Αλλαγές στο κλίμα και εντονότερα φαινόμενα σκόνης από την Αφρική στο μέλλον

Γιάννης Ζωγραφάκης
Γιάννης Ζωγραφάκης

Από ότι φαίνεται εκτός από την πολιτική κατάσταση σε αυτή την χώρα η οποία δεν διανύει την καλύτερη περίοδο της, εκτός από τα διεθνή θέματα που απασχολούν την χώρα μας, έρχεται και ο καιρός να δημιουργήσει τους δικούς του προβληματισμούς.

Ο Χρήστος Ζερεφός επίτιμος καθηγητής της ατμόσφαιρας μιλώντας στο ΑΠΕ – ΜΠΕ είπε ότι το κλίμα τα επόμενα χρόνια θα αλλάξει και αυτό και θα έχει πολύ περισσότερες εναλλαγές ακραίων φαινομένων τα οποία εκτός των άλλων θα φέρουν από την Αφρική μεγαλύτερες μάζες σκόνης από ότι γινόταν αυτό μέχρι σήμερα.

«Υπάρχουν ενδείξεις ότι θα αυξηθεί η συχνότητα μεταφοράς της σκόνης. Μέχρι τώρα δεν έχουμε σαφείς ενδείξεις ότι έχει αυξηθεί ήδη η μεταφορά. Πάντως, επειδή τα ακραία φαινόμενα αυξάνουν παγκοσμίως νομίζω ότι πρέπει να αναμένουμε πως και η μεταφορά της σκόνης θα αυξηθεί και αυτή σε συχνότητα»

Η πρόγνωση του Κου Ζερεφού είναι πως την Αφρικάνικη σκόνη θα την συναντήσουμε αρκετές φορές στο μέλλον ακόμα και μέσα στους καλοκαιρινούς μήνες.

Πάντως παρουσιάζεται καθησυχαστικός γιατί αυτό το φαινόμενο το οποίο δεν είναι καθόλου καινούργιο υπάρχουν και περίοδοι στις οποίες παρουσιάζεται πολύ συχνά και όπως λέει και ο ίδιος  «Υπάρχουν περίοδοι την άνοιξη που κρατούν 50 μέρες και ονομάζονται χαμσίνια, περίοδοι κατά τις οποίες φυσά άνεμος έντονος που σηκώνει σκόνη. Ως αποτέλεσμα η σκόνη αυτή σκονίζει όλη την Αίγυπτο. Ένα μέρος της σκόνης αυτής πηγαίνει μέχρι τα σύννεφα με τους δυνατούς ανέμους και στη συνέχεια τα σύννεφα μεταφέρουν τη σκόνη προς την Ευρώπη, κυρίως μέσα από την Ελλάδα και μπορεί να φτάσει μέχρι την Αγγλία. Εκεί αν οι μετεωρολογικές συνθήκες είναι κατάλληλες βρέχει κόκκινη βροχή την οποία στον Μεσαίωνα ονόμαζαν «αιματοβροχή» και την θεωρούσαν κακό οιωνό».

Επίσης δηλώνει ότι δεν πρέπει να υπάρχει ιδιαίτερη ανησυχία για το τι μεταφέρει η σκόνη η οποία έρχεται από την Αφρική γιατί τις περισσότερες φορές, προέρχεται από την έρημο Σαχάρα οπότε στην ουσία πρόκειται για κάτι ακίνδυνο εφόσον είναι απλή άμμος. Το πρόβλημα υπάρχει αν αυτή η σκόνη περάσει πάνω από μολυσμένες – βιομηχανικές περιοχές και πάρει ένα μέρος των αιωρουμένων σωματιδίων από την ατμόσφαιρα των περιοχών αυτώ και τα μεταφέρει εδώ.

Τέτοιες περιοχές είναι το Κάιρο και άλλες μολυσμένες λόγο βιομηχανίας περιοχές της Αιγύπτου, όμως οι αναλύσεις που έχουν γίνει δείχνουν ότι τις περισσότερες φορές πρόκειται απλά για οξείδιο του πυριτίου ή οξείδιο του σιδήρου, δηλαδή όχι βλαπτικές ουσίες για εμάς όπως θα ήταν κάποια βαρέα μέταλλα όπως ο μόλυβδος.

Συνήθως ακόμα και οι βλαπτικές ουσίες, έρχονται αραιωμένες στην χώρα μας σε επίπεδα τα οποία είναι πολύ πιο κάτω από τα ανεκτά όρια άρα δεν εμπνέουν ανησυχία.

Η σκόνη δεν πρέπει να μας ανησυχεί τόσο όσο η λειψυδρία που μπορεί να έχουμε τα επόμενα χρόνια.

Οι αλλαγές του κλίματος τουλάχιστον για αυτόν τον χειμώνα έχουν φέρει πολύ λίγες βροχές και εάν ακόμα δεν έχουμε αντιμετωπίσει το πρόβλημα της έλλειψης νερού, ίσως σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα το βρούμε μπροστά μας.

Δεν είναι μόνο θέμα διαχείρισης του νερού, είναι και θέμα ποσοτήτων και ίσως είναι η ώρα να σκεφτούμε πολύ σοβαρά την εγκατάσταση μονάδων αφαλάτωσης νερού στο νησί ούτως ώστε πριν έρθουν τα χειρότερα να είμαστε προετοιμασμένοι για αυτά.

Η τεχνολογία υπάρχει όπως και μια κάποια λύση.

 

Comments

 1. Oraia ta lete re    

  > «Υπάρχουν ενδείξεις ότι θα αυξηθεί η συχνότητα μεταφοράς της σκόνης. Μέχρι τώρα δεν έχουμε σαφείς ενδείξεις ότι έχει αυξηθεί ήδη η μεταφορά.

  «Θα» αλλά «δεν» προς το παρόν

  > Πάντως, επειδή τα ακραία φαινόμενα αυξάνουν παγκοσμίως νομίζω ότι πρέπει να αναμένουμε πως και η μεταφορά της σκόνης θα αυξηθεί και αυτή σε συχνότητα»

  «παγκοσμίως», «άρα και εδώ».

  Σε μετάφραση; Θα περιμένει και αυτός για να δει.
  Στους Δελφούς για να γράφει χρησμούς πάντως θα ήτανε τέλειος 🙂

  1. iris    

   Εσύ ακόμα τελειότερος

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.