Μακριά από εμάς και όπου θέλει ας είναι (;)

Αντιδράσεις λόγω της Αλβανικής σημαίας στα Χανιά

Σώτια Πεντεδήμου
Σώτια Πεντεδήμου

Διαβάζω για την κατάληψη και τις αντιδράσεις στο 1ο Γυμνάσιο Ελευθερίου Βενιζέλου στα Χανιά με αφορμή το γεγονός ότι τοποθετήθηκε στο σχολείο μια Αλβανική σημαία.

Για την ιστορία και για όσους δεν έχετε υπόψη σας το θέμα, από την Αλβανική Κοινότητα Χανίων έχει υπάρξει αίτημα για την διδαχή της Αλβανικής γλώσσας σε παιδιά δεύτερης και τρίτης γενιάς, τα οποία ζουν στα Χανιά και τα οποία δεν την γνωρίζουν. Το αίτημα έγινε δεκτό από τις αρμόδιες αρχές και την σχολική επιτροπή του Δήμου Χανίων και την Κυριακή, έγινε – πώς να το πω – μια εκδήλωση καλωσορίσματος των παιδιών, παρουσία και του Αλβανού Προξένου.

Το σχολείο δεν άνοιξε ποτέ την Δευτέρα και σε ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων και το Δεκαπενταμελές Συμβούλιο του Σχολείου τονίζει πως  «για αυτήν την φιλοξενία δεν είχαν ενημερωθεί ούτε η μαθητική κοινότητα ούτε και ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων». Και γιατί να ενημερωθείτε; ρωτώ εγώ. Δικό σας είναι το σχολείο; Εγώ δεν έπρεπε να ερωτηθώ δηλαδή; Αν θεωρήσουμε – και σωστά – ότι για αυτό το σχολείο έχω πληρώσει και εγώ, θα έπρεπε να ερωτηθώ.

 

Με τον ερχομό της 25ης Μαρτίου, θα βγούμε παγανιά με τα κινητά 4ης, 5ης, 8ης τεχνολογίας να φωτογραφίζουμε το μπαλκόνι του γείτονα – έβαλε ή όχι σημαία; Και είναι μεγάλη, καθαρή και καλοσιδερωμένη ή έβαλε κανένα κουρελόπανο, έτσι για το ξεκάρφωμα;

Μιλώντας με τον Διευθυντή της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Χανίων Στέλιο Ζερβάκη, μου εξήγησε  – γιατί δεν είναι απαραίτητο και να τα ξέρουμε όλα οι δημοσιογράφοι ε; – ότι η σχολική κοινότητα (δλδ διευθυντής, εκπαιδευτικοί, εκπρόσωποι γονέων και μαθητές) είχαν αρχικά εισηγηθεί θετικά στη σχολική επιτροπή του Δήμου για την παραχώρηση αίθουσας του σχολείου. Τι άλλαξε; Άλλαξε – λέω εγώ – ότι την Κυριακή, πρώτη επίσημη για την έναρξη των μαθημάτων, αναρτήθηκε μια Αλβανική σημαία δίπλα στην Ελληνική – που ήταν όμως ανάποδα. Ουδέποτε κατέβηκε η γαλανόλευκη από τον ιστό του σχολείου, μου είπε ο κ. Ζερβάκης.

«Θέλουμε να τονίσουμε ότι η αιτία της κατάληψης δεν ήταν η άγνοια μας για την πράξη αλλά το γεγονός ότι η ελληνική σημαία είχε κατέβει από τον ιστό και είχε τοποθετηθεί ανάποδα δίπλα από την αλβανική. Εμείς θεωρούμε αυτή την πράξη ευθαρσής και προσβλητική. Επιθυμούμε την απομάκρυνση αυτών των συγκεκριμένων ατόμων από τον σχολικό χώρο και ενημερώνουμε ότι οι καταλήψεις θα συνεχιστούν ωσότου πραγματοποιηθεί το αίτημα μας» συνεχίζει η ανακοίνωση. Και προφανώς εντάσσεται, στο κλίμα των ημερών για το ποιος είναι περισσότερο πατριώτης. Όλως άλλωστε τυχαίως, αυτές τις ημέρες  θυμηθήκαμε όλοι να ποστάρουμε φωτογραφίες από σκισμένες ελληνικές σημαίες σε περίοπτα σημεία των πόλεων. Φοβάμαι δε ότι με τον ερχομό της 25ης Μαρτίου, θα βγούμε παγανιά με τα κινητά 4ης,5ης,8ης τεχνολογίας να φωτογραφίζουμε το μπαλκόνι του γείτονα – έβαλε ή όχι σημαία; Και είναι μεγάλη, καθαρή και καλοσιδερωμένη ή έβαλε κανένα κουρελόπανο, έτσι για το ξεκάρφωμα;

Και επειδή θέλουν – υποτίθεται – να έχουν και τη συνείδησή τους καθαρή «επιπλέον θέλουμε να αποφύγουμε την οποιαδήποτε παρεξήγηση με τους συμμαθητές μας  αλβανικής καταγωγής που φοιτούν στο σχολείο μας  και τις οικογένειες τους , αναφερόμαστε σε συγκεκριμένο γεγονός και άτομα». Λυπάμαι πολύ αν θεωρείτε ότι έτσι θα κοιμάστε ήσυχοι. Το «κακό» το κάνατε ήδη.

Και τώρα; τον ρώτησα; Είμαστε σε διαπραγματεύσεις, μου απάντησε και νομίζω ότι τον άκουσα να ξεφυσά.

Υ.Γ: Όπως ίσως υποψιάζεστε, αργά χθες το απόγευμα έγινε γνωστό ότι τα μαθήματα θα γίνουν τελικά σε άλλο σχολείο…