Αφίσες…

Οδυσσέας Γραμματικάκης
Οδυσσέας Γραμματικάκης

Γραφίστας δεν είμαι, και ούτε θα ήθελα ποτέ να γίνω. Ωστόσο, μετά από χρόνια ενασχόλησης με την τέχνη και τα πολιτιστικά, έχω συνεργαστεί με πολλούς, καλούς και κακούς, και έχω αναγκαστεί, ουκ ολίγες φορές, να γίνω ο ίδιος γραφίστας για τον εαυτό μου. Κι ας μην τα έχω, τελικά, καταφέρει.

Ακόμα λοιπόν και χωρίς ειδικές γνώσεις, γνωρίζω, για παράδειγμα, πως όταν κάνουμε ένα screenshot για να το χρησιμοποιήσουμε σε κάποια αφίσα το κάνουμε προσεκτικά, ώστε να μη φαίνονται στο πάνω μέρος τα απομεινάρια από το πιο πάνω κείμενο που κόψαμε· ότι αν το φόντο που έχει προκύψει είναι άσχετο με το χρώμα που θέλουμε του αλλάζουμε χρώμα· ότι τα κόκκινα γράμματα σε κίτρινο φόντο απαγορεύονται· και ότι, σαν γενικό κανόνα, δεν βάζουμε πολλές μικρές φωτογραφίες, αλλά μία κεντρική για να κεντρίζει το βλέμμα. Ένας γραφίστας, είμαι σίγουρος πως γνωρίζει περισσότερα.

Μέλος της αντιδημαρχίας πολιτισμού επίσης δεν είμαι, και ούτε θα ήθελα ποτέ να γίνω. Ωστόσο, μετά από χρόνια ενασχόλησης με την τέχνη και τα πολιτιστικά, έχω συνεργαστεί με πολλά μέλη της, καλά και κακά, και έχω αναγκαστεί, ουκ ολίγες φορές, να αλλάξω αντιδημαρχία, για να βοηθήσω πολιτιστικά τον εαυτό μου. Κι ας μην τα έχω, τελικά, καταφέρει.

Ακόμα λοιπόν και χωρίς ειδικές πολιτικές γνώσεις, γνωρίζω, για παράδειγμα, πως υπάρχουν δεκάδες γραφίστες, και σίγουρα πολλοί από αυτούς πολύ ικανοί, άνεργοι τελείως ή με λίγη δουλειά, στο Ηράκλειο· ότι αν σκοπεύεις να πραγματοποιήσεις μία σειρά εκδηλώσεων με παρόμοιο θέμα, καλό θα ήταν να κρατάς το ίδιο ύφος προώθησης για να μην μπερδεύονται οι ενδιαφερόμενοι· και ότι, σαν γενικό κανόνα, αν θέλεις να προωθήσεις μια σειρά καλών ομιλιών για κάποιον αρχαίο πολιτισμό, οι αφίσες σου θα πρέπει να έχουν έστω μια υπόνοια πολιτισμού. Ένα μέλος της αντιδημαρχίας πολιτισμού, είμαι σίγουρος πως γνωρίζει περισσότερα. Ή μάλλον, δεν είμαι και τόσο σίγουρος.