Έναρξη μιας ευαίσθητης τουριστικής σεζόν και μια Τουρκία που μπορεί να την πλήξει

Γιάννης Ζωγραφάκης
Γιάννης Ζωγραφάκης

Η τουριστική περίοδος ξεκινά επίσημα σε λίγες μέρες και όλοι περιμένουν κάποια έσοδα από εκεί.

Η Ελλάδα είναι μια κατά κύριο λόγο τουριστική χώρα, εφόσον τον βασικότερο κορμό των εσόδων της τον έχει στηρίξει στον τουρισμό.

Σίγουρα είναι μια εύκολη λύση εφόσον η χώρα μας έχει και πολύ μεγάλη ιστορία να αναδείξει, αλλά και εξαιρετική ομορφιά για να πουλήσει αυτό το προϊόν.

Όμως ο Τουρισμός είναι ένα εξαιρετικά ευπαθές προϊόν και η βολική αυτή λύση κάθε άλλο παρά βαριά βιομηχανία μπορεί να είναι.

Ο Τουρισμός είναι ευπαθής εφόσον στηρίζεται όχι στην κάλυψη κάποιας πραγματικής υλικής ανάγκης αλλά στην ανάγκη κάποιων για ψυχαγωγία και διασκέδαση, δηλαδή επαφίεται στην διακριτική ευχέρεια των πελατών του οι οποίοι έχουν την επιλογή να έρθουν ή όχι στην χώρα μας, ή να κάνουν ή όχι τουρισμό.

Επίσης είναι ευπαθής γιατί βασίζεται σε πολλούς αστάθμητους παράγοντες οι οποίοι μπορεί να επηρεάσουν τελείως αρνητικά αυτή την δραστηριότητα.

Μέχρι σήμερα το παιχνίδι το κερδίζαμε και μπορεί να υπήρξαν και κακές χρονιές, όμως στον τουρισμό το πρόσημο βγαίνει θετικό όταν κάνουμε τον λογαριασμό.

Φέτος όμως υπάρχει ένας πολύ μεγαλύτερος κίνδυνος από άλλες χρονιές γιατί υπάρχει ένας αστάθμητος παράγοντας τον οποίο δεν μπορούμε σε καμία περίπτωση να ελέγξουμε και αυτός λέγεται Τουρκία.

Οι σχέσεις των δύο χωρών είναι σε μια περίοδο όξυνσης και μεγάλων ανωμαλιών, ήδη αυτό το γνωρίζουν στο γενικό επιτελείο και φοβούνται ότι μπορεί να υπάρξει κλιμάκωση της έντασης στις ημέρες γύρο από το Πάσχα, οι οποίες θα πλήξουν τις πρώτες μέρες της τουριστικής περιόδου και ίσως όλη την σεζόν.

Η Τουρκία γνωρίζει πολύ καλά πως για την Ελλάδα ο Τουρισμός είναι μια κύρια πηγή εσόδων και μπορεί να μην θέλει να ανοίξει στρατιωτικό πόλεμο με την Ελλάδα, αλλά είναι πολύ πιθανό να ανοίξει οικονομικό πόλεμο.

Φυσικά και η Τουρκία είναι μια τουριστική χώρα και περιμένει έσοδα από αυτή την δραστηριότητα, όμως το ερώτημα που τίθεται είναι πόσο απαραίτητα είναι αυτά τα έσοδα για την Τουρκία την στιγμή που λόγω όλων αυτών που έχουν συμβεί ο Τουρισμός της έχει ήδη πληγεί και στην ουσία έχει να χάσει πολύ λιγότερα από ότι εμείς αν δημιουργήσει προβλήματα σε αυτόν τον κλάδο.

Δεν χρειάζονται πολλά, ένα θερμό επεισόδιο ή ένα τύπου Ιμίων όπως αυτό που έγινε πριν από λίγο καιρό και η ανάλογη έκταση που μπορεί να πάρει σε διεθνές επίπεδο, αλλά και η συνέχιση των απειλών καθ όλη την διάρκεια του καλοκαιριού είναι αρκετά για να δημιουργηθεί κλίμα ανασφάλειας και κατ επέκτασιν πολλές ακυρώσεις οι οποίες μπορεί να καταστρέψουν την σεζόν.

Ας μην ξεχνάμε ότι ο τουρισμός στηρίζεται σε ανθρώπους που θέλουν να περάσουν καλά, σε ανθρώπους που θέλουν να είναι ασφαλείς και να ξεφύγουν από τα δικά τους προβλήματα, όχι να πάνε να συναντήσουν άλλα, ακόμα και αν αυτά είναι στην θεωρία.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα η χώρα μας είναι ήδη σε πορτοκαλί συναγερμό στην περιοχή του Αιγαίου και βρίσκεται σε ετοιμότητα υπό τον φόβο ενός θερμού επεισοδίου, ένα νέο το οποίο πιθανός θα ληφθεί σοβαρά υπ όψιν των ξένων επισκεπτών στην χώρα.

Εσείς άραγε θα ξοδεύατε χρήματα για να πάτε σε μια χώρα η οποία βρίσκεται σε στρατιωτική όξυνση με μια γειτονική χώρα με τον φόβο να ξεσπάσει ανά πάσα στιγμή πόλεμος;

Ένα θερμό επεισόδιο από την πλευρά της Τουρκίας αλλά και μια τεταμένη ύστερη κατάσταση μπορεί να λειτουργήσει σαν ένα οικονομικό όπλο εναντίον μας και σαν μοχλός πίεσης για να περάσει η Τουρκία τις δικές της γραμμές.

Βέβαια η εξομάλυνση των σχέσεων των δύο χωρών αντικειμενικά συμφέρει και τις δύο πλευρές αυτή την στιγμή, όμως δεν είναι γνωστό αν μπορεί να επικρατήσει από την πλευρά της Άγκυρας μια ορθολογιστική τάση εφόσον η όξυνση των σχέσεων εξυπηρετεί τα κομματικά συμφέροντα αλλά και την διατήρηση της ισχύος του Ερντογάν.

Το ότι η Τουρκία δεν δείχνει να διατίθεται να ρίξει τους τόνους φαίνεται και από την απόρριψη της αίτησης αποφυλάκισης των δύο Ελλήνων στρατιωτικών οι οποίοι παραμένουν υπό κράτηση παρά τις πιέσεις που έχει δεχθεί η Τουρκία και από την Ε.Ε.

Εκτός αυτού αναφέρεται στον τούρκικο τύπο ότι οι τούρκικες αρχές έχουν επαρκή ύποπτα στοιχεία κάτι που δείχνει ότι οι Τούρκοι θέλουν να διατηρήσουν την κακή σχέση που έχουν με την Ελλάδα ενώ την ίδια στιγμή η υπόθεση των 8 Τούρκων αξιωματικών που κρατούνται στην Ελλάδα δημιουργεί περαιτέρω εμπόδια εφόσον τελειώνει το 18μηνο και οι Τούρκοι αξιωματικοί πρόκειται σύντομα να αποφυλακιστούν με τον φόβο ότι πλέον δεν θα είναι ασφαλείς ως ελεύθεροι, κάτι που η κυβέρνηση εξετάζει και προσπαθεί να βρει τρόπους για να τους κρατήσει σε ασφάλεια.

Αν τα βάλει κανείς κάτω τα πράγματα και τα μετρήσει θα δει ότι η Τουρκία αυτή την στιγμή, έχει να χάσει πολύ λιγότερα από μια ενδεχόμενη ζημιά στον τουρισμό της από ότι η Ελλάδα και αυτό γιατί είναι ήδη λαβωμένη αλλά εκτός αυτού κοιτάει να κερδίσει σε άλλα επίπεδα άλλα πράγματα.

Η ελληνική πλευρά είναι σε μια περισσότερο ευαίσθητη θέση γιατί η οικονομική φθορά που μπορεί να υποστεί θα πολλαπλασιαστεί από την ήδη κακή οικονομική κατάσταση των Ελλήνων οι οποίοι δεν έχουν πλέον αποθέματα για να αντέξουν και άλλη ζημιά.

Ίσως είναι η ώρα η κυβέρνηση να δείξει μια μεγαλύτερη ωριμότητα κάτι που δεν έγινε τόσα χρόνια και να στραφεί και σε άλλους τομείς, ίσως είναι η ώρα να απελευθερώσει τους πολίτες της από τα δυσβάσταχτα χρέη που αφορούν το κράτος αλλά και τις τράπεζες.

Πάντα αυτή η ώρα ήταν επίκαιρη, τώρα όμως ίσως είναι και στρατηγικής σημασίας μια τέτοια αλλαγή γιατί έναν στρατιωτικό πόλεμο, πιθανώς να τον αντέξουμε αλλά άλλη οικονομική φθορά δεν μπορούμε εφόσον στην οικονομία δεν υπάρχει ορατός αντίπαλος για να αμυνθείς.

 

Comments

 1. Oraia ta lete re    

  > Σύμφωνα με δημοσιεύματα η χώρα μας είναι ήδη σε πορτοκαλί συναγερμό στην περιοχή του Αιγαίου και βρίσκεται σε ετοιμότητα υπό τον φόβο ενός θερμού επεισοδίου, ένα νέο το οποίο πιθανός θα ληφθεί σοβαρά υπ όψιν των ξένων επισκεπτών στην χώρα.

  Δημοσιεύματα με τα οποία εσείς συμφωνείτε άκριτα και συμβάλλετε ΕΝΕΡΓΑ στην δημιουργία πανικού εντός και εκτός συνόρων.

  Στον στρατό δεν υπήρχε «πορτοκαλί» συναγερμός, ούτε «ροζουλί» επιφυλακή, ούτε βεραμάν κατάσταση την τελευταία φορά που το κοίταξα.

  Αυτό που εσείς αποκαλείτε «πορτοκαλί», δηλαδή ένα βήμα πριν το «κόκκινο» και τελευταίο βήμα ετοιμότητας, ο κόσμος στο εξωτερικό το μεταφράζει σε DEFCON 2, δηλαδή οτι σχεδόν έχουμε βγάλει το στρατό στους δρόμους και περιμένουμε, πράγμα ΑΝΑΛΗΘΕΣ.

  1. iris    

   Πριν από κάθε πιθανό πόλεμο οι απαισιόδοξοι κάνουν πανικό, οι αισιόδοξοι δεν κάνουν. Οι πρώτοι τουλάχιστον δεν θα εκλαγούν αν γίνει ο πόλεμος, θα έχουν και τις αποθήκες γεμάτες, θα χαρούν αν δεν γίνει. Στη θέση των δεύτερων δεν θέλω να βρεθώ πάντως.

   1. Oraia ta lete re    

    > Πριν από κάθε πιθανό πόλεμο οι απαισιόδοξοι κάνουν πανικό,

    οι απαισιόδοξοι είναι συνήθως λογικοί άνθρωποι. Δεν πανικοβάλλονται γιατί η απαισιοδοξία τους δεν είναι κάτι παροδικό, είναι τρόπο ζωής.

    Αυτοί που πανικοβάλλονται ανήκουν σε δύο κυρίως κατηγορίες :
    – Αισιόδοξους που τους χτυπάει επιτέλους την πόρτα η πραγματικότητα και δεν ξέρουν τι να κάνουν
    – Φοβισμένοι και άσχετοι άνθρωποι με το θέμα το οποίο καλούνται να αντιμετωπίσουν.

    Αυτοί που δημιουργούν ΗΘΕΛΗΜΕΝΑ πανικό, καλύτερα να μην τους βάλουμε σε κατηγορίες. 😉

    Προσωπικά δεν φοβάμαι ούτε τον πόλεμο (η πιθανότητα είναι σχεδόν μηδενική), ούτε τους απαισιόδοξους. Μόνο ο πανικός των φοβιτσιάρηδων που ακούνε τις κορώνες στις τηλεοράσεις και στα δημοσιεύματα, με ανησυχεί.

    Ένα «μπου» να τους κάνεις, θα τρέξουνε να αδειάσουνε τα σούπερ μάρκετ και τα βενζινάδικα, όπως τις πρώτες μέρες των capital controls που δεν μπορούσαμε να πάμε στις δουλειές μας γιατί ξεχυλισε η γενναιότητα της κοινωνίας μας και τρέξανε όλοι να σαρώσουν τις «προμήθειες».

    Όπως και στα περισσότερα πράγματα, τις περισσότερες ζημιές και απώλειες τις φέρνει κυρίως ο πανικός και όχι η ίδια η καταστροφή.

    > οι αισιόδοξοι δεν κάνουν

    εγώ πάντως δεν είμαι αισιόδοξος. Απλά δεν είμαι αφελής να με επηρεάσουν για τις πιθανότητες του πολέμου άνθρωποι στο γυαλί ή στο χαρτί, που δεν ξέρουνε ούτε τα βασικά ή έχουνε δική τους ατζέντα και κάνουνε «ήρωες» ακόμη και ανθρώπους που πετάξανε τα όπλα τους. Υπάρχει και η λέξη «αξιοπιστία» ξέρετε.

    > Οι πρώτοι τουλάχιστον δεν θα εκλαγούν αν γίνει ο πόλεμος, θα έχουν και τις αποθήκες γεμάτες, θα χαρούν αν δεν γίνει. Στη θέση των δεύτερων δεν θέλω να βρεθώ πάντως

    Τι ωραίος ύμνος για την προνοητικότητα και τα οφέλη της απαισιοδοξίας. Μπράβο 🙂

    Να υποθέσω οτι έχετε κάνει καβάτζα προμήθειες σε καμιά αποθηκούλα μιας και δεν θέλετε να βρεθείτε σε δεινή θέση, όπως λέτε;

    Αν δεν έχετε στοχεύσει στην πλήρη αυτάρκεια δεν θα σας ωφελήσουν ιδιαίτερα. Αν ξεπεράσετε τον πανικό σας και το καλοσκεφτείτε, θα δείτε και γιατί. Οι περισσότεροι πανικοβλημένοι πάνε και αγοράζουνε τρόφιμα που αντέχουν (π.χ. ζυμαρικά). Μέχρι εκεί τους κόβει, κάτι είναι και αυτό, αλλά πως θα τα βράσουν, αν δεν έχουν νερό; Αν δεν έχουν ηλεκτρικό ρεύμα; Αν δεν έχουν γκαζάκι;

    Και ποιοι έχουν την οικονομική άνεση να κάνουν τέτοιες ενδελεχείς – και ακριβές – ετοιμασίες; Ελάχιστοι.
    Μαζέψτε λοιπόν μικρο-εφόδια ίσα-ίσα για να κοιμόσαστε ήσυχοι το βράδυ, αλλά να ξέρετε οτι δεν θα σας σώσουν αμα γίνει κανένα «τσαφ». Στην Θεσσαλονίκη μόνο το νερό κόπηκε και βλέπετε τι γίνεται. Αυτός ο κρατικός μηχανισμός θα σας σώσει και θα επισκευάσει τις ζημίες στις υποδομές του τόπου σε περίπτωση σύρραξης; :p

    Αλλά μην αγχώνεστε, δεν θα γίνει τίποτα το ιδιαίτερο, εκτός και αν συμβεί κάτι πολύ απρόσμενο και απρόβλεπτο. Ως έχει, καμία μεριά δεν θέλει πόλεμο. Βγάλτε το μυαλό σας από τις σειρήνες των μέσων και σκεφτείτε το λιγο και θα το διαπιστώσετε και μόνη σας.

    1. iris    

     Πανικό το λέω επειδή το λες εσύ πανικό. Πανικό εγώ δεν βλέπω πουθενά, ετοιμαζομαστε να γιορτάζουμε το Πάσχα.

   2. Oraia ta lete re    

    > Πανικό εγώ δεν βλέπω πουθενά, ετοιμαζομαστε να γιορτάζουμε το Πάσχα.

    Μην μου το λες σε μένα. Στον αρθρογράφο πες του που βλέπει και «πορτοκαλί συναγερμούς» και «θερμά επεισόδια». :p

    «Εσείς άραγε θα ξοδεύατε χρήματα για να πάτε σε μια χώρα η οποία βρίσκεται σε στρατιωτική όξυνση με μια γειτονική χώρα με τον φόβο να ξεσπάσει ανά πάσα στιγμή πόλεμος»

    έγραψε ο αρθρογράφος για να τρομάξει κόσμο.
    Να το διαβάζουμε λίγο και το άρθρο πριν απαντήσουμε, ε;

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.