Έλληνες πατριώτες

Κώστας Γραμματικάκης
Κώστας Γραμματικάκης

Ομολογουμένως, πεντάρα δεν δίνω για τα νέα πρόσωπα του ανασχηματισμού. Ούτε και θα καταλήξω στο κοινότοπο “Άλλαξε ο Μανωλιός, έβαλε τα ρούχα αλλιώς”. Κι αυτό επειδή αγαπητοί φίλοι εγώ θα πίστευα μόνο στον “ανασχηματισμό” γενικά του πολιτικού κλίματος και σε τίποτα άλλο λιγότερο από αυτό.

Θα μου πείτε τώρα ότι είμαι υπερβολικός και το δέχομαι. Ίσως όμως και λόγω πείρας και ηλικίας δεν μπορώ πια να αντέξω το πολιτικό μας σύστημα όπως ζει και εκφράζεται τις μέρες μας. Χωρίς καμιά συνεννόηση, χωρίς καμιά επαφή, όλοι τους. Περιμένουν απλώς στη γωνία τι θα πει ο ένας για να βρει μια αμπελοφιλοσοφία και να προσπαθήσει να το αναιρέσει. Ακόμη και τα λεγόμενα του Αμερικανού Πρεσβευτή αμφισβητήθηκαν ή, καλύτερα, ερμηνεύτηκαν κατά το δοκούν.

Κι όμως φίλοι τα σύννεφα είναι πάρα πολύ βαριά γύρω μας, κι η παραμικρή ομπρέλα δεν υπάρχει για το δύσμοιρο ελληνικό λαό. Οι Αλβανοί βαυκαλίζονται με την ιδέα “της Μεγάλης Αλβανίας”, οι Σκοπιανοί καίνε ελληνικές σημαίες, οι Τούρκοι καραδοκούν σε Ελλάδα και Κύπρο, κι εμείς εκεί. Το χαβά μας.

Δεν με ενδιαφέρει καθόλου ακόμη, αν αμφισβητείτε τα όσα σας γράφω. Ρίξτε όμως μια ματιά γύρω σας πριν το κάνετε. Μετρήσετε την αδιαφορία, την προσπάθεια απαλλαγής από κάθε ευθύνη, την παντελή έλλειψη – εμφανώς τουλάχιστον – παντώς είδους πατριωτισμού τον οποίο έχουν ταυτίσει με τον εθνικισμό, τον φασισμό, και τους νεοναζί. Δεν πα να λέτε όμως ότι θέλετε. Ο πατριωτισμός θέλει γερά νεύρα και σθεναρές αποφάσεις, για να τον αντικρύσεις κατάματα. Και τα μεν νεύρα έχουν γίνει σμπαράλια από τη φτώχεια που μας ταλαιπωρεί, η δε ευθύνη είναι εξορκισμένη με απήγανο.

Εγώ τουλάχιστον δεν αμφισβητώ το ότι οι Έλληνες είναι όλοι πατριώτες. Απλώς αφεθήκαμε να ρίξουν ο,τι σκατά είχαν στη διάθεσή τους, γιατί οπωσδήποτε δεν τους βόλευε.

Αυτά και παρακαλώ σκεφτείτε τα.

Comments

  1. Oraia ta lete re    

    > Εγώ τουλάχιστον δεν αμφισβητώ το ότι οι Έλληνες είναι όλοι πατριώτες.

    Μπα; Και όλο το άρθρο σας τι ήτανε αν όχι μια αμφισβήτηση για αυτό ακριβώς το θέμα;

    > Απλώς αφεθήκαμε να ρίξουν ο,τι σκατά είχαν στη διάθεσή τους, γιατί οπωσδήποτε δεν τους βόλευε.

    Πολύ βολικό να μας φταίνε πάντα κάποιοι άλλοι. Αυτό που λέτε είναι ένα βήμα πριν το «μας ψεκάζουνε».

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.