Αλκοόλ μια ουσία που δεν την παίρνουμε στα σοβαρά.

Γιάννης Ζωγραφάκης
Γιάννης Ζωγραφάκης

Ένα 6χρονο παιδί νοσηλεύεται στην ΜΕΘ του Βενιζέλειου νοσοκομείου Ηρακλείου μετά από κατανάλωση αλκοόλ.

Το παιδί μεταφέρθηκε αρχικά από τους γονείς του στο κέντρο υγείας Χάρακα και από εκεί έγινε η διακομιδή.

Όπως φαίνεται από τις πληροφορίες, οι γονείς δεν αντιλήφθηκαν έγκαιρα ότι το παιδί έπινε κρασί και έτσι έφτασε στο σημείο του να πέσει σε λήθαργο από την μέθη.

Οι γονείς συνελήφθησαν από αστυνομικούς του 1ου αστυνομικού τμήματος Ηρακλείου και η αρχική κατηγορία ήταν οι βαριές σωματικές βλάβες, όπως φαίνεται ενδέχεται να μετατραπεί σε παραμέληση εποπτείας ανηλίκου από τον εισαγγελέα.

Παρά το ότι το περιστατικό φαίνεται ακραίο θα μπορούσε να έχει συμβεί πολλές φορές.

Σίγουρα οι γονείς δεν ήθελαν το κακό του παιδιού τους, σίγουρα δεν σκέφτηκαν ότι το μικρό παιδί, θα μπορούσε να κάνει αυτό το πράγμα και όσοι έχουν παιδιά σίγουρα γνωρίζουν πόσο δύσκολο είναι να προλάβεις κάθε κίνηση του μικρού το οποίο μπορεί να σκεφτεί το οτιδήποτε.

Το συγκεκριμένο περιστατικό ανοίγει κάποια πολύ μεγάλα θέματα και αυτά έχουν να κάνουν με την παιδεία αλλά και τον αλκοολισμό ο οποίος, όσο και αν φαίνεται ακραίο, είναι ένα πολύ σοβαρό σύμπτωμα της εποχής μας.

Το να πίνεις πολύ θεωρείται από πάρα πολλούς ανδρεία και αυτό είναι μέσα στην λαϊκή κουλτούρα μας, πόσες φορές γονείς, δίνουν στο παιδί τους να δοκιμάσει να πιει κάποιο αλκοολούχο ποτό χωρίς φυσικά να θέλουν το κακό του, απλά για να έχει την εμπειρία,  πόσες φορές έχει ακουστεί η φράση «ήπιε λίγο παραπάνω»

Παρά τις έρευνες και τις μελέτες που έχουν γίνει και που δείχνουν ξεκάθαρα ότι η κακή αλόγιστη χρήση του αλκοόλ μπορεί να καταστρέψει τον οργανισμό αλλά εκτός αυτού και τους κοινωνικούς δεσμούς καθώς και τους οικογενειακούς, φαίνεται πως μια πολύ μεγάλη μερίδα του κόσμου δεν δείχνει να καταλαβαίνει το πόσο κακό μπορεί να κάνει με αποτέλεσμα να συμβαίνουν πολλά, πάρα πολλά. Πολύ περισσότερα από όσα θα έπρεπε με την ενημέρωση που έχουμε και στο τέλος εκτός από τα άμεσα θύματα τα οποία είναι αυτονόητο ποια είναι, υπάρχουν και τα έμμεσα, τα παιδιά αυτών των οικογενειών τα οποία μια ζωή προσπαθούν να επουλώσουν τις πληγές τους.

Είναι ύπουλος εχθρός γιατί είναι φτηνός, νόμιμος και εκτός αυτού η απεξάρτηση από αυτό είναι από τις πλέον δύσκολες. Οι γονείς του μικρού παιδιού μπορεί να μην έχουν καμία σχέση με τα προλεγόμενα όμως αυτό δεν σημαίνει πως η παραμέλησή τους δεν σημαίνει ότι δεν αντικατοπτρίζει την παραμέληση μιας ολόκληρης κοινωνίας στο θέμα αυτό.

Αυτό το 6χρονο παιδί τελικά ήταν θύμα του αλκοόλ ή μιας κοινωνίας που στην παιδεία της έχει ως μαγκιά την υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ;