Αναζητώντας τον λαϊκό πολιτισμό ΙΙ

Κωστής Μουδάτσος
Κωστής Μουδάτσος

Η ουσία του πολιτισμού της Κρήτης είναι οι πνευματικές του παραδόσεις. Είναι η λεβεντιά που σε σπρώχνει στις ανηφόρες της ζωής. Είναι η κόντρα στους ψευτοκαπετανισμούς, στις συνήθειες του νεοπλουτισμού, του καταναλωτισμού και σε ότι διαφθείρει την αξιοπρέπεια και τη ψυχή μας. Η Μαρία Λιουδάκη έγραφε «μάζευα, μαζεύω και θα μαζεύω λαογραφικό υλικό, γιατί έχω την ιδέα πως αν μελετηθεί πλατιά το υλικό τούτο, θα διαπιστωθεί και επιστημονικά κείνο που εγώ τουλάχιστο πιστεύω, πως κι οι μεγαλύτερες ιδιοφυίες δεν μπορούν να σταθούν πλάι στο δημιουργικό δαιμόνιο του λαού και να δώσουν με τρόπο απλό και παραστατικό, όπως εκείνος, πνοή φιλοσοφική στα έργα τους».

Το τραγούδι εξαρτάται από το στίχο και τη μουσική . Οι ικανότητες και η δημιουργικότητα προϋποθέτουν συνεχή τριβή με τα στοιχεία της παράδοσης, με τους κανόνες και τις μορφές της τέχνης. Ο χαρακτήρας που έχει διάθεση για πρωτοβουλίες, δεν κάνει αποδεκτά τα όρια του γνωστού συστήματος, ενώ το προσωπικό ύφος έκφρασης σημαίνει ότι έχει κατακτήσει τις δικές του ιδιορρυθμίες . Η πρωτοτυπία επιζητεί την έξοδο από τα όρια ενώ η ιδιορρυθμία επιζητεί αποκλίσεις από το μέσο όρο των ορίων, που επιβάλλει το σύστημα της παράδοσης.

Ο σύγχρονος στιχουργός, για να μπορέσει να αρθρώσει το δικό του λόγο, είναι απαραίτητο να μελετά τους θησαυρούς της παράδοσης, τους λαϊκούς πολιτισμούς, τα αθάνατα έργα της αρχαιότητας, την παγκόσμια λογοτεχνία και ποίηση καθώς και τα μοντέρνα ρεύματα. Ο Βιτσέντζος Κορνάρος έφερε στην Κρήτη, τις μεγάλες ιδέες της ευρωπαϊκής Αναγέννησης, μέσα από τον Ερωτόκριτο.

Η ευαισθησία στα προβλήματα που έρχονται η τα οικολογικά θέματα πρέπει να προστεθούν στις υπάρχουσες ανησυχίες. Η φύση, η ζωή, τα γεγονότα, είναι θέματα έμπνευσης , μελέτης και δημιουργίας. Το στοιχείο της μεγάλης ανατροπής στην Κρήτη το εμπεριέχουν δύο στοιχεία που χαρακτηρίζουν με μοναδικό τρόπο την ανθρώπινη ζωή, από την δημιουργία του σύμπαντος μέχρι σήμερα, ο έρωτας και η επανάσταση.

Ο έρωτας είναι η μεγάλη υπόθεση της ζωής και αποφεύγει τις τσουκνίδες του συναισθήματος!