Β. Λαμπρινός: «Η Δύναμη Πολιτών ήταν, είναι και θα παραμείνει ανεξάρτητη. Ειδάλλως, είναι προτιμότερο να διαλυθεί»

Το 2ο μέρος της συνέντευξης του Δημάρχου Ηρακλείου στη Μεσόγειο

Σώτια Πεντεδήμου
Σώτια Πεντεδήμου

Πιο…πολιτικός ο  Βασίλης Λαμπρινός στο δεύτερο μέρος της συζήτησή μας, δίνει απαντήσεις σε όλα τα ζητήματα της επικαιρότητας. Στο οξύ πρόβλημα που αντιμετωπίζει φέτος το Ηράκλειο με το νερό και την ανάγκη για ορθή διαχείριση του για να μην…διψάσουμε , στην αναβάθμιση του Πάρκου Γεωργιάδη και τις αντιδράσεις των Φυλών που προειδοποιούν ότι δεν θα επιτρέψουν το έργο να γίνει, τα έργα ανάπλασης στο κέντρο της πόλης, με τις καθυστερήσεις του τελευταίου διαστήματος να δοκιμάζουν τις αντοχές των επιχειρήσεων και το Πολιτιστικό και Συνεδριακό Κέντρο Ηρακλείου.

Με το βλέμμα στις επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές, τον ρωτάω για τους υποψήφιους μνηστήρες που… δεν τον ανησυχούν αλλά και τη σχέση του με τα στελέχη της τοπικής ΝΔ. Τη φράση του, περί ανεξαρτησίας της Δύναμης Πολιτών  – που δεν θα μπορούσε παρά να είναι και ο τίτλος της κουβέντας μας – την κρατώ. Αποκτά βλέπετε μεγάλο ενδιαφέρον η κούρσα για τον δημαρχιακό θώκο και την επόμενη ημέρα στη Λότζια. Κάτι μου λέει ότι ακόμα δεν έχουμε δει τίποτα.

 

 

 • Ανάπλαση Πάρκου Γεωργιάδη . Οι Φυλές προειδοποιούν ότι δεν θα αφήσουν μπουλντόζες να μπουν στο πάρκο. Τι θα κάνετε;

«Όλα τα ερωτήματα που τέθηκαν δημόσια για το συγκεκριμένο θέμα, απαντήθηκαν επαρκώς στο Δημοτικό Συμβούλιο.  Έχουμε ξεκαθαρίσει  πώς δεν πρόκειται να κοπούν δέντρα, πλην των διαπιστωμένων νεκρών, ούτε θα αλλάξει ο χαρακτήρας του Πάρκου.

Επιπλέον,  καλέσαμε  τους δημότες να καταθέσουν τις προτάσεις τους στην δημόσια διαβούλευση για το διαχειριστικό σχέδιο του Πάρκου και  κάλεσα προσωπικά, όποιον ενδιαφέρεται, περπατήσει μαζί μου στο Πάρκο να μου εκφράσει επί τόπου τους προβληματισμούς του.

Εν ολίγοις, εμείς από την πλευρά μας κάναμε ό,τι μπορούσαμε για να υπάρξει ένας ουσιαστικός διάλογος.  Και θα συνεχίσουμε να συζητάμε, με όσους θέλουν να συζητήσουν. Με όσους περιχαρακώνονται πίσω από τελεσίγραφα, αρνούμενοι να αντιληφθούν ότι το Πάρκο ανήκει σε όλους τους δημότες, προφανώς δεν έχουμε να πούμε πολλά.

Θεωρώ, πάντως, ότι ακόμα κι εκείνοι που στην αρχή της συγκεκριμένης υπόθεσης είχαν πέσει θύμα παραπληροφόρησης, πλέον έχουν πειστεί για την αναγκαιότητα της παρέμβασης.  Άρα, επί της ουσίας,  δεν βλέπω το λόγο να μην προχωρήσει ένα έργο που θα αναβαθμίσει τον σημαντικότερο πνεύμονα πρασίνου στην πόλη».

 • Για να μείνουμε λίγο στο ίδιο ζήτημα, πρόσφατα ξεκίνησε ένας μεγάλος δημόσιος διάλογος στην πόλη με αφορμή τους κοινόχρηστους χώρους και τους χώρους πρασίνου.  Πόσο σημαντική για εσάς είναι αυτή η διαδικασία διαβούλευσης με τους πολίτες, που είναι πρωτόγνωρη για τους Ηρακλειώτες; Θα την συνεχίσετε και για άλλα θέματα που αφορούν την καθημερινότητα των δημοτών;

«Η συζήτηση με τους δημότες και η συνδιαμόρφωση ενός κοινού πλάνου για το μέλλον του Ηρακλείου, αποτελεί δομικό στοιχείο της πολιτικής μας. Το είχαμε πει προεκλογικά και το κάναμε πράξη με την δημόσια διαβούλευση για το Σχέδιο Ολοκληρωμένης Αστικής Παρέμβασης – Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης το καλοκαίρι του 2016.  Συμμετείχαν 59 φορείς και κατετέθησαν  περισσότερες από 140 προτάσεις και δράσεις. Ήταν, κατά τη γνώμη μου, μια κορυφαία στιγμή της συμμετοχικής διακυβέρνησης που πρεσβεύουμε, η οποία οδήγησε στην δημιουργία ενός ολοκληρωμένου, δεκαετούς σχεδίου.

Η δημόσια διαβούλευση για το διαχειριστικό σχέδιο του Πάρκου Γεωργιάδη, δεν προέκυψε παρά τη θέλησή μας. Δεν συρθήκαμε σε αυτήν, όπως ισχυρίστηκαν ορισμένοι. Αντιθέτως προσήλθαμε με μεγάλη χαρά και αποδείχθηκε στην πράξη ότι ήταν μια πραγματικά ενδιαφέρουσα όσο και χρήσιμη συζήτηση.  Ήδη έχει συνεδριάσει η αρμόδια Επιστημονική Επιτροπή, επικεφαλής της οποίας είναι η κ. Μαρία Κοζυράκη, για να αξιολογήσει τις προτάσεις που κατατέθηκαν στη συγκεκριμένη διαδικασία και ξεπέρασαν τις 20.

Στα άμεσα σχέδιά μας είναι να κάνουμε δημόσια διαβούλευση και για την κατάρτιση ενός ολοκληρωμένου σχεδίου διαχείρισης των χώρων πρασίνου του Ηρακλείου.

Το ίδιο και για την σχεδιαζόμενη παρέμβασή μας στην Πλατεία Ελευθερίας.

Θα επαναλάβω κάτι που είχα πει και στο Δημοτικό Συμβούλιο. Εμείς όχι απλώς δεν ενοχλούμαστε όταν ομάδες πολιτών δραστηριοποιούνται και αντιδρούν. Αντιθέτως,  χαιρόμαστε διότι πιστεύουμε ακράδαντα ότι ακόμα και μια έντονη αντιπαράθεση, εφόσον έχει ως  βάση την αγάπη όλων μας για την πόλη, μπορεί να εξελιχθεί σε γόνιμη συνεργασία».

«Η στήριξη ενός κόμματος ή ενός πολιτικού χώρου στη βάση μιας προγραμματικής σύγκλισης,  είναι ευπρόσδεκτη. Αλλά ξεκαθαρίζω προς όσους τυχόν δεν το έχουν καταλάβει ακόμα, πώς ετούτη η παράταξη ούτε δέχθηκε, ούτε θα δεχθεί ποτέ όρους. Η Δύναμη Πολιτών ήταν, είναι και θα παραμείνει ανεξάρτητη. Ειδάλλως, είναι προτιμότερο να διαλυθεί»

 •   Έχετε δηλώσει παλιότερα ότι το θέμα της διαχείρισης του νερού είναι προσωπικό σας στοίχημα.  Ισχύει αυτή σας η δήλωση; Και αν ναι, θα το κερδίσετε το στοίχημα;

«Ισχύει απολύτως.  Είχαμε πει προεκλογικά ότι το φράγμα Αποσελέμη δεν ήταν πανάκεια και δυστυχώς επιβεβαιωθήκαμε ειδικά μετά τη φετινή, πρωτοφανή ανομβρία.

Ταυτόχρονα όμως, σας ανέφερα ήδη ότι η οικονομική κατάσταση στην ΔΕΥΑΗ όταν αναλάβαμε εμείς δεν ήταν καλή. Η Επιχείρηση είχε φτάσει στο σημείο να παίρνει δάνειο για να πληρώσει τους εργαζομένους της.

Χρειάστηκε χρόνος και πολλή δουλειά, ώστε να βελτιωθούν τα οικονομικά δεδομένα  και να είμαστε σήμερα σε θέση να  υλοποιήσουμε μέρος του σχεδιασμού μας.  Ήδη έχουν αδειοδότηθεί οκτώ νέες γεωτρήσεις και μέχρι το καλοκαίρι ελπίζουμε να έχουν ενεργοποιηθεί οι δύο που θα μας βοηθήσουν  να αντιμετωπίσουμε, σε κάποιο βαθμό, την  λειψυδρία.

Ακόμη, έχει ξεκινήσει το έργο της αντικατάστασης ενός μεγάλου μέρους του υδρευτικού δικτύου της πόλης. Ο εργολάβος έχει εγκατασταθεί στο Παγκρήτιο, σύντομα θα μπει στην Χρυσοπηγή και έπονται οι περιοχές Θερίσσου και Μασταμπά.  Η ΔΕΥΑΗ προχωρά επίσης, στην αντικατάσταση περίπου 7.000 υδρομέτρων – η δημοπράτηση έχει γίνει και οι εργασίες θα εκκινήσουν τους επόμενους μήνες. Με τα παραπάνω στοχεύουμε στην αντιμετώπιση των απωλειών του δικτύου, οι οποίες, συνυπολογίζοντας τα χαλασμένα υδρόμετρα και τις κλοπές, ανέρχονται περίπου στο 50% της ποσότητας που τιμολογείται.

Επιπλέον, όπως αποφάσισε πρόσφατα η ΠΕΔ Κρήτης, θα ληφθούν αυστηρά μέτρα για να περιοριστεί η σπατάλη του νερού, τα οποία, όσον αφορά στο Ηράκλειο, θα ανακοινωθούν σύντομα από την ΔΕΥΑΗ.

Παράλληλα, ευελπιστούμε ότι σύντομα θα υπάρξουν εξελίξεις και στο θέμα της εκμετάλλευσης των νερών του Αλμυρού.

Ο στόχος μας είναι να θέσουμε τις σωστές βάσεις, ώστε οι λύσεις που θα προκριθούν να μην είναι πρόσκαιρες, ούτε να εξαρτώνται από τις καιρικές συνθήκες αλλά να δίνουν οριστική απάντηση στο μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει το Ηράκλειο εδώ και δεκαετίες, αυτό της ύδρευσης.  Και το οποίο προφανώς δεν μπορούσε να λυθεί μέσα σε τριάμιση χρόνια, υπό τις συνθήκες που σας προανέφερα.

Νομίζω ότι κινούμαστε προς τη σωστή κατεύθυνση και είμαι αισιόδοξος ότι το στοίχημα για το οποίο μιλήσατε στην ερώτησή σας,  μπορεί να κερδηθεί».

Αυτοψία του Δημάρχου στα έργα της οδού Ίδης

 •   Έργα ανάπλασης. Υπήρξαν καθυστερήσεις που έφεραν γκρίνια στην αγορά. Που οφείλονται αυτές; Θα ολοκληρωθούν τα έργα εντός χρονοδιαγράμματος;

«Αν αναφέρεστε  στο έργο της ανάπλασης του ιστορικού κέντρου, για το οποίο είχα προειδοποιήσει σε όλους τους τόνους τους συμπολίτες ότι θα ταλαιπωρηθούν, ασφαλώς μια παρέμβαση τέτοιας έκτασης και πολυπλοκότητας κρύβει και καταστάσεις που δεν μπορούν να προβλεφθούν. Υπάρχουν πάρα πολλοί παράγοντες που πρέπει να συγχρονιστούν ώστε όλα να κυλήσουν ομαλά. Προέκυψαν όντως ορισμένα ζητήματα τις περασμένες εβδομάδες που σταμάτησαν για λίγες μέρες τις εργασίες, πάντως δεν έχει συμβεί μέχρι τώρα κάτι το οποίο να ανατρέπει ουσιαστικά όσα είχαμε πει στους εμπλεκομένους, πριν ξεκινήσει το έργο.

Αντιλαμβάνομαι την ανησυχία των καταστηματαρχών, αλλά η εικόνα που έχουμε εμείς σε καμία περίπτωση δεν είναι αυτή της ερημοποίησης του κέντρου, όπως επιχειρούν κάποιοι να την παρουσιάσουν.  Ο κόσμος εξακολουθεί να κάνει την βόλτα του, στα ίδια σημεία  και με την ίδια συχνότητα που την έκανε και πριν. Και οφείλω να ευχαριστήσω τους δημότες, διότι έχουν δείξει μέχρι στιγμής και υπομονή και προσαρμοστικότητα στις νέες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις.  Η ίδια υπομονή και προσαρμοστικότητα απαιτείται από όλους.

Εμείς θα καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε το έργο να ολοκληρωθεί έντεχνα και εμπρόθεσμα. Και τότε, είμαι βέβαιος πως ακόμη και όσοι σήμερα δυσφορούν,  θα συμφωνήσουν ότι άξιζε τον κόπο».

 •  Πολιτιστικό Κέντρο. Ακούτε την δυσπιστία των πολιτών για το έργο.  Την συμμερίζεστε; Πως θα λειτουργήσει την επόμενη ημέρα;

«Στο σημείο που βρισκόταν το έργο όταν αναλάβαμε εμείς , η αποπεράτωσή του ήταν μονόδρομος. Και  δεν ήταν, ούτε είναι καθόλου εύκολη υπόθεση, σας διαβεβαιώνω. Με την πρώτη φάση να έχει ελλείψεις και με μια απένταξη 11,8 εκατομμυρίων ευρώ να κρέμεται πάνω από τα κεφάλια μας, ουδείς πριν από τριάμιση χρόνια θα στοιχημάτιζε ότι το Πολιτιστικό Κέντρο θα τελείωνε. Κι όμως. Αυτή τη στιγμή  οι εργασίες της Β’ φάσης προχωρούν με γοργούς ρυθμούς, τα περισσότερα προβλήματα χάρις στην σκληρή δουλειά της διοίκησης και των στελεχών της ΔΕΠΤΑΗ έχουν λυθεί και ευελπιστούμε ότι μέχρι το τέλος του 2018, το έργο θα έχει ολοκληρωθεί. Παράλληλα, με την πολύτιμη βοήθεια του κ. Μύρωνα Μιχαηλίδη, σχεδιάζουμε την επόμενη μέρα, ώστε το ΠΣΚΗ να λειτουργήσει με τρόπον τέτοιο, ώστε να καταστεί σημείο αναφοράς για τον Πολιτισμό ολόκληρης της Κρήτης.

Υπάρχουν πολλές ιδέες στο τραπέζι, για τον φορέα διαχείρισης του Πολιτιστικού, την καλλιτεχνική φυσιογνωμία που πρέπει να έχει και το πώς θα καταφέρουμε να  το αγκαλιάσει η τοπική κοινωνία.  Σύντομα θα μπορούμε να πούμε περισσότερα επ’  αυτού.  Σε κάθε περίπτωση, η ίδια η διαδικασία της προετοιμασίας δείχνει ότι προσπαθούμε να μην αφήνουμε τίποτα στην τύχη».

« Οι φιλοδοξίες είναι θεμιτές, ωστόσο δεν έχω αντιληφθεί αμφισβήτηση από πουθενά. Αν εννοείτε υποψήφιους δημάρχους από άλλους χώρους και πάλι δεν με ανησυχούν. Όσο περισσότεροι ενδιαφερθούν για να προσφέρουν στην πόλη, τόσο το καλύτερο και για το Ηράκλειο και για τους Ηρακλειώτες».

 •   Το Ηράκλειο είναι μια μη φιλική πόλη για τους ανθρώπους με κινητικά προβλήματα. Τι θα κάνετε;

«Έχετε δίκιο. Το Ηράκλειο ήταν και είναι μια μη φιλική πόλη για τους ανθρώπους με κινητικά προβλήματα. Θέλω να πιστεύω πάντως ότι τα τελευταία χρόνια έχει αρχίσει να γίνεται φιλικότερη.

Το 2016 προχωρήσαμε στην κατασκευή νέων ραμπών  για ΑμεΑ και στην επιδιόρθωση  ατελειών στις ήδη υφιστάμενες, σε διάφορα σημεία της  πόλης.

Το 2017, τοποθετήσαμε στον Καράβολα  την πρώτη κούνια για ΑμεΑ σε ολόκληρη  την Κρήτη και στην Ακτή Καρτερού συσκευή αυτόνομης πρόσβασης στη θάλασσα  για ΑμεΑ.

Καταργήσαμε τα δύο ασανσέρ στο κτίριο της οδού Ανδρόγεω και επιλέξαμε την εγκατάσταση ενός καινούργιου ανελκυστήρα, στον οποίο έχουν πρόσβαση τα ΑμεΑ και χωρίς συνοδό.

Θα συνεχίσουμε την προσπάθεια ώστε να καταστήσουμε την κίνηση στην πόλη για ανθρώπους με αναπηρία όσο το δυνατόν πιο εύκολη. Και εν προκειμένω βεβαίως θα χρειαστεί να αλλάξουν νοοτροπία και οι δημότες που παρκάρουν σε θέσεις για ΑμεΑ (η Δημοτική Αστυνομία έχει την εντολή να εξαντλεί την αυστηρότητά της σε τέτοιες περιπτώσεις) ή οι καταστηματάρχες που καταλαμβάνουν τις οδεύσεις τυφλών με τραπεζοκαθίσματα.

Όπως έχουμε πει πολλές φορές άλλωστε, αν δεν αλλάξουμε εμείς, δεν θα αλλάξει η πόλη».

Επίσκεψη του Βασίλη Λαμπρινού στο Πολιτιστικό και Συνεδριακό Κέντρο Ηρακλείου

 • Πολλά γράφτηκαν και ακούστηκαν (και) το τελευταίο διάστημα για διεργασίες στο εσωτερικό της δημοτικής ομάδας ενόψει των επόμενων εκλογών. Σας ανησυχούν οι φερόμενοι ως υποψήφιοι μνηστήρες και τελικά πόσο βαθιά είναι η ρήξη σας με τα στελέχη της τοπικής ΝΔ;

«Αν εννοείτε υποψήφιους “μνηστήρες” μέσα από τις τάξεις της Δύναμης Πολιτών, δεν γνωρίζω να υπάρχουν. Οι φιλοδοξίες είναι θεμιτές, ωστόσο δεν έχω αντιληφθεί αμφισβήτηση από πουθενά.

Αν πάλι εννοείτε υποψήφιους δημάρχους από άλλους χώρους και πάλι δεν με ανησυχούν. Όσο περισσότεροι ενδιαφερθούν για να προσφέρουν στην πόλη, τόσο το καλύτερο και για το Ηράκλειο και για τους Ηρακλειώτες. Η δυνατότητα επιλογών είναι καλή για την δημοκρατία, η έλλειψή των θα συνιστούσε πρόβλημα.

Τέλος, θέλω να ξεκαθαρίσω ότι  θεσμικά δεν υπάρχει ρήξη ανάμεσα σε εμένα και τα στελέχη οποιοδήποτε κόμματος. Συνεργάζομαι μέχρι σήμερα και θα συνεχίσω να συνεργάζομαι με όλους,  για το καλό της πόλης».

 •   Σας ενδιαφέρει ένα γαλάζιο χρίσμα ενόψει των επόμενων εκλογών;

«Η στήριξη ενός κόμματος ή ενός πολιτικού χώρου στη βάση μιας προγραμματικής σύγκλισης,  είναι ευπρόσδεκτη. Αλλά ξεκαθαρίζω προς όσους τυχόν δεν το έχουν καταλάβει ακόμα, πώς ετούτη η παράταξη ούτε δέχθηκε, ούτε θα δεχθεί ποτέ όρους. Η Δύναμη Πολιτών ήταν, είναι και θα παραμείνει ανεξάρτητη. Ειδάλλως, είναι προτιμότερο να διαλυθεί».

 •    Επειδή πράγματι δεν μιλάτε συχνά, μήπως θα θέλατε να πείτε κάτι τελευταίο στους Ηρακλειώτες;

«Θέλω  να τους ευχαριστήσω που μας τίμησαν το 2014 και εξακολουθούν να μας τιμούν κάθε μέρα, είτε εκφράζοντας τη στήριξή τους, είτε ασκώντας αυστηρή αλλά δίκαιη κριτική. Και να τους ζητήσω να συνεχίσουν να μας κριτικάρουν, να  συμμετέχουν στα κοινά, σε συλλογικότητες, σε εθελοντικές ομάδες, σε δημόσιες διαβουλεύσεις, μεμονωμένα ή μαζικά, με όποιον τρόπο επιλέγουν. Να μη σταματήσουν να ενδιαφέρονται για την πόλη τους.

Διότι αν υπήρξε ένας εχθρός που έκανε διαχρονικά ,και συνεχίζει να κάνει, τη μεγαλύτερη ζημιά στο Ηράκλειο, αυτός ήταν και είναι η αδιαφορία».

 

(το 1ο μέρος της συνέντευξης του Δημάρχου Ηρακλείου στη Μεσόγειο εδώ)

Comments

 1. miltos    

  Από την αξέχαστη συνέντευξη Σαμαρά στην ΕΡΤ είχαμε να δούμε τόσο σκληρή αντιμετώπιση πολιτικού από δημοσιογράφο!!! Άξιο συμπλήρωμα του προ ημερών άρθρου του κ Γραμματικάκη.. ΕΥΓΕ!!

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.