Απόγονοι

Οδυσσέας Γραμματικάκης
Οδυσσέας Γραμματικάκης

Διαβάζω εξοργισμένους πατριώτες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης να ωρύονται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ χρησιμοποιεί το σκάνδαλο Novartis ως αποπροσανατολισμό για να μας πάρουν τα Σκόπια τη Μακεδονία. Ακόμα και με δεδομένο ότι ο συγχρονισμός ήταν όντως παμπόνηρος, την ανησυχία τους δεν την πολυκαταλαβαίνω. Γιατί ακόμα κι εγώ, που σίγουρα δεν είμαι απόγονος του Αλεξάνδρου, και από απλή σύμπτωση είμαι το ίδιο κοντός, μέχρι τουλάχιστον δυο πράγματα ταυτόχρονα μπορώ να τα σκέφτομαι.

Ε, από τον Αλέξανδρο ξεκινώντας θυμήθηκα τον Βουκεφάλα, που, επειδή δεν είμαι καλός στην αλογολογία, δεν ξέρω αν έχει απογόνους. Πάντως χτες, Τσικνοπέμπτη, είδα μια παρέα πιτσιρικάδων να περνάει ντυμένη άλογα και γαϊδούρια στη Χάνδακος και το καταδιασκέδασα. Λίγο αργότερα έκανε κι η φιλαρμονική του Δήμου μια ολιγόλεπτη στάση έξω ακριβώς από τη Μεσόγειο, και παρ’όλο που έπαιζε λάτιν που σε γενικές γραμμές το βρίσκω ανυπόφορο, το χάρηκα κι αυτό. Και του χρόνου.

Πάμε πάλι στους απογόνους όμως. Τέτοιους έχουν σίγουρα κάμποσους, και σε διαφορετικούς βαθμούς εξέλιξης, τα πρωτόζωα. Ειρήσθω εν παρόδω, διαβάζω πως ο Νίκος Μιχαλολιάκος καταδικάστηκε, τουλάχιστον πρωτόδικα, για “διέγερση σε διάπραξη εγκλημάτων, βιαιοπραγίες ή διχόνοια”. Καλό νέο, αν και τα σημαντικότερα θα έρθουν, αν έρθουν, από τη συνεχιζόμενη δίκη κατά της Χρυσής Αυγής. Μια πολύ σύνθετη υπόθεση, όπου οι, κατά κάποιους κουκουλοφόροι, προστατευόμενοι μάρτυρες, έχουν αποκαλύψει τέρατα και σημεία. Μακάρι να αποδοθεί αληθινή δικαιοσύνη, και η ηρωίδα Μάγδα Φύσσα να μπορέσει να κοιμάται, έστω και αυτό το λίγο, πιο ήσυχη.

Πάντως, μια που είπα σήμερα να σας πω για απογόνους, θυμήθηκα και τα απαραίτητα όργανα για την παραγωγή τους, και μαζί αυτά που θα ακουστούν στην εκδήλωση που η Ελεάνα Χατζάκη μαζί με τον αγαπητό Γιώργο Μαύρο παρουσιάζουν αύριο, 11 Φλεβάρη, στις 20.30 στο ΔιαRτηρητέο: τραγούδια και παραμύθια της παραδοσιακής αποκριάς, ξέρετε, αυτά τα αθυρόστομα που κατάγονται από τις Διονυσιακές τελετές και είναι αυστηρά και μόνο για ενήλικες. Πάντως, και για τους μικρούς απογόνους, σήμερα στις 16:00 θα παρουσιαστούν από τους ίδιους καλλιτέχνες και στον ίδιο χώρο, αποκριάτικα παραμύθια και τραγούδια άνευ πιπεριού. Και στις δύο εκδηλώσεις, η είσοδος θα είναι με κουτί ελεύθερης συνεισφοράς, μια λύση που, ως αντίδοτο στην κρίση, επιλέγουν ολοένα και περισσότεροι καλλιτέχνες να χρησιμοποιούν. Μην το ξεχνάτε, ακόμα κι αν το ποσό που μπορείτε να διαθέσετε είναι μικρό. Είναι σημαντικό, όχι μόνο ως ενίσχυση αλλά και ως δήλωση αλληλεγγύης στις δύσκολες εποχές που ζούμε.

Κουτί ενίσχυσης είχε και στη μυστική συναυλία του sofar, στην οποία τελικά συμμετείχα. Και είχε και καταπληκτική ατμόσφαιρα και απίθανες μουσικές και υπέροχο κοινό. Γι’αυτά όμως θα σας γράψω αναλυτικά κάποια άλλη φορά, για την ώρα πάω να πιω κανέναν καφέ, που ελπίζω να μην είναι απλά συμπαθητικός. Καλό υπόλοιπο αποκριάς και, αν το επιθυμείτε, καλούς απογόνους!

(έργο φωτογραφίας: Jean-Michel Basquiat, Riding with death, 1988 – λεπτομέρεια)