Έλεγχοι τις εφορίας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Γιάννης Ζωγραφάκης
Γιάννης Ζωγραφάκης

Το διαβάσαμε και αυτό και είναι μάλλον αληθινό!

Φαίνεται πως ζούμε μέσα σε ένα θέατρο του παραλόγου και πλέον αυτό που στήνεται είναι ένα Οργουελικό σκηνικό το οποίο μπορεί να έχει αρχίσει να γίνεται πραγματικότητα αλλά και πάλι δύσκολα το πιστεύουμε.

Μάλλον η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων έχει χάσει την έμπνευση της και δεν βρίσκει άλλους τρόπους να τραβήξει χρήματα και πλέον προσπαθεί να βγάλει και από την μύγα ξύγκι που λέει και ο λαός.

Σύμφωνα με το Έθνος της Κυριακής, η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων επικαλούμενη την κεκαλυμμένη επιχειρηματική δραστηριότητα θα αρχίσει να καταδιώκει και τους χρήστες των social media όπως Facebook, Instagram, Twitter οι οποίοι δείχνουν μέσα από αυτές να έχουν πολυτελή ζωή ενώ ταυτόχρονα δηλώνουν χαμηλά εισοδήματα.

Τι σημαίνει τώρα το να διάγεις πολυτελή βίο ακριβώς, μήπως το ότι βρέθηκες σε μια ταβέρνα και έφαγες; Κάτι που πιθανώς να μην καλύπτει την φορολογική σου δήλωση; Το ότι πήγες διακοπές;

Επίσης στο στόχαστρο της υπηρεσίας θα μπουν και αναρτήσεις προώθησης προϊόντων και υπηρεσιών καθώς και η πραγματοποίηση έμμεσης διαφήμισης που και αυτό σηκώνει πολύ συζήτηση εφόσον έμμεση διαφήμιση μπορεί άνετα να χαρακτηριστεί και οποιοδήποτε αφιέρωμα τολμήσει κάποιος να κάνει, οπότε από εδώ και πέρα ας ξεχάσουμε την παρουσίαση εκθέσεων και άλλων πολιτιστικών δραστηριοτήτων εφόσον μπορεί για αυτές να έχουμε εισπράξει χρήματα.

Επίσης θα εξετάζονται φωτογραφίες φορολογούμενων από διάφορα διεθνή θέρετρα τις οποίες ανέβασαν ενώ αυτό δεν συνάδει με την φορολογική τους δήλωση.

Αν εγώ δηλαδή κατέβω στην Μαρίνα του Ηρακλείου, μπω σε ένα χλυδάτο σκάφος, τραβήξω μια φωτογραφία και την ανεβάσω στο Instagram, αυτό μπορεί να με κάνει ένα φοροδιαφεύγοντα την ώρα που μπορεί στην τσέπη μου να μην έχω ένα ευρώ.

Αν λοιπόν η υπηρεσία αυτή εντοπίσει κάποιους χρήστες του διαδικτύου να διάγουν πολυτελή διαδικτυακό βίο, ενώ έχουν χαμηλή φορολογική δήλωση, θα γίνεται εντολή φορολογικού ελέγχου η οποία θα περιλαμβάνει έμμεσες τεχνικές οι οποίες θα ελέγχουν δαπάνες με κάρτες για κάλυψη ταξιδιωτικών εξόδων, δαπάνες για ρουχισμό, κλπ.

Οι κύριοι του υπουργείου δεν έχουν ακόμα καταλάβει, ή μάλλον τους έχει δωθεί το ελεύθερο να μην καταλαβαίνουν ότι χωρίς αποδείξεις δεν μπορείς κανέναν να κατηγορήσεις. Αν εγώ χωρίς στοιχεία, κατηγορήσω τον οποιονδήποτε, μπορεί να μου κάνει μήνυση για συκοφαντική δυσφήμηση, πλέον οι φορολογικοί μηχανισμοί έχουν το ελεύθερο να κατηγορούν ως κλέφτη τον οποιονδήποτε και να τον ξετινάζουν στους ελέγχους ατιμώρητα.

Ίσως βέβαια αυτό βγει και σε καλό και κοπούν κάπως όλες αυτές οι χλιδάτες φωτογραφίες που κατά καιρούς γεμίζουν τους τοίχους των Μέσων κοινωνικής δικτύωσης, όμως αυτό το μέτρο το οποίο όπως φαίνεται ήδη εφαρμόζεται σε άλλες χώρες το μόνο που μπορεί να προσφέρει είναι να περιχαρακώσει ακόμα περισσότερο τις έννοιες της ελευθερίας και της δημοκρατίας.

Comments

 1. Oraia ta lete re    

  > Οι κύριοι του υπουργείου δεν έχουν ακόμα καταλάβει, ή μάλλον τους έχει δωθεί το ελεύθερο να μην καταλαβαίνουν ότι χωρίς αποδείξεις δεν μπορείς κανέναν να κατηγορήσεις.

  Μα για αυτό θα κάνουν ελέγχους, για να βρεθούν οι αποδείξεις.

  > Αν εγώ χωρίς στοιχεία, κατηγορήσω τον οποιονδήποτε, μπορεί να μου κάνει μήνυση για συκοφαντική δυσφήμηση

  Αν πας και κάνεις καταγγελία για να ελεγχθεί κάποιος από νόμιμους μηχανισμούς του κράτους, δεν υπάρχει καμία στοιχειοθέτηση «συκοφαντικής δυσφήμισης». Κοινώς η άσκηση των νόμων, των έννομων συμφερόντων και δικαιωμάτων, δεν αποτελεί δυσφήμιση ή απειλή.

  > πλέον οι φορολογικοί μηχανισμοί έχουν το ελεύθερο να κατηγορούν ως κλέφτη τον οποιονδήποτε

  Ο έλεγχος δεν αποτελεί «κατηγορία».

  > και να τον ξετινάζουν στους ελέγχους ατιμώρητα.

  Αυτή είναι η δουλειά τους.

  > όπως φαίνεται ήδη εφαρμόζεται σε άλλες χώρες

  και έχουνε πιάσει αρκετούς «έξυπνους» που το παίζουνε φτωχοί αλλά ποζάρουνε με χιλιάδες λεφτά στο χέρι. Επί παραδείγματι :

  http://www.dailymail.co.uk/news/article-3248275/Are-dumbest-thieves-Cocky-bank-robbing-couple-arrested-posing-Facebook-photos-thousands-dollars-cash-stole.html

  Μην νομίζεις οτι και εμείς εδώ είμαστε εξυπνότεροι. :p

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.