Ένα έθιμο

Κώστας Γραμματικάκης
Κώστας Γραμματικάκης

Στις 23 Οκτωβρίου του 1950, ένα θηριώδες πιεστήριο εγκατεστημένο στο υπόγειο του σπιτιού μας, εξέδωσε το πρώτο φύλλο της Μεσογείου. Φυσικά όλο το βράδυ δεν κοιμηθήκαμε, τόσο από το ντάκα ντούκα του πιεστηρίου, όσο και από την αγωνία μας να πάρομε στα χέρια μας και να ψηλαφίσομε το πρώτο φύλλο μιας τεράστιας, όπως αποδείχθηκε αργότερα, προσπάθειας.

Κατασυγκινημένος ο πατέρας μου, η μάνα μου να σταυροκοπιέται και τα τρία αδέρφια να τσακωνόμαστε ποιος θα πάρει πρώτος στα χέρια του την «ξεφουρνιά», το ολόπρωτο δηλαδή φύλλο που ακόμη έχω φυλλαγμένο σε κορνίζα.

Σήμερα η Μεσόγειος εκδίδεται σε ηλεκτρονική μορφή και αγωνίζεται να επιβιώσει, πλησίστια πλέοντας, κόντρα στα ρεύματα της εποχής.

Από την πρώτη φορά που εκδόθηκε η εφημερίδα μας, εφάρμοσε ένα έθιμο, που ούτε εγώ δεν ξέρω από πού κατάγεται.

Έκλεινε τη Μεγάλη Πέμπτη, έβγαζε δηλαδή το φύλλο της Μεγάλης Παρασκευής και έστελνε σε άδεια το πολυμελές προσωπικό της μέχρι και τη Δευτέρα του Πάσχα.

Το έθιμο αυτό θα ακολουθήσομε κι εμείς, οι την ηλεκτρονική έκδοση υπηρετώντες.

Ασφαλώς και θα με ρωτήσετε γιατί και θα σας απαντήσω ότι παρ’ όλο που δεν πρόκειται να απομακρυνθώ από το Ηράκλειο, θέλω έτσι να τιμήσω τη μνήμη του πατέρα μου.

Σας βεβαιώνω όμως ότι η Άνα μου κι εγώ δεν θα μείνουμε αργοί. Θα εξακολουθήσουμε να γράφουμε τις εντυπώσεις μας από τις Άγιες Μέρες που θα τις βρείτε φρέσκες-φρέσκες την Τρίτη της Διακαινησής μου.

Τα «Χρόνια Πολλά» και το «Καλή Ανάσταση» θα σας τα πούμε επομένως τη θλιβερή Μεγάλη Παρασκευή.

Ελπίζομε να το αποδεχτείτε αυτό και να νιώσετε μαζί μας το άλγος των ημερών και την παρηγοριά της Αναστάσεως.

 

Comments

 1. Oraia ta lete re    

  > Σήμερα η Μεσόγειος εκδίδεται σε ηλεκτρονική μορφή και αγωνίζεται να επιβιώσει, πλησίστια πλέοντας, κόντρα στα ρεύματα της εποχής.

  Βάλτε διαφημίσεις από τοπικά καταστήματα. 🙂

  Αν διαφημίζεις τους ανθρώπους του τόπου σου, μόνο καλό κάνεις και σε αυτούς και στο ίδιο το μέσον, μιας και φαίνεται και από που είναι τα έσοδά σου.

  Αν δεν έχεις διαφημίσεις όλοι οι «καλοθελητές» αναρωτιούνται «μα που βρήκανε τα λεφτά;».
  Αν έχεις διαφημίσεις τουλάχιστον ξέρουν οτι τα έδωσε ο κυρ Αντώνης που έχει το ψαράδικο «Αλμύρα» , ο παραδοσιακός φούρνος «Το πυρότουβλο» και η πιτσαρία «Πίτσα Κίτσα». :p

  1. iris    

   Θα μπορούσες κι εσυ να τσοντάρεις, όπως γίνεται σε ανάλογες εφημερίδες του εξωτερικού που τις υποστηρίζουν οικονομικά οι αναγνώστες και έτσι αποφεύγουν τις διαφημίσεις.

   1. Oraia ta lete re    

    Μπα, αφού με ενημερώσατε στο άλλο δημοσίευμα πως σε αυτό το ζήτημα κάνουν σάτιρα, δεν υπάρχει θέμα ανησυχίας 🙂

    1. iris    

     Πόσο ξενέρωτος είσαι;

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.