Ένα εκρηκτικό πλοίο και η Λιβύη

Τι σχέση θα μπορούσε να υπάρχει μεταξύ του εκρηκτικού φορτίου και της Ρωσίας

Γιάννης Ζωγραφάκης
Γιάννης Ζωγραφάκης

Ίσως το καράβι με τα εκρηκτικά που πιάστηκε ανοικτά του Αγίου Νικολάου στην Κρήτη και σήμερα βρίσκεται μαζί με τα εκρηκτικά στο λιμάνι του Ηρακλείου έχει ως θέμα περισσότερες προεκτάσεις από αυτές που φαίνονται με μια πρώτη ματιά.

Τα 29 εμπορευματοκιβώτια με τους 410 τόνους εκρηκτικών, έχουν ήδη ξεφορτωθεί από το πλοίο Ανδρομέδα και παραμένουν στις προβλήτες 4 – 5 του λιμανιού δημιουργώντας  άμεσο κίνδυνο για τους πολίτες του Ηρακλείου.

Ο Υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας Κος Παναγιώτης Κουρουμπλής είπε πως άμεσα το επικίνδυνο φορτίο θα φύγει από το λιμάνι του Ηρακλείου και θα φυλαχτεί προσωρινά σε στρατόπεδα. Ο κίνδυνος ωστόσο παραμένει.

Ας σημειωθεί ότι κάτι ανάλογο είχε γίνει στην Κύπρο το 2009 όταν ανάλογο πλοίο με εκρηκτικά το οποίο κατευθυνόταν προς την Συρία πιάστηκε στην Κύπρο. Ο Δημήτρης Χριστόφιας είχε τότε δεσμευθεί στον Μπασάρ Άλ Άσαντ ότι σε καμία περίπτωση το φορτίο δεν θα παραδοθεί σε άλλη χώρα ή οργανισμό πλην της Συρίας.

Αξίζει να ειπωθεί  για την ιστορία των πραγμάτων ότι προ μηνών ο Λίβυος στρατηγός Χαλίφα Χέφταρ έτυχε υποδοχής αρχηγού κράτους πάνω στο Ρώσικο αεροπλανοφόρο Ναύαρχος Κουσνετσοφ ανοικτά της Λιβύης.

Οι Αμερικανοί είχαν ζητήσει το φορτίο και η Κύπρος τους το αρνήθηκε με επακόλουθο την έκρηξη των εκρηκτικών και τον θάνατο αρκετών ανθρώπων για άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία.

Το Ανδρομέδα, πιθανώς Ελληνικών συμφερόντων πλοίο που μετέφερε τους 410 τόνους εκρηκτικών με προορισμό την Λιβύη ίσως δίνει ένα περίεργο στίγμα στην ασαφή κατάσταση που υπάρχει στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου.

Ποιος ναύλωσε το καράβι, ποιος έδωσε το σήμα για να ελεγχθεί και να κατασχεθεί το φορτίο του, γιατί μετά από τόσες μέρες το επικύνδινο φορτίο δεν έχει φύγει από το λιμάνι του Ηρακλείου εφόσον μια έκρηξη θα σήμαινε πραγματική τραγωδία για την πόλη μας.

Αξίζει να ειπωθεί  για την ιστορία των πραγμάτων ότι προ μηνών ο Λίβυος στρατηγός Χαλίφα Χέφταρ έτυχε υποδοχής αρχηγού κράτους πάνω στο Ρώσικο αεροπλανοφόρο Ναύαρχος Κουσνετσοφ ανοικτά της Λιβύης.

Σύμφωνα με αναλυτές, η επίσκεψη του στρατηγού σηματοδοτεί την στήριξη της Μόσχας στο πρόσωπο του και ας υπογραμμιστεί εδώ πως ο Χέφταρ εκτός των άλλων επιθυμεί την είσοδο του στην πολιτική σκηνή της Λιβύης και την ανάκτηση των εξουσιών που είχε επί κυβερνήσεως Καντάφι.

Ίσως η στήριξη της Ρωσίας στο πρόσωπο του Χέφταρ σηματοδοτεί και την παρουσία της Λιβύης ως περιφερειακής δύναμης με διευρυμένο πεδίο δράσης στην περιοχή η οποία θα στηρίξει τις θέσεις της Μόσχας στο Συριακό θέμα.

Ο Χεφτάρ έχει τον τίτλο του διώκτη των Τζιχαντιστών. Ήταν πρώην σύμμαχος του Καντάφι και έπειτα αντίπαλος του.

Για δύο δεκαετίες ζούσε στην Βιρτζίνια των ΗΠΑ και επέστρεψε στην Λιβύη όταν ξέσπασε η εξέγερση.

Αυτή την στιγμή στην Λιβύη υπάρχουν τρία αντίπαλα στρατόπεδα η υποστιρηζόμενη από τον ΟΗΕ κυβέρνηση εθνικής ενότητας η οποία δεν έχει καθόλου την λαϊκή υποστήριξη, η ισλαμιστική πλευρά της Τρίπολης, και η πλευρά που υποστηρίζεται από τον Χεφτάρ.

Άραγε ποιος ήταν ο παραλήπτης του φορτίου των 410 τόνων; Αν κάποια στιγμή το μάθουμε, ίσως γίνει λίγο φωτεινότερη αυτή η υπόθεση.