Απεργία της ΠΝΟ και προβλήματα που ζητούν λύση

Γιάννης Ζωγραφάκης
Γιάννης Ζωγραφάκης

Η ΠΝΟ ανακοίνωσε την συνέχιση των απεργιακών κινητοποιήσεων και για την Παρασκευή την ώρα που οι αγρότες της Κρήτης, ουσιαστικά αποκομμένοι από την κεντρική Ελλάδα, δηλώνουν αποφασισμένοι να φορτώσουν τα εμπορεύματα τους στα καράβια.

Δυστυχώς σε τέτοια θέματα και οι δύο πλευρές έχουν το δίκιο τους γιατί από την μια το δίκαιο αίτημα των ναυτικών να μην μπουν στην Ελληνική ακτοπλοϊα καράβια με ξένες σημαίες είναι σημαντικό, εφόσον αυτό θα αλλάξει άρδην την σύνθεση των πληρωμάτων με αποτέλεσμα οι ελάχιστοι πλέον Έλληνες ναυτικοί να χάσουν την δουλειά τους από φθηνότερους ναυτικούς, αλλά και οι αγρότες που βλέπουν την παραγωγή τους να καταστρέφεται πρέπει με κάποιο τρόπο να ζήσουν και αυτοί.

Δυστυχώς για μια ακόμα φορά, η συνθήκη που δημιουργείται, είναι τέτοια που αντί να δοθεί έμφαση στο πραγματικό πρόβλημα, δίνεται έμφαση στην διαφορά που προκύπτει ανάμεσα σε δύο κλάδους οι οποίοι έχουν και οι δύο πρόβλημα.

Δεν λύνεται εύκολα το ζήτημα εφόσον τα προβλήματα που ανακύπτουν είναι σημαντικά και αφορούν πολλούς και διαφορετικούς τομείς.

Μακάρι να μπορούσε κατ’εξαίρεση να γινόταν η μεταφορά των εμπορευμάτων χωρίς επιβάτες από τα πλοία κάνοντας οι ναυτικοί ένα είδος λευκής απεργίας, όμως ακόμα και αυτή η λύση μάλλον δεν είναι επιτρεπτή να συμβεί για πολλούς και διάφορους λόγους.

Είναι από τις λίγες φορές που δεν μπορεί κανείς να πάρει μια απόφαση και να δώσει δίκαιο σε κάποια μεριά, ασφαλώς και αυτό γιατί δίκιο έχουν και οι δύο πλευρές. Ίσως λοιπόν η μόνη περίπτωση για λύση, είναι να μπορέσουν με κάποιο άτυπο τρόπο να συνεννοηθούν.

Αυτό θα ήταν εκτός από την συγκεκριμένη περίπτωση, θα ήταν εξαιρετικό και σημειολογικά εφόσον θα έδειχνε πως σε μια κοινή βάση μπορούν δύο ξεχωριστές ομάδες ανθρώπων με διαφορετικά συμφέροντα να τα διεκδικήσουν από κοινού.

Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να είναι ένα φωτεινό παράδειγμα και για την υπόλοιπη κοινωνία, κάτι που όμως είναι πάρα πολύ δύσκολο να συμβεί.