και ανοιχτούς χώρους ή σε νησίδες, ερείσματα και
  παράπλευρους χώρους οδών σύμφωνα με την φυτοτεχνική μελέτη και την ΕΤΕΠ 10-06-04-01. Στην τιμή
  μονάδας περιλαμβάνεται η δαπάνη του απαιτουμένου εργατοτεχνικού προσωπικού, μηχανημάτων και
  εργαλείων, η επάλειψη των τομών καθώς και η δαπάνη απομάκρυνσης των προϊόντων κοπής και απόρριψης
  τους σε οποιαδήποτε απόσταση σε θέσεις που επιτρέπουν οι αρμόδιες Αρχές.
  Τιμή ανά τεμάχιο Ολογράφως: εξήντα επτά ευρώ και πενήντα λεπτά Αριθμητικώς:67,50€ εδώ μιλάμε για 57 δέντρα σύμφωνα με την «προμέτρηση πρασίνου»
  και τέλος
  άρθρο τιμολογίου 116
  ΣΤ4.3.3 Ανανέωση κόμης ή κοπή μεγάλων δένδρων, ύψους
  12 -16 m, σε πλατείες, πάρκα κλπ
  Αναθεωρείται με το άρθρο ΠΡΣ 5354
  Κλάδεμα ή κοπή μεγάλων δέντρων σε πλατείες, πάρκα και ανοιχτούς χώρους ή σε νησίδες, ερείσματα και
  παράπλευρους χώρους οδών σύμφωνα με την φυτοτεχνική μελέτη και την ΕΤΕΠ 10-06-04-01. Στην τιμή
  μονάδας περιλαμβάνεται η δαπάνη του απαιτουμένου εργατοτεχνικού προσωπικού, μηχανημάτων και
  εργαλείων, η επάλειψη των τομών καθώς και η δαπάνη απομάκρυνσης των προϊόντων κοπής και απόρριψης
  τους σε οποιαδήποτε απόσταση σε θέσεις που επιτρέπουν οι αρμόδιες Αρχές.
  Τιμή ανά τεμάχιο (τεμ) ΕΥΡΩ Ολογράφως: εκατό ευρώ και μηδέν λεπτά Αριθμητικώς:100,00€
  και πάλι από την προμέτρηση πρασίνου βρίσκουμε ότι αφορά σε άλλα 36 δέντρα
  ΚΑΙ Ο ΔΗΜΟΣ ΕΠΙΜΕΝΕΙ ΟΤΙ ΜΕ ΑΥΤΗ ΤΗ ΜΕΛΈΤΗ ΔΕΝ ΚΌΒΕΤΑΙ ΟΎΤΕ ΈΝΑ ΔΕΝΤΡΟ!!!!!!!!!!

 3. ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΑΚΗΣ    

  Καλημέρα.
  Επειδή διαπιστώνω ότι εξακολουθούν ορισμένοι να παραποιούν την πραγματικότητα, θα παραθέσω ακόμη μια φορά και σε μεγαλύτερη λεπτομέρεια τί θα γίνει στο Πάρκο Γεωργιάδη.

  Ο Δήμος Ηρακλείου εκπόνησε την μελέτη «Περιβαλλοντική Αναβάθμιση Πάρκου Γεωργιάδη» η οποία υποβλήθηκε και χρηματοδοτήθηκε από το επιχειρησιακό πρόγραμμα «ΥΠΟΔΟΜΕΣ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ, ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΚΑΙ ΑΕΙΦΟΡΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗ» (ΑΞΟΝΑ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑΣ 14 «ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΠΡΟΑΓΩΓΗ ΤΗΣ ΑΠΟΔΟΤΙΚΗΣ ΧΡΗΣΗΣ ΤΩΝ ΠΟΡΩΝ (ΤΣ)») του Υπουργείου Οικονομίας, Ανάπτυξης & Τουρισμού.
  Στη παραπάνω μελέτη προβλέπεται η διατήρηση όλων των υφιστάμενων δέντρων, θάμνων & λοιπών φυτών του πάρκου. Απομάκρυνση προβλέπεται μόνο σε ορισμένα ολόξερα και επικίνδυνα δέντρα τα οποία είναι πολύ συγκεκριμένα και γνωστά στον Δήμο Ηρακλείου.

  Με την εκτέλεση του έργου «Περιβαλλοντική Αναβάθμιση Πάρκου Γεωργιάδη» η οποία έχει εγκριθεί από τη Δ/νση Δασών:

  1. Δεν απομακρύνεται κανένα υγιές δέντρο από το χώρο που πάρκου. ΡΗΤΑ, ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΑΙ ΚΑΤΗΓΟΡΗΜΑΤΙΚΑ!
  2. Απομάκρυνση προβλέπεται ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ για υφιστάμενα ξερά, κατεστραμμένα και επικίνδυνα δέντρα του πάρκου (πλάτανος, μουριά, ροβίνια κ.α.) όπως αναφέρονται στα άρθρα ΣΤ 4.1.3, ΣΤ4.2.1 της προμέτρησης.
  3. Κλάδεμα δέντρων προβλέπεται με τα άρθρα ΣΤ4.1.1, ΣΤ4.1.2, ΣΤ4.2.2, ΣΤ4.3.1, ΣΤ4.3.3, ΣΤ4.4.1
  4. Το κλάδεμα των δέντρων του πάρκου κρίθηκε απαραίτητη εργασία και περιλήφθηκε στην συγκεκριμένη μελέτη λόγω των πτώσεων κλάδων που έχουν συμβεί τελευταία & την ανάγκη ελαχιστοποίησης του κινδύνου τραυματισμού πολιτών ή πρόκλησης υλικών ζημιών από τις τυχόν πτώσεις. Όλες οι περιγραφόμενες εργασίες κλαδέματος θα εκτελεστούν σύμφωνα με την ΕΛΟΤ ΤΠ 1501-10-06-04-01:2009, όπως αναλυτικά αναφέρονται στην Εγκεκριμένη μελέτη «Περιβαλλοντική Αναβάθμιση Πάρκου Γεωργιάδη».Η χρήση του αυτούσιου τίτλου & περιγραφή των άρθρων ΣΤ4.1.1, ΣΤ4.1.2, ΣΤ4.2.2, ΣΤ4.3.1, ΣΤ4.3.3, ΣΤ4.4.1 είναι σύμφωνη με τον Κανονισμό Περιγραφικών Τιμολογίων Εργασι¬ών για δημόσιες συμβάσεις έργων (Αριθ. ΔΝΣγ/οικ.35577/ΦΝ 466, ΦΕΚ 1746/Β/2017) & υποχρεωτική για κάθε δημόσια αρχή.

  Νομίζω ότι η παραπληροφόρηση πρέπει να τελειώσει κάπου εδώ. Για οποιονδήποτε επιχειρεί διαστρέβλωση της αλήθειας, πρέπει να αναρωτηθούμε ποιον σκοπό εξυπηρετεί.

  Για όσους ειλικρινά ενδιαφέρονται να δουν κάθε λεπτομέρειες της μελέτης, είμαστε διαθέσιμοι όποτε μας ζητηθεί στην τεχνική υπηρεσία.

  Ευχαριστώ

 4. miltos    

  επανέρχομαι: στα ΣΤ4.3.3 και ΣΤ4.3.3 η περιγραφή είναι «ανανέωση κόμης ή κοπή μεγάλων δέντρων 8-12 & 12-16 μέτρων αντίστοιχα, περιγραφή εργασιών αρκετά ανοιχτή σε όλα.. στην προμέτρηση πρασίνου δε η σύντομη περιγραφή των εργασιών των συγκεκριμένων άρθρων γίνεται ακόμα πιο «σύντομη» ως εξής:
  «Μεγάλων δένδρων, ύψους 8 – 12 m, σε πλατείες, πάρκα κλπ για τα υφιστάμενα δέντρα του πάρκου Καζουαρίνα, Πλάτανος» &
  «Μεγάλων δένδρων, ύψους 12 – 16 m, σε πλατείες, πάρκα κλπγια τα υφιστάμενα δέντρα του πάρκου Φίκος»
  ξεχάσαμε δηλαδή την περιγραφή των εργασιών..
  και όλα αυτά ίσως σε κάποιο άλλο δήμο να μην σήμαιναν τίποτα σε αυτόν όμως κάποιες επιφυλλάξεις τουλάχιστον δικαιούμαστε να έχουμε με την άδεια του αξιότιμου κ. αντιδημάρχου αν μας το επιτρέπει δηλαδή κιόλας..
  και τέλος η κοινή λογική λέει ότι αν υπάρχει ένας με ύποπτα συμφέροντα πιθανότερο είναι να βρίσκεται ανάμεσα σε αυτούς που διαχειρίζονται τα εκατομμύρια από τα ευρωπ.προγράμματα (με εξαιρετική «επιτυχία» βεβαίως βεβαίως)
  παρά στους ιθαγενείς διαφόρων φυλών που με αφέλεια ίσως καμιά φορά αλλά με αληθινή αγωνία για τον τόπο τους ανησυχούν

  1. Οδυσσέας Γραμματικάκης    

   Καλησπέρα κ. Αναστασάκη και χαίρομαι που χρησιμοποιείτε το βήμα της «Μεσογείου», όχι μόνο σε ο,τι αφορά τη συνέντευξη αλλά και σε ο,τι αφορά το παραπάνω σχόλιό σας, για να απαντήσετε στα θέματα που εδώ και μέρες έχουν δημιουργήσει, κατά τη γνώμη μου δικαιολογημένα, τόσο άγχος στους συνδημότες μας. Θεωρώ ωστόσο πως, αφού είναι θέματα που οφείλονται σε παραπληροφόρηση, όπως λέτε, και είναι τόσο εύκολο να απαντηθούν, το γραφείο τύπου του Δήμου θα έπρεπε να είχε κοινοποιήσει τις απαντήσεις επί των συγκεκριμένων ερωτημάτων εδώ και μέρες. Θεωρώ επίσης πως η απαξίωση μιας ομάδας από αυτούς τους δημότες με βάση το όνομα που έχει επιλέξει να χρησιμοποιεί, που προσωπικά το βρίσκω χαριτωμένο, είναι ατυχής.

   Επί της ουσίας, όμως:

   Πιστεύω πως τα άρθρα στα οποία λείπει το συγκεκριμένο όνομα της εργασίας θα πρέπει να αναθεωρηθούν για να αρθεί η όποια καχυποψία, αν και φυσικά δε γνωρίζω πόσο εύκολο είναι αυτό από πλευράς γραφειοκρατίας.

   Βρίσκω σωστό το αίτημα της Οικολογικής Παρέμβασης Ηρακλείου, να διοργανώσετε, έστω και αργά, μία ανοιχτή ενημερωτική συνάντηση για τους δημότες, για να σας εκφράσουν όποιες απορίες και αντιρρήσεις τους.

   Προσωπικά, έχω ακόμα πολλές απορίες, τόσο σχετικά με την εφαρμογή της μελέτης και τις προβλέψεις του Δήμου κατά τη διάρκειά των εργασιών, όσο και για τη χρήση του πάρκου μετά την παράδοση. Για να μην σας αναγκάσω σε δεύτερη συνέντευξη εδώ ωστόσο, θα σας θέσω μόνο μία, που έχω δει να απασχολεί πάμπολλους συμπολίτες μας, και τη βρίσκω εύλογη:

   Η ύπαρξη τόσων λουλουδιών, δεν απαιτεί μείωση της σκίασης από τα δέντρα; Μήπως η «αυστηρή κόμη» σημαίνει κουτσούρεμα των δέντρων σε βαθμό που να καταντήσουν απλά διακοσμητικά στοιχεία;

   Ευχαριστώ.

   Οδυσσέας Γραμματικάκης
 5. miltos    

  και τέλος παραθέτω απόσπασμα δελτίου τύπου του δήμου από τις 12/1 και το σημερινό σχόλιο – δέσμευση του αντιδημάρχου για να δούμε όλοι αν υπάρχουν διαφορές
  Δεν προβλέπει (η μελέτη) την κοπή κανενός δέντρου και καμίας υφιστάμενης ρίζας.
  Δεν απομακρύνεται κανένα υγιές δέντρο από το χώρο που πάρκου

 6. χατζηγιαννακης γιαννης    

  μαλιστα…ο πολυς κυριος αναστασακης θεωρει αυτους που αγωνίζονται για να μη γινει το παρκο γεωργιαδη πλατεια κορναρου ασοβαρους λογω ονοματος…ο σοβαρος λοιπον κυριος αναστασακης ας ερθει αυριο σαββατο στις 4μμ στο παρκο για παρακολουθησει την εκδηλωση που θα αποδομησει πληρως τα ελεινα σχεδια του δημου για το παρκο…να δουμε μετα τι εστι σοβαροτητα…γκεγκε?

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.