Βασίλης Λαμπρινός: «Ό,τι είπαμε, το κάνουμε»

Ο Δήμαρχος της πόλης μιλά στη Μεσόγειο για όλους και για όλα

Σώτια Πεντεδήμου
Σώτια Πεντεδήμου

Μιας και λίγο πια έχουμε γνωριστεί, ξέρετε ότι δεν κατάγομαι από την Κρήτη. Τη γνώριζα όμως από παλιά, από ενός έτους συγκεκριμένα. «Ζούσα» το Ηράκλειο, για πολλά χρόνια σαν επισκέπτης – συχνός μάλιστα – και είδα τις αλλαγές του τα τελευταία χρόνια.

Θα αναρωτιέστε γιατί γράφω για εμένα, ενώ το θέμα μας είναι η συνέντευξη του Δημάρχου Βασίλη Λαμπρινού στη Μεσόγειο. Θα σας πω. Ήμουν εδώ, μόνιμη κάτοικος ήδη, το 2014 στις αυτοδιοικητικές εκλογές. Τότε που οι  Ηρακλειώτες αναζήτησαν και ψήφισαν για την αλλαγή. Η πόλη για όποιον την ζούσε εκείνες τις ημέρες είχε κάτι διαφορετικό. Έναν άλλο αέρα. Σχεδόν τέσσερα χρόνια μετά ο αέρας της πόλης δεν είναι εκείνος. Και δεν θα μπορούσε να είναι γιατί οι προσδοκίες που δημιουργήθηκαν ήταν μεγάλες, υπερβολικά μεγάλες παρά το γεγονός ότι ο τότε υποψήφιος και νυν Δήμαρχος δεν υποσχέθηκε λαγούς με πετραχείλια. Και αφού δεν το έκανε τότε, δεν θα το κάνει πιστεύω και ποτέ. Ήταν όμως κατά τη γνώμη μου διαχρονικές οι προσδοκίες των πολιτών που βρήκαν στο πρόσωπο του Βασίλη Λαμπρινού έναν άνθρωπο ικανό να τις ικανοποιήσει.

Κι αν ο αέρας έχει αλλάξει,  ίδιος παραμένει  ο άνθρωπος που ενέπνευσε τους Ηρακλειώτες και ίδια παραμένει και η θέληση του να δει το όραμά του για την πόλη να πραγματοποιείται. Θέλει – όπως λέει – να γίνει το Ηράκλειο μία πόλη σύγχρονη, ζωντανή, φιλική στους δημότες και τους επισκέπτες και παρότι γνωρίζει ότι υπάρχει υστέρηση σε θέματα καθημερινότητας, είναι αισιόδοξος και πεπεισμένος ότι όλα τα ανοιχτά στοιχήματα του Δήμου – και δεν είναι λίγα –  θα κερδηθούν.

Δουλεύει αθόρυβα. Εξακολουθεί να μην συμπαθεί και  κυρίως να μην επιδιώκει την άσκοπη δημοσιότητα. Ευγενής και ήπιος στους τρόπους. Αλλά και δυναμικός όπου και όποτε κρίνει. Είναι νομίζω σοφότερος για το πολιτικό παιχνίδι, αλλά πολιτικός δεν είναι. Και μεταξύ μας δεν ξέρω και αν ποτέ θα γίνει. Επίσης, σα δημότης δεν ξέρω και αν θέλω να γίνει ποτέ. Σας προλαβαίνω λέγοντας σας πως δεν θα κάνω αγιογραφία του Δημάρχου. Έχει κάνει λάθη φυσικά. Και καθυστερήσεις υπάρχουν στην υλοποίηση του έργου της δημοτικής αρχής. Και το παραδέχεται και ο ίδιος. Έχω διαφωνήσει μαζί του, δημόσια και ιδιωτικά. Και θα διαφωνήσω ξανά, όποτε χρειαστεί. Αλλά ακόμα και η διαφωνία με τον Βασίλη Λαμπρινό, έχει ουσία και δεν γίνεται για το θεαθήναι. Γιατί ένα ακόμα χαρακτηριστικό του Δημάρχου είναι ότι ακούει. Και δεν διστάζει αναγνωρίζοντας τα λάθη του, να δεχτεί την άλλη άποψη και να την κάνει δική του.

Πιστεύω βαθιά ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση έχει ανάγκη από μη επαγγελματίες πολιτικούς. Γιατί αυτοί δίνουν κίνητρο σε όλους εμάς να ενδιαφερθούμε περισσότερο για τα κοινά.

Η κουβέντα μας μεγάλη. Θα έχετε την ευκαιρία να την διαβάσετε σε δύο μέρη.

  • Περίπου 18 μήνες πριν τις αυτοδιοικητικές εκλογές, πόσο ικανοποιημένος είστε από την απόδοση της δημοτικής αρχής;

«Με δεδομένες τις δυσκολίες που κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε από το ξεκίνημα της θητείας μας – οικονομική κρίση, ρευστό πολιτικό περιβάλλον, capital controls κ.α. –  και συνεχίζουμε να αντιμετωπίζουμε  (γραφειοκρατία, συνεχείς αλλαγές της νομοθεσίας, υποστελέχωση) και συνυπολογίζοντας ότι ήμασταν μια άπειρη δημοτική αρχή που χρειάστηκε λίγο καιρό για να βρει τον βηματισμό της , θεωρώ ότι έχουμε καταθέσει σημαντικό έργο σε όλους τους τομείς.  Στους περισσότερους θα έλεγα ότι η κατάσταση είναι αισθητά βελτιωμένη σε σχέση με αυτή που παραλάβαμε.

Πλέον  έχουμε μπει στην πιο παραγωγική φάση της  θητείας μας και η μεθοδική δουλειά που έγινε τα προηγούμενα τριάμισι χρόνια αρχίζει να αποδίδει καρπούς. Οπότε,  πιστεύω βάσιμα πως στους επόμενους 18 μήνες το έργο μας θα γίνει ευρύτερα αντιληπτό».

  • Ποιο είναι το όραμα σας για την πόλη; Αισθάνεστε ότι αυτό έχει μπει σε τροχιά υλοποίησης;

«Ακούω συχνά την ερώτηση περί οράματος, συνοδευόμενη από μία, ας πούμε, κατηγορία περί απουσίας του. Κι όμως, το όραμά μας όχι απλώς το περιγράψαμε με σαφήνεια στο προεκλογικό μας  πρόγραμμα, αλλά το προσεγγίζουμε μέρα – μέρα,  εφαρμόζοντας σχεδόν κατά γράμμα όσα είχαμε εξαγγείλει.

Αν διαβάσετε τους απολογισμούς πεπραγμένων της διοίκησής μας και τους αντιπαραβάλλετε με το πρόγραμμά μας,  θα διαπιστώσετε τη συνέπεια λόγων και έργων αυτής της δημοτικής αρχής. Εμείς, ό,τι είπαμε, το κάνουμε.

Το όραμά μας είναι να γίνει το Ηράκλειο σύγχρονο Μητροπολιτικό Κέντρο της Μεσογείου.

Θέλουμε, δηλαδή,  ένα Ηράκλειο ζωντανό και μοντέρνο, που ενώ θα  εξελίσσεται και θα εκσυγχρονίζει τις υποδομές του, ταυτόχρονα θα  σέβεται και θα αναδεικνύει τον πολιτισμό και την ιστορία του, δημιουργώντας μέσα από αυτά συνθήκες ανάπτυξης.

Και φυσικά, θέλουμε ένα Ηράκλειο φιλικό προς τους δημότες και τους επισκέπτες, το οποίο θα παρέχει δίχτυ προστασίας σε όσους το έχουν ανάγκη.

Αντιλαμβάνομαι ότι όλα αυτά ακούγονται ωραία λόγια ή εξαγγελίες. Σας διαβεβαιώνω, πάντως,  ότι εμείς έχουμε ήδη βάλει τις βάσεις για τα πετύχουμε».

« Και λάθη υπήρξαν και καθυστερήσεις. Δεν ισχυριστήκαμε ποτέ, άλλωστε,  ότι είμαστε αλάθητοι ή αυθεντίες.  Πρώτοι εμείς κάνουμε την αυτοκριτική μας και είναι αυστηρή. Σε κάποιες περιπτώσεις, οι καθυστερήσεις οφείλονταν σε εμάς, κυρίως λόγω έλλειψης πείρας, ειδικά όσον αφορά στις γραφειοκρατικές διαδικασίες»

  •  Με ποιο τρόπο έχουν μπει αυτές οι βάσεις;

«Με πολλή δουλειά, λίγα λόγια, προγραμματισμό, ευρείες συνεργασίες με τα εκπαιδευτικά ιδρύματα της πόλης, τους παραγωγικούς φορείς και τους κοινωνικούς μας εταίρους. Όλες οι ενέργειές μας είναι ενταγμένες στο πλαίσιο ενός μακρόχρονου, ολοκληρωμένου σχεδίου, το οποίο εξυπηρετεί το όραμα για το οποίο σας μίλησα νωρίτερα.  Δεν μας ενδιαφέρουν τα αποσπασματικά έργα βιτρίνας, ούτε οι λογικές του εύκολου εντυπωσιασμού.  Κάθε τι που κάνουμε αποτελεί κομμάτι του συνολικού σχεδιασμού μας.

Να σας το δώσω με μια εικόνα που έχω χρησιμοποιήσει στο παρελθόν:  Φανταστείτε έναν  επισκέπτη ή έναν Ηρακλειώτη να ξεκινάει τη βόλτα του  από την Λεωφόρο Δημοκρατίας, να περνάει μέσα από το αναβαθμισμένο Πάρκο Γεωργιάδη, την Πλατεία Ελευθερίας, την  Δικαιοσύνης, την Ίδης, την Καλοκαιρινού, την Αρχιεπισκόπου Μακαρίου, όλες πλήρως αναπλασμένες, να φτάνει στην θάλασσα και να επιστρέφει στο κέντρο από την  περιπατητική και ποδηλατική  διαδρομή  πάνω στα τείχη, με αφετηρία της διαδρομής του τον προμαχώνα του Αγίου Ανδρέα.

Φανταστείτε τον να σταματά για ένα μπάνιο, στην παραλία του Κόλπου του Δερματά. Να πίνει καφέ στο καφενείο του Κουμπέ. Να επισκέπτεται τη Δημοτική Πινακοθήκη στο Μέγαρο Κοθρή.  Να περνά ελεύθερο χρόνο μαζί με τα παιδιά του σε κάποια από τις ανακαινισμένες παιδικές χαρές της πόλης.

Αυτή η πόλη είναι το Ηράκλειο που οραματιζόμαστε. Κυρίως, είναι το Ηράκλειο που όλοι μαζί δημιουργούμε.

Διότι όλα τα παραπάνω είτε έχουν ξεκινήσει, είτε έχουν δρομολογηθεί:

·   Η μεγάλη Ανάπλαση των οδών Δικαιοσύνης – Ίδης – Καλοκαιρινού ,παρά τις δυσκολίες, προχωρά εντός χρονοδιαγραμμάτων.

·   Η Περιβαλλοντική Αναβάθμιση του Πάρκου Γεωργιάδη, θα ξεκινήσει τους επόμενους μήνες.

·   Το έργο της συντήρησης των Ενετικών Τειχών, στο οποίο συμπεριλαμβάνεται και η δημιουργία νέας περιπατητικής διαδρομής έχει δημοπρατηθεί ενώ σύντομα θα προχωρήσει και η δημοπράτηση για την ποδηλατική διαδρομή.

·   Η πρώτη φάση της αποκατάστασης του Κόλπου του Δερματά έχει ολοκληρωθεί και η δεύτερη, που περιλαμβάνει και την δημιουργία παραλίας μέσω της διαδικασίας της προσάμμωσης,  έχει δημοπρατηθεί.

·   Η ανακατασκευή – πιστοποίηση  20 παιδικών χαρών  έχει δημοπρατηθεί.

·   Η επαναλειτουργία του Κουμπέ ως παραδοσιακού καφενείου, για την οποία δώσαμε μάχη και την κερδίσαμε στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο είναι θέμα  χρόνου.

·   Το Υπουργείο Πολιτισμού μας παραχώρησε το Μέγαρο Κοθρή για 30 χρόνια, ένα πολύ σημαντικό γεγονός για τον Δήμο Ηρακλείου, και διεκδικούμε χρηματοδότηση για την εκπόνηση μελέτης και την μετατροπή αυτού του εμβληματικού κτιρίου σε πολυχώρο πολιτισμού και Δημοτική Πινακοθήκη.

Το Ηράκλειο αλλάζει. Το αλλάζουμε με συνέπεια στις προεκλογικές μας δεσμεύσεις, μαζί με τους δημότες και χωρίς τυμπανοκρουσίες.

Στην πλήρη υλοποίησή τους, όλα όσα σας ανέφερα ήδη και  πολλά ακόμα που θα απαιτούσαν πολύ χρόνο για να σας παραθέσω,  θα οδηγήσουν εκτός των άλλων και στην περαιτέρω τουριστική ανάπτυξη του Ηρακλείου, στην επιχειρηματική ανάκαμψη της αγοράς και ασφαλώς στην αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των δημοτών.

Ειδικά ως προς την τουριστική ανάπτυξη της πόλης,  θέλω να σας υπενθυμίσω ότι τον περασμένο Νοέμβριο, μία εκ των κορυφαίων εταιρειών παγκοσμίως στις έρευνες αγοράς, το Euromonitor, ανέδειξε το Ηράκλειο ως ταχύτερα αναπτυσσόμενο τουριστικό προορισμό στην Ευρώπη. Γεγονός το οποίο μαζί με την πρόσφατη βράβευση του Δήμου με τρία μετάλλια στα Greek Tourism Awards – χρυσό στον αθλητικό τουρισμό, ασημένιο για την ιστοσελίδα που είναι αφιερωμένη στον τουρισμό και χάλκινο για το Φεστιβάλ «Κρήτη, μια ιστορία, 5+1 πολιτισμοί» –  αποτελούν μια επιβεβαίωση ότι βαδίζουμε προς την σωστή κατεύθυνση.

Αν κάποιος θεωρεί ότι  αυτά , δεν αποδεικνύουν  εμπράκτως ότι και όραμα διαθέτουμε και τον τρόπο να το υλοποιήσουμε, θα σεβαστώ την άποψή του,  αλλά θα μου επιτρέψει να διαφωνήσω μαζί του».

  • Η Αντιπολίτευση σας καταλογίζει ότι παρά τα γεμάτα ταμεία του Δήμου, δεν έχουν ενισχυθεί όσο θα έπρεπε οι πολιτικές στήριξης των ευπαθών κοινωνικά ομάδων. Τι απαντάτε;

«Είναι καθήκον μας κάθε ευρώ που μπαίνει στα ταμεία του Δήμου, να το αξιοποιούμε προς όφελος των δημοτών. Και αυτό προσπαθούμε να κάνουμε.  Αλλά δεν θα απολογηθούμε κιόλας,  επειδή ο Δήμος Ηρακλείου είναι οικονομικά αυτάρκης. Η ορθολογική διαχείριση των οικονομικών του Δήμου αποτελεί  βασική μας υποχρέωση απέναντι στους Ηρακλειώτες.  Και η αρμόδια αντιδημαρχία κάνει πολύ καλή δουλειά ως προς τούτο.

Ακριβώς χάρις στην καλή δουλειά που έχει γίνει μπορέσαμε να επαναφέρουμε τα οικιακά τέλη στα επίπεδα του 2014 (όταν προκειμένου να εναρμονιστούμε με την κείμενη νομοθεσία προχωρήσαμε σε μικρή αύξηση) και συνεχίσαμε την πολιτική μείωσης των τελών σε άλλους τομείς.  Συγκεκριμένα, μέσα στο 2017 μειώσαμε τα τέλη κοινοχρήστων χώρων  έως και 10%  (30% συνολικά από την αρχή της θητείας μας), απαλλάξαμε από τα τέλη τις επιχειρήσεις του πρωτογενούς τομέα και  προχωρήσαμε σε νέες στοχευμένες μειώσεις στις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, με αλλαγές στα εισοδηματικά κριτήρια, ώστε να ωφεληθούν όσο το δυνατόν περισσότεροι δημότες.

Επίσης, σας θυμίζω ότι:

·   Αγοράσαμε δέκα νέα απορριμματοφόρα και ολοκληρώνουμε τη μεγαλύτερη ανανέωση που έχει γίνει εδώ και πολλά χρόνια στο αμαξοστάσιο του Δήμου, με την αγορά νέων οχημάτων και μηχανημάτων.

·   Στηρίζουμε τις κοινωνικές δομές και δράσεις του Δήμου, όπως το Δημοτικό Κοινωνικό  Ιατρείο (το οποίο την περασμένη χρονιά μετακόμισε  σε νέες εγκαταστάσεις,  όπου έχει τη δυνατότητα εξυπηρέτησης έως και 1.000 ωφελουμένων το μήνα ενώ το αντίστοιχο νούμερο στις προηγούμενες εγκαταστάσεις ήταν 250),  το   Δημοτικό Παντοπωλείο, το Κοινωνικό Φροντιστήριο,  το Κέντρο Αστέγων, την παροχή πρωινών στα σχολεία, την αποστολή δεμάτων σε φοιτητές  των οποίων οι οικογένειες ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες κ.α.  Και έτσι στηρίζουμε επί της ουσίας και εκατοντάδες συμπολίτες μας με οικονομικά ή άλλα προβλήματα.

·   Προσφέρουμε δεκάδες πολιτιστικές εκδηλώσεις υψηλού επιπέδου σε Ηρακλειώτες και επισκέπτες, με τα φεστιβάλ πολιτισμού, όπως το «Τέχνη Καθ΄οδόν» και το «Κρήτη , μια ιστορία, πέντε συν ένας πολιτισμοί» που άλλαξαν την πολιτιστική φυσιογνωμία της πόλης και έχουν κερδίσει πανελλαδική αναγνώριση.

·   Χρηματοδοτούμε από ίδιους πόρους πάρα πολλά τεχνικά έργα. Κάτι εξαιρετικά σημαντικό σε μια εποχή που τα χρηματοδοτικά εργαλεία έχουν μειωθεί αισθητά.

Όπως μπορεί να διαπιστώσει όποιος διαβάσει καλοπροαίρετα τα παραπάνω, δεν μαζεύουμε χρήματα κάτω από στρώμα.   Αντιθέτως, ενώ φροντίζουμε ο Δήμος Ηρακλείου να έχει πάντα την δυνατότητα να καλύπτει τις υποχρεώσεις του, επιστρέφουμε ένα μεγάλο μέρος των ίδιων πόρων στην κοινωνία. Ως οφείλουμε.

Και αφού μιλήσαμε για κάλυψη υποχρεώσεων, να  σας θυμίσω ότι ο Δήμος έχει ξεκινήσει από το 2017 να αποπληρώνει και το κεφάλαιο του δανείου που είχε ληφθεί από την Ε.Τ.ΕΠ – 937.500,00 € ετησίως. Μια συμφέρουσα συμφωνία που σύναψε η προηγούμενη δημοτική αρχή, η οποία και χρησιμοποίησε μεγάλο μέρος του δανείου χωρίς να έχει την υποχρέωση να αποπληρώνει μέρος του κεφαλαίου. Και παρόλα αυτά δεν μας επέτρεψε να το  χρησιμοποιήσουμε κι εμείς , καταψηφίζοντας αναίτια και με αβάσιμα προσχήματα τον επικαιροποιημένο πίνακα έργων που φέραμε στο Δημοτικό Συμβούλιο. Μιλάμε για  παιδικές χαρές, ασφαλτοστρώσεις, αγροτική οδοποιία κ.α. Στην υλοποίηση των οποίων προχωράμε έτσι κι αλλιώς, με ίδιους πόρους, παρά τα εμπόδια που μικρόψυχα μας έβαλαν.

Αντί να εξηγούμε εμείς τα αυτονόητα, λοιπόν, ίσως θα έπρεπε η Αντιπολίτευση να εξηγήσει στους Ηρακλειώτες εκείνη την απόφασή της».

  • Σε ποιους τομείς έχουν γίνει – αν έχουν γίνει – καθυστερήσεις ή λάθος χειρισμοί έως και σήμερα;

«Και λάθη υπήρξαν και καθυστερήσεις. Δεν ισχυριστήκαμε ποτέ, άλλωστε, ότι είμαστε αλάθητοι ή αυθεντίες.  Και να είστε σίγουρη κυρία Πεντεδήμου ότι πρώτοι εμείς κάνουμε την αυτοκριτική μας και είναι αυστηρή. Σε κάποιες περιπτώσεις, οι καθυστερήσεις οφείλονταν σε εμάς, κυρίως λόγω έλλειψης πείρας, ειδικά όσον αφορά στις γραφειοκρατικές διαδικασίες.

Σε πολλές περιπτώσεις ωστόσο, οι καθυστερήσεις δεν ήταν ευθύνη του Δήμου Ηρακλείου. Για παράδειγμα, όταν ο νόμος 4412/16 για τα δημόσια έργα άλλαζε μέρα παρά μέρα σχεδόν, κατέστη περίπου αδύνατο και για εμάς και για τους περισσότερους Δήμους της χώρας να προχωρήσουμε στην υλοποίηση του τεχνικού προγράμματος που είχαμε σχεδιάσει. Εμείς θέλαμε να κινηθούμε ταχύτερα και είχαμε προετοιμαστεί κατάλληλα για αυτό, όπως αποδεικνύεται από το γεγονός ότι μόλις ξεμπλόκαρε η διαδικασία, δημοπρατήσαμε έργα πολλών  εκατομμυρίων ευρώ.

Καθυστερήσεις υπήρξαν και στον σχεδιασμό μας για την ύδρευση, όπου η κακή οικονομική κατάσταση που παραλάβαμε στην ΔΕΥΑΗ,  δεν μας επέτρεψε να προχωρήσουμε με τους ρυθμούς που επιθυμούσαμε αμέσως.

Θα έλεγα γενικά ότι είχαμε μια υστέρηση σε ζητήματα καθημερινότητας. Ευελπιστούμε, όμως, όπως σας είπα ήδη, ότι σύντομα οι δημότες θα αρχίσουν να διαπιστώνουν ουσιαστική βελτίωση και σε αυτά. Η καθημερινότητα των Ηρακλειωτών αποτελεί ένα στοίχημα που δεν έχουμε κερδίσει ακόμα. Αλλά θα το κερδίσουμε.

Από εκεί και πέρα, ενδεχομένως να υπάρχει πράγματι κενό και στον τρόπο που επικοινωνούμε το έργο μας, πράγμα για το οποίο αναλαμβάνω την ευθύνη. Δεν ήμουν και φοβάμαι πώς δεν πρόκειται να γίνω ποτέ ιδιαίτερα επικοινωνιακός. Ελπίζω, πάντως,  ότι οι δημότες εκτιμούν πώς ακόμα κι αν δεν μιλάω συχνά,  τους λέω πάντα την αλήθεια. Κι αυτό είναι σημαντικότερο».

 

Αύριο Τρίτη, θα ακολουθήσει το δεύτερο μέρος της συζήτησής μας. Ο Βασίλης Λαμπρινός, μιλάει για τα έργα ανάπλασης στο κέντρο της πόλης, το Πάρκο Γεωργιάδη και το Πολιτιστικό Κέντρο του Ηρακλείου. Απάντα όμως και σε πολιτικές ερωτήσεις για τις επόμενες εκλογές, τους επίδοξους δελφίνους αλλά και τη σχέση του με τη ΝΔ.

(το 2ο μέρος της συνέντευξης εδώ)