Ένα μουσείο «Ross Daly» γιατί δεν υπάρχει στο Ηράκλειο;

Είναι ένας από τους ανθρώπους που διαφημίζουν την Κρήτη παγκόσμια όσο λίγοι

Ίων Χριστοφιλόπουλος
Ίων Χριστοφιλόπουλος

Ζει στην Κρήτη από το 1975 ως σήμερα και είναι ένας από τους ανθρώπους που διαφημίζουν την Κρήτη στα πέρατα της οικουμένης όσο λίγοι. Ο Ross Daly είναι Κρητικός τη μισή του ζωή και παραπάνω και έχει κερδίσει την αγάπη και τον σεβασμό όλων. Γιατί όμως η Κρήτη δεν τον τιμά όπως πραγματικά του αξίζει;

Ο Ross Daly ζει στις Αρχάνες και στο Χουδέτσι είχε φτιάξει ένα μοναδικό μουσείο μουσικών οργάνων από όλο τον πλανήτη, ενώ στη διάθεσή του βρίσκονται πλέον πάνω από 2.000 τέτοια σπάνια μουσικά εκθέματα που θα μπορούσαν να προβληθούν όπως αρμόζει. Στο κτίριο αυτό πήγαιναν και σχολεία, σε μία ίσως από τις λίγες υγιείς πνευματικά κατευθύνσεις που μπορούν να δοθούν σε νέα παιδιά: Μουσική.

Όμως αυτό το μουσείο πλέον δεν υπάρχει. Το κτίριο που δεν ανήκει στον Ross Daly είναι λόγω φυσικής φθοράς και υγρασίας απολύτως ακατάλληλο και για να τα σώσει τα έχει μεταφέρει στο σπίτι του.

Έχει σκεφτεί κανένας από τους υπευθύνους του πολιτισμού πως ο Ross Daly ΠΑΓΚΟΣΜΙΩΣ έχει γίνει συνώνυμο της Κρήτης;

Και καλά, ας πούμε ότι δεν τους πέρασε από το νου. Τόσο μακριά είναι οι Αρχάνες και το Χουδέτσι για να δουν με τα μάτια τους την κατάσταση;

Δεν θα μπορούσαν παραδείγματος χάριν να δώσουν ένα χώρο στο Πολιτιστικό Κέντρο Ηρακλείου για ένα τέτοιο έργο πολιτισμού;

«Το ΠΣΚΗ με την ολοκλήρωση του πρόκειται να αποτελέσει ορόσημο για την πόλη του Ηρακλείου. Αποτελείται από ένα πολυσυγκρότημα 5 κτηρίων και στόχος του είναι να αποτελέσει πυρήνα φιλοξενίας και παραγωγή πολιτισμού και τέχνης. Το Συγκρότημα, διαθέτει συνολικό εμβαδόν 23.175 τ.μ.».

Δεν υπάρχουν 500 τ.μ. σε αυτόν τον χώρο ας πούμε προκειμένου να γίνει ένας τέτοιο έργο;

Η συλλογή που έχει στη διάθεση του ο Ross Daly θα μπορούσε να αποτελέσει ένα μοναδικό σύνολο για ένα μνημείο που δεν υπάρχει σε ολόκληρη τη Μεσόγειο. Το μοναδικό τέτοιο βρίσκεται στις Βρυξέλλες.

Ένα από τα πιο διάσημα κτίρια Art Nouveau, το Μουσείο Μουσικών Οργάνων ιδρύθηκε το 1877 και το 1924 διέθετε ήδη πάνω από 3.500 όργανα. Τόσο βλάκες τους θεωρείτε που το έφτιαξαν;

Η συλλογή του μουσείου αντιπροσωπεύει την μουσική ιστορία του Βελγίου, συμπεριλαμβανομένης της σημαντικής ιστορίας των Βρυξελλών και του εφευρέτη Αντόλφ Σαξ στην εξέλιξη της παραγωγής συσκευών εγγραφής κατά των 18ο και 19ο αιώνα.

Επίσης η πλούσια συλλογή περιλαμβάνει και την Ευρωπαϊκή και παγκόσμια μουσική ιστορία οργάνων.

Στο υπόγειο παρουσιάζονται τα μηχανικά όργανα, στο ισόγειο τα παραδοσιακά, στο πρώτο όροφο τα μοντέρνα ορχηστικά και στο δεύτερο όροφο τα πλήκτρα και τα έγχορδα.

Στους επισκέπτες δίνονται υπέρυθρα ακουστικά ώστε να ακούσουν την μελωδία που παράγουν σχεδόν 200 από τα μουσικά όργανα.

Δεν θα μπορούσε να υπάρχει ένα τέτοιο διαδραστικό μουσείο ανάλογο με τη συλλογή του, μαζί με ένα οργανοποιείο στον ίδιο χώρο και μια αίθουσα μουσικών παραστάσεων;

Δυστυχώς στην Ελλάδα τη μουσική προφανώς την αντιλαμβανόμαστε μόνο ως διασκέδαση και ποτέ ως ψυχαγωγία. Αυτές οι δυό λέξεις έχουν τεράστια διαφορά και η έλλειψη αισθητικής μας, κάνει τους Ευρωπαίους να μη μας υπολογίζουν και πολύ καλά κάνουν!