Βρετανικές Εκλογές και αγγλικό χιούμορ

Μιχάλης Παπαχατζάκης
Μιχάλης Παπαχατζάκης

Μία από τις 650 εκλογικές μονοεδρικές περιφέρειες για τη Βουλή των Κοινοτήτων στην Αγγλία είναι το Μέιντενχεντ (Maidenhead), το οποίο θεωρείται προπύργιο των Τόρρηδων με ποσοστά που αγγίζουν το 60% των εγγεγραμμένων (επί των έγκυρων είναι πολύ μεγαλύτερο). Στην Αγγλία έχουν ένα περίεργο σύστημα ανακοίνωσης αποτελεσμάτων: όλοι οι υποψήφιοι της περιφέρειας στέκονται όρθιοι στη σειρά και ακούνε τα επίσημα αποτελέσματα που εκφωνούνται με αλφαβητική σειρά από έναν υπάλληλο. ΟΛΟΙ οι υποψήφιοι…

Έτσι, στις εκλογές του 2017, στη συγκεκριμένη περιφέρεια έβαλε υποψηφιότητα η Τερέζα Μέη, η ηγέτιδα των Τόρρηδων (Συντηρητικών) και σημερινή πρωθυπουργός με βασικούς αντιπάλους έναν των Εργατικών και έναν των Ουίγων (φιλελεύθερων δημοκρατών). Η υποψηφιότητά της εκεί συγκέντρωσε και έναν ικανό αριθμό συνυποψηφίων τρολ, χαβαλετζήδων κλπ, που βρήκαν ευκαιρία να κάνουν το κομμάτι τους, που λένε. Και έτσι, η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων είχε κάτι το σουρρεαλιστικό. Η Μέη πήρε 38.000 ψήφους, ο ΜακΝτόναλντ (Εργατικός) 11.000 ψήφους, ο Χιλλ (Φιλελεύθερος) 6.500 και μετά από τους οικολόγους και τους ακροδεξιούς…ο Lord Buckethead με τον χαρακτηριστικό κουβά (bucket), ένας διαγαλαξιακός λόρδος που ζητάει να γίνει δημοψήφισμα για το αν θα γίνει νέο δημοψήφισμα για «Μπρέξιτ», να επιτραπεί το κυνήγι αυτών που κυνηγάνε αλεπούδες κλπ.

Ο Λόρδος Καδοκέφαλος είναι μάλλον ένας τίτλος, ή πολιτική θέση, όχι άνθρωπος συγκεκριμένος και ανήκει στο κόμμα των Gremloids, πιθανόν μια διάσπαση του Official Monster Raving Loony Party το οποίο ίδρυσε το 1983 ο (γκαραζο)ροκάς Screaming Lord Sutch. (εδώ ένα καλό κομμάτι: https://www.youtube.com/watch?v=W90PfDaRyZA). Ο Ντέιβιντ Σατς (δηλαδή ο Σκρήμινγκ Λορντ Σατς) κατέβαινε επίτηδες στις περιφέρειες που έβαζε και η Μάργκαρετ Θάτσερ και, αργότερα, ο Τζων Μέητζορ. Στην τελευταία αυτή αναμέτρηση, ο Τζων Μέητζορ κοντραρίστηκε και με τον Λόρδο Μπάκετχεντ και με τον Σκρήμινγκ Λορντ Σατς. Δυστυχώς, ο Σατς αυτοκτόνησε το 1999. Ο διάδοχός του συνέχισε την παράδοση. Πήρε 249 ψήφους εκεί που έβαζε ο επικεφαλής των Συντηρητικών. Ο ηλικιωμένος υποψήφιος των Ουίγων (τρίτος από αριστερά στο βίντεο) έκανε να χειροκροτήσει τον ιδιόρρυθμο αντίπαλο, ίσως επειδή-σύμφωνα με το στερεότυπο-οι Άγγλοι είναι πάντα ιπποτικοί, ίσως για να δείξει ότι έχει χιούμορ.

Επίσης κατέβηκε ο Χόουλινγκ Χόουπ, ο αρχηγός του Official Monster Raving Loony Party (είναι ο κύριος με τα άσπρα και την τεράστια κονκάρδα στο βίντεο) που πήρε 119 ψήφους. Δυο αρχηγοί κομμάτων στην ίδια περιφέρεια! Αλλά υπήρχε και τρίτος, ο Έλμο ή Μπόμπυ Σμιθ (ο κύριος με τη κόκκινη στολή τέρμα δεξιά) που πήρε 3 ψήφους. Στην Αγγλία φαίνεται δίνουν πολύ προσοχή στην παράδοση, η οποία πρέπει να διατηρείται ακόμα και αν έχει εκ των πραγμάτων γελοιοποιηθεί. Τα εγγλέζικα έθιμα παραμένουν γιατί είναι εγγλέζικα. Φυσικά, το γόητρο της Τερέζας Μέη δεν είναι δυνατόν να τσαλακωθεί από την ύπαρξη και μόνο τέτοιων συν-υποψηφίων στην εκλογική της περιφέρεια (αν ήταν και αυτή πρόθεσή τους). Τα πράγματα, τότε (και τώρα) με το «Μπρέξιτ» ήταν σοβαρότερα για να δώσει κάποιος παραπάνω σημασία στην κοινή φωτογραφία της πρωθυπουργού με έναν που φορούσε στολή ιππότη του διαστήματος. Πάντως η θέση του Λόρδου Μπακετχεντ για δημοψήφισμα για το αν θα γίνει δημοψήφισμα κρύβει ίσως μια μεγάλη αλήθεια: Η βρετανική αστική τάξη δεν έχει ξεκάθαρο ακόμα αν θέλει ή όχι να βρίσκεται στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Το βίντεο της ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων