Αυτή την κοινωνία να τη χαίρεστε

Η "συνομωσία" της σιωπής όλων μας είναι ο ηθικός αυτουργός της ενδοοικογενειακής βίας

??? ????????????????
??? ????????????????

«Σε εθνικό επίπεδο και όπως προκύπτει από τα στατιστικά στοιχεία του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, από το 2014 μέχρι και το 2017 έχουν σημειωθεί περισσότερα από 13.700 περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας, με τις γυναίκες να αποτελούν περίπου το 70% των θυμάτων», τονίζει χαρακτηριστικά στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, η εκπρόσωπος Τύπου της Ελληνικής Αστυνομίας, Ιωάννα Ροτζιώκου.

Δεκατρείς χιλιάδες επτακόσια περιστατικά βίας (ολογράφως)…

Ταυτόχρονα, το ίδιο χρονικό διάστημα, έχουν σημειωθεί στην Ελλάδα περισσότερα από 760 περιστατικά βιασμών (τετελεσμένων ή απόπειρας), με τα θύματα στην πλειοψηφία τους να είναι και πάλι γυναίκες.«Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους», υπογραμμίζει η εκπρόσωπος Τύπου της ΕΛ.ΑΣ.

Άντρες βαρβάτοι δηλαδή, όχι αστεία…

«Πίσω από αυτούς τους αριθμούς, όμως, βρίσκονται ανθρώπινες ιστορίες και γυναίκες που έχουν υποστεί βία με διάφορους τρόπους. Γυναίκες που κάποιοι τις αντιμετωπίζουν ως αντικείμενα. Και οι αριθμοί αυτοί είναι σχεδόν βέβαιο ότι είναι πολύ περισσότεροι, αν λάβει κάποιος υπόψη του το λεγόμενο σκοτεινό αριθμό της εγκληματικότητας σύμφωνα με τον οποίο, πάντα υπάρχουν εγκλήματα τα οποία δεν καταγγέλλονται. Δυστυχώς, ο φόβος των επιπτώσεων, ο ενδεχόμενος στιγματισμός και η ντροπή δεν οδηγεί κάποιες γυναίκες στο κατώφλι των αρχών».

Η «συνομωσία» της σιωπής όλων μας είναι ο ηθικός αυτουργός αυτών των εγκλημάτων. Μιλάτε για ότι βλέπετε στους αρμόδιους πριν να είναι αργά. Καλύτερα να παρεξηγηθείτε από τους γύρω σας παρά να χαθεί έστω κι ένας άνθρωπος ακόμη. Αυτή η είδηση πέρασε χτες όπως συνηθίζεται «στα ψιλά» ενώ θα έπρεπε να είναι πρωτοσέλιδο εδώ και χρόνια καθημερινά. Ειδικά μετά το ξέσπασμα της κρίσης.

Και μια σημείωση: Εσύ ρε άντρακλα που σηκώνεις χέρι στη γυναίκα προκειμένου να εκτονωθείς σου επειδή σου πήραν και τα σώβρακα οι κυβερνώντες ή σου φταίει η μάνα σου κι εγώ δεν ξέρω τι άλλο, νομίζεις ότι δεν θα έρθει η σειρά σου κάποια στιγμή;

Θα έρθει. Πίστεψέ με, θα έρθει…