Αυτό το πολιτιστικό, πότε θα ανοίξει;

Γιάννης Ζωγραφάκης
Γιάννης Ζωγραφάκης

Λόγος για το πολιτιστικό κέντρο Ηρακλείου, το υπερμέγεθες, περίοπτο και καθόλου ταιριαστό κτίριο που δεσπόζει εδώ και κάποια χρόνια στις παρυφές του Λάκκου στο Ηράκλειο.

Έχουν περάσει αρκετά χρόνια από την στιγμή που απαλλοτριώθηκαν αρκετά παλιά σπίτια σε μια από τις ιστορικότερες περιοχές του Ηρακλείου, και χτίστηκε ως φάρος πολιτισμού, το πολιτιστικό κέντρο.

Μόνο που αυτός ο φάρος, τόσα χρόνια υπολειτουργεί, μάλλον επισήμως ακόμα δεν λειτουργεί.

Η πρώτη εικόνα που αντικρίζει κανείς όταν πλησιάζει το περήφανο πολιτιστικό, σε κάνει να πιστεύεις πως βρίσκεσαι σε έναν ναό της τέχνης, ένα για τα δεδομένα της πόλης μας τεράστιο κτίριο το οποίο πρέπει να έχει μέσα του, αχανείς αίθουσες στις οποίες να συμβαίνουν τα απίστευτα δρώμενα.

Είναι σαν την οδό πλάνης και αυτό, γιατί αν υποτεθεί ότι είσαι ο τυχερός θεατής μιας εκδήλωσης μέσα στην μόνη αίθουσα που αυτή την στιγμή λειτουργεί για συναυλίες, θα βρεθείς σε ένα μικρό, εν είδει αμφιθεάτρου χώρο ο οποίος δεν παρέχει πρόσβαση ούτε σε Α.μ.Ε.Α.

Η πάνω αίθουσα που λειτουργεί και αυτή έχει ένα μέγεθος το οποίο δεν συνάδει με τον συνολικό όγκο του θηρίου.

Πιο πάνω ακόμα υπάρχουν κάποιες άδειες αίθουσες οι οποίες για κάποιο λόγο δεν έχουν ακόμα χρησιμοποιηθεί κάπου και για τον ίδιο αόριστο λόγο δεν φαίνεται να διατίθενται προς αξιοποίηση.

Αναρωτιέμαι τώρα γιατί όταν έγινε η μελέτη για το πολιτιστικό δεν προβλέφθηκαν μεγαλύτερες αίθουσες και οι τρόποι χρήσης τους.

Το μόνο που φαίνεται να λειτουργεί άψογα, είναι το ρομποτικό πάρκινγκ, πλησίον του μεγάρου στο οποίο χαίρεσαι να παρκάρεις το αυτοκίνητο σου χωρίς όμως να έχεις λόγο εφόσον αν δεν είσαι κάτοικος της περιοχής, στο πολιτιστικό δεν χρειάζεται να πας.

Εφόσον έγινε που έγινε αυτό το έργο εντός των τειχών της πόλης γιατί κάποιος δεν έχει αναλάβει να το ολοκληρώσει, δίδοντας του έναν λόγο ύπαρξης, γιατί αν υποτεθεί ότι δύο γραφεία που βρίσκονται μέσα και στεγάζουν κάποιες υπηρεσίες, το Ωδείο του Δήμου και οι δύο χώροι που είναι ενεργοί, είναι ο λόγος ύπαρξης όλου αυτού του κολοσσιαίου δημιουργήματος, τότε όλα τα υπόλοιπα μπετά που έχουν πέσει, και όλος αυτός ο χώρος που καλύπτει έχει κτιστεί τσάμπα.