Γερμανική χυλόπιτα στον Τούρκο Πρωθυπουργό

Γιάννης Ζωγραφάκης
Γιάννης Ζωγραφάκης

Φαίνεται πως η Τουρκία φοβάται την πολιτική απομόνωση από τους Ευρωπαίους εταίρους και γενικά από την Δύση και για αυτό προχωρά σε διμερής συνομιλίες όπως αυτή της συνάντησης της Καγκελάριου της Γερμανίας και του Τούρκου Πρωθυπουργού.

Η συνάντηση του Μπιναλί Γιλντιρίμ με την Καγκελάριο της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ είχε την αναμενόμενη κατάληξη, δηλαδή δεν κατέληξαν σε κάτι ουσιαστικό παρά μόνο στην διαπίστωση πως οι δύο πλευρές επικοινωνούν ξανά σε ανώτατο πολιτικό επίπεδο.

Αυτό φάνηκε και από τις δηλώσεις της Γερμανίδας Καγκελάριου μετά την συνάντηση η οποία είπε πως από την επίσκεψη βγαίνει το μήνυμα «ότι και οι δύο πλευρές ενδιαφέρονται να βελτιώσουν της γερμανοτουρκικές σχέσεις, πιθανώς στη βάση κοινών αξιών, αλλά αυτό δεν είναι προς το παρόν και τόσο εύκολο.»

Αφορμή για την επίσκεψη ήταν η ετήσια διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια και ενώ προβλεπόταν μόνο η συμμετοχή του Υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας Μελβούτ Τσαβούσογλου τελικά ήρθε και ο Τούρκος πρωθυπουργός ο οποίος με δική του πρωτοβουλία ζήτησε να συναντηθεί με την Γερμανίδα Καγκελάριο.

Στην συνέντευξη τύπου η Άγγελα Μέρκελ χρησιμοποίησε πολύ σκληρή γλώσσα δείχνωντας μάλλον την αρνητική στάση της Γερμανίας απέναντι στην Τουρκία και τις όποιες απαιτήσεις της.

Μίλησε για την κράτηση του Τούρκου δημοσιογράφου Ντενίζ Γιουτζέλ ο οποίος κρατείται χωρίς κατηγορητήριο και δήλωσε πως αυτή η υπόθεση αλλά και οι κρατήσεις και άλλων Γερμανών οι οποίοι κρατούνται για πολιτικούς λόγους συνιστά κατεπείγον θέμα και ότι δεν πρόκειται για αυτές τις υποθέσεις να κάνει την οποιαδήποτε συνδιαλλαγή για να πετύχει την αποφυλάκιση τους, θέτοντας εντελώς προ των ευθυνών της την Τουρκική κυβέρνηση.

Ο Τούρκος Πρωθυπουργός εμφανίστηκε συγκρατημένος στις δηλώσεις του και προσπάθησε να αιτιολογήσει την κωλυσιεργία της υπόθεσης λέγοντας πως μετά το πραξικόπημα, εκκρεμούν χιλιάδες δίκες και ότι εύχεται πως ο δημοσιογράφος θα αποφυλακιστεί σύντομα και θα πάει για δίκη.

Σε ερώτηση προς την Καγκελάριο για το θέμα της κατάργησης της βίζας για τους Τούρκους πολίτες που θέλουν να έρθουν στην Ε.Ε. , η Καγκελάριος απάντησε πως η Άγκυρα πρέπει να εκπληρώσει τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει βάση της συμφωνίας για το προσφυγικό και όσο αφορά το θέμα της διεύρυνσης της τελωνειακής ένωσης μεταξύ Τουρκίας και Ε.Ε. που έχει υποβάλει η Τουρκία η Καγκελάριος απάντησε ότι το αίτημα θα μπει στην ημερήσια διάταξη εφόσον σημειωθεί πρόοδος στην λειτουργία του κράτους δικαίου στην Τουρκία αλλά όπως προέβλεψε η ίδια αυτό θα πάρει πολύ χρόνο για να γίνει και για την ώρα δεν μπορεί να υπάρξει πρόοδος.

Επίσης η Μέρκελ εξέφρασε την ανησυχία της για της σχέσεις Τουρκίας ΗΠΑ και την ένταση που επικρατεί σε αυτές, αναγνώρισε το δικαίωμα για αυτοάμυνα στην Τουρκία όμως δεν ήταν θετική στον τρόπο διαχείρισης της κρίσης από μέρους της Τουρκίας.

Ο Γιλντιρίμ απέφυγε να σχολιάσει το Οθωμανικό Χαστούκι του Ερντογάν προς τις ΗΠΑ εάν δεν σταματήσουν να εφοδιάζουν τις Κουρδικές δυνάμεις στην Συρία.

Την ίδια στιγμή που η Τουρκία φαίνεται να αποξενώνεται από την Δύση και από το όραμα του Κεμάλ η Άγκυρα φαίνεται να πετυχαίνει τουλάχιστον προς το παρόν κάποιους από τους στόχους της που αφορούν τα κοιτάσματα στα οικόπεδα της Κύπρου.

Τουλάχιστον αυτό φαίνεται από τις δηλώσεις της Ιταλίδας Υπουργού Άμυνας Ρομπέρτα Πινότι η οποία είπε «Αναζητούμε μια κοινή αποδεκτή λύση με την Τουρκία για τις γεωτρήσεις στην Κυπριακή ΑΟΖ και θα φτάσουμε σε συμφωνία σύντομα με την Άγκυρα».

Πάντως το παιχνίδι παίζεται σε πολλά μέτωπα και η αίσθηση που βγαίνει είναι ότι αυτή την στιγμή γίνεται ένα παζάρι σε πολλά μέτωπα.

Ίσως υπάρχουν προσυμφωνημένα σχέδια τα οποία είναι προς διαπραγμάτευση αυτή την στιγμή. Χαρακτηριστικό για αυτό είναι και η δήλωση του Νίκου Χατζηνικολάου ο οποίος ζήτησε από ραδιοφώνου από τον πρώην Πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη να πει τι συμφωνία είχε κάνει το 96 με τους Αμερικάνους για το θέμα των Ιμίων η οποία τον έκανε να τους ευχαριστήσει μέσα στο Ελληνικό κοινοβούλιο και προέβλεψε πως η συμφωνία αυτή θα βγει στον αέρα είτε από τους Αμερικάνους, είτε από τους Τούρκους .

Γεγονός είναι πάντως ότι για να σπεύσει ο Αμερικανός ΥΠ. ΕΞ στην Άγκυρα αυτή την δύσκολη εποχή, η Αμερική ενδιαφέρεται πολύ για την στάση που θα κρατήσει η Τουρκία σε όλα τα μέτωπα που έχει ανοίξει.

Μπορεί οι ΗΠΑ να φαίνεται ότι ενδιαφέρονται πολύ περισσότερο για το Αφρίν και για τους Κούρδους που αυτή την στιγμή υποστηρίζουν, όμως όλα τα θέματα που ανοίγονται είναι όλα αλληλένδετα.

Αν κάτσει κανείς να σκεφτεί καθαρά θα δει ότι πίσω από όλα υπάρχει το παιχνίδι της διεκδίκησης της εξουσίας και για να έχεις εξουσία πρέπει να ελέγχεις γεωστρατηγικές θέσεις, πηγές ενέργειας και την οικονομία η οποία είναι άμεσα εξαρτώμενη από τα δύο πρώτα.

Οι ΗΠΑ όπως και η Ε.Ε. αυτή την στιγμή επιδιώκουν την καλύτερη και συμφέρουσα συμμαχία η οποία έχει να κάνει με πολλούς παράγοντες. Όπως φαίνεται η Τουρκία και η αδιάλλακτη στάση της αυτή την στιγμή δεν είναι αρεστή σε κανέναν από τους παραδοσιακούς συμμάχους της και αυτό είναι ένα δείγμα ότι στο μέλλον μπορεί να αποδυναμωθεί η θέση της.

Όσο και αν φαίνεται παράλογο αυτή την στιγμή, η παρούσα κατάσταση και οι εξελίξεις που θα ακολουθήσουν, μπορούν να ευνοήσουν την θέση της Ελλάδας στο παιχνίδι που έχει στηθεί. Το μέλλον ια δείξει και ίσως αυτό γίνει πολύ γρήγορα.