Ένα συλλαλητήριο για την Κρήτη πότε θα γίνει σύντροφοι;

Μια και θα πάτε για τη Μακεδονία και μετά οι αγρότες θα βγουν για τα καθιερωμένα μπλόκα της μιζέριας

Ίων Χριστοφιλόπουλος
Ίων Χριστοφιλόπουλος

Ένα συλλαλητήριο για την Κρήτη πότε θα γίνει μια και κάποιοι φίλοι και συντοπίτες θα πάρουν το δρόμο από το νησί προς τη Μακεδονία όπου την Κυριακή, θα διαδηλώσουν για την ελληνικότητα της;

Από τις θέσεις πλήρους απασχόλησης, σύμφωνα με τα ευρήματα μελέτης που έγινε το περασμένο καλοκαίρι, πάνω από το 70% είναι λίγο πάνω ή λίγο κάτω από το βασικό μισθό ήτοι 586 ευρώ μικτά (ζωάρα). Οι συνθήκες δε, είναι μαγευτικές.

Σε πολυκατάστημα του κέντρου του Ηρακλείου, φίλη πωλήτρια μου έλεγε πως δουλεύουν ατελείωτες ώρες και δεν τους επιτρέπεται όχι να κάτσουν, αλλά ούτε να ακουμπήσουν κατά τη διάρκεια του ωραρίου γιατί έτσι επιβάλλει η διεύθυνση. Αυτά τα κορίτσια σε λίγα χρόνια θα είναι η χαρά του ορθοπεδικού (γιατί στον καπιταλισμό δεν υπάρχουν αδιέξοδα για την αγορά), αλλά τώρα είναι αναγκασμένες να συνεχίσουν.

Οι φθηνές και ευέλικτες μορφές απασχόλησης καλπάζουν στον ιδιωτικό τομέα. Πάνω από τις μισές θέσεις είναι μερικής απασχόλησης ή εκ περιτροπής (Τρίτη τρως, Τετάρτη δίαιτα, Πέμπτη ξανατρώς και μετά βλέπουμε) και η ανεργία στους νέους άνω του 60% πολλές φορές.

Σύμφωνα με την επιστημονική έρευνα εκείνη, από σήμερα μέχρι το 2024 το ποσοστό των νέων θέσεων απασχόλησης που θα είναι ευέλικτες θα αποτελεί το 64% και από το 2025 μέχρι το 2055 θα αποτελεί το 75% των νέων προσλήψεων.

Την ίδια ώρα οι απόγονοι των αλεξιπτωτιστών του 1941 έρχονται και αγοράζουν σχεδόν… ολόκληρα χωριά στην Κρήτη. Ότι δεν ρημάζει από περιουσίες που εγκατέλειψαν Κρητικοί για να φύγουν από τη χώρα, το αγοράζουν Γερμανοί και άλλοι και τελικά κάτι παππούδες μένουν στα καφενεία να μοιρολογάνε.

Θυμάμαι προ ετών στη Ρόδο όπου μου αρνήθηκαν την είσοδο σε μπαρ γιατί ήταν μόνο για… Γερμανούς! Πιο δίπλα ήταν άλλο για Σουηδούς, Βρετανούς κ.ο.κ. Αφελής καθώς ήμουν (και εν πολλοίς παραμένω) δεν είχα ακούσει ποτέ για το Φαληράκι και το τι γίνεται εκεί.

Πιστεύετε πως με αυτό το μέλλον που μας προδιαγράφουν, είναι μακριά η στιγμή που θα μας αρνούνται την πρόσβαση στα χωριά και ανησυχούμε για το πώς θα λέγονται τα Σκόπια (τα επονομαζόμενα διεθνώς – πλην ημών – από χρόνια ως Μακεδονία);

Σε λίγα χρόνια από την άλλη, δεν θα υπάρχει χωράφι που θα ανήκει σε Κρητικό. Μαζικά θα τα πάρουν κι αυτά όπως τώρα παίρνουν τα σπίτια.

Αν παρά ταύτα σκεφτεί κάποιος να κάνει ένα συλλαλητήριο για την Κρήτη και το μέλλον της, να θυμάται πως στην απεργία και στον έρωτα η διάρκεια μετράει. Ακούν οι σύντροφοι αγρόται;

Πώς είπατε; Δεν είναι η καταγγελία λύση και δεν υπάρχει αντιπρόταση; Για τη Marinaleda έχετε ακουστά; Φαντάζεστε έναν τόπο με ανεργία 0%, εγκληματικότητα 0%, δίχως αστυνομία και 0% αναλφαβητισμό και άστεγους;