Ίμια, Novartis, ΑΟΖ: ένα ηφαίστειο που φαίνεται να ηρεμεί αλλά από μέσα βράζει

Γιάννης Ζωγραφάκης
Γιάννης Ζωγραφάκης

Η Τουρκία συνεχίζει την πολιτική του εκφοβισμού προς όλα τα μέτωπα και αδιακρίτως, χωρίς να δείχνει ότι υπολογίζει προς τα που πάνε τα πυρά της.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, και εξαιτίας της προσπάθειας διείσδυσης μιας φιλικής προς το Συριακό καθεστώς αυτοκινητοπομπής που πήγε να συνδράμει τον YPG, και η οποία απωθήθηκε από πυρά του Τούρκικου πυροβολικού, όπως δήλωσαν οι Τούρκοι, ο εκπρόσωπος της Τουρκικής προεδρίας δήλωσε ότι για την Τουρκία είναι θεμιτός στόχος όποιος βοηθά τους Κούρδους.

Αναλυτικά ο  εκπρόσωπος της Τουρκικής προεδρίας Ιμπραήμ Καλίν για αυτό το γεγονός δήλωσε «Μπορούν να επιχειρήσουν πάλι μια παρόμοια απόπειρα σήμερα ή αύριο; Είναι πιθανό. Γι΄αυτό τον σκοπό ελήφθησαν προφυλάξεις. Κάθε μέτρο υποστήριξης στις YPG σημαίνει πως εκείνος που το παίρνει βάζει τον εαυτό του στο ίδιο επίπεδο με την τρομοκρατική οργάνωση και γίνεται για εμάς θεμιτός στόχος»,

Φυσικά τον YPG τον βοηθούν και οι ΗΠΑ, όμως αυτό δεν φαίνεται να απασχολεί τους Τούρκους αλλά όπως φαίνεται ούτε τους Αμερικάνους, παρά το ότι οι δεύτεροι γίνονται ένας «θεμιτός στόχος» για τους πρώτους.

Αυτή την στιγμή δίνεται η αίσθηση πως «Φίλοι και εχθροί» των Τούρκων, αφήνουν αναπάντητες τέτοιου είδους δηλώσεις δίνοντας την ευκαιρία στον Τούρκο πρόεδρο να αποκτήσει μέσα στην χώρα του την εικόνα ενός πανίσχυρου ηγέτη, εντός και εκτός των Τουρκικών συνόρων.

Η ακροδεξιά στάση του Ερντογάν, αλλά και η ανοχή των δυτικών σε αυτή, είναι πιθανό πολύ σύντομα να στρέψει τον Τούρκικο λαό υπέρ του, ειδικά όταν σκεφτεί κανείς πως η Τουρκία είναι μια φτωχή στην βάση της χώρα, ειδικά στις ανατολικότερες περιοχές, δημιουργώντας ένα πρόσφορο έδαφος για την ανάπτυξη τέτοιου είδους ιδεολογίας.

Η υπόθεση με τα Ίμια φαίνεται να καταλαγιάζει με μια ανησυχητική ησυχία που δεν έχει κανένα νόημα, εφόσον τίποτα δεν έχει λυθεί και όλα φαίνεται να παραπέμπονται στις καλένδες.

Φυσικά τον YPG τον βοηθούν και οι ΗΠΑ, όμως αυτό δεν φαίνεται να απασχολεί τους Τούρκους αλλά όπως φαίνεται ούτε τους Αμερικάνους, παρά το ότι οι δεύτεροι γίνονται ένας «θεμιτός στόχος» για τους πρώτους.

Η ίδια ανησυχητική ηρεμία υπάρχει και στην Κυπριακή ΑΟΖ, παρά την νέα NAVTEX των Τούρκων και την αποχώρηση της ΕΝΙ από την περιοχή.

Είναι σαν να δίνεται η ευκαιρία για ανασυγκρότηση στην Τουρκία, για να επιτεθεί μια επόμενη φορά.

Παράλληλα το θέμα της Novartis και το μεγάλο πολιτικό σκάνδαλο έχει κοπάσει, και μπορεί να μιλούν για εξεταστικές επιτροπές, αλλά είναι σχεδόν σίγουρο πως αυτή την στιγμή δεν θα συμβεί τίποτα, ή μάλλον ότι γίνει θα είναι για να ρίξει στάχτη στα μάτια του κόσμου και τίποτε άλλο.

Όσο για το Σκοπιανό, να είστε σίγουροι ότι ήδη έχουν συμφωνήσει και η συμφωνία είναι προς όφελος των Σκοπιανών.

Όλα αυτά που φαίνεται να ησυχάζουν αυτή την στιγμή, όταν έρθει η ώρα τους θα ξαναβγούν στην επιφάνεια. Η Novartis ίσως λίγο πριν της εκλογές, το Σκοπιανό έχει λυθεί, το είπαμε, και ίσως φανεί η σημασία του αν τελικά γίνει ένα είδος άξονα μεταξύ Τουρκίας και Σκοπίων, και το θέμα της υφαλοκρηπίδας και των Ιμίων, όταν η Τουρκία δυναμώσει και δεν θα αργήσει μάλλον.

Η κατάσταση θυμίζει ένα ηφαίστειο που ενώ καταλαγιάζει φαινομενικά, από κάτω στα σπλάχνα του βράζει και κάποια στιγμη είναι σχεδόν βέβαιο πως θα εκραγεί.