Άρθρο 120, η ακροτελεύτια διάταξη του συνάγματος

Γιάννης Ζωγραφάκης
Γιάννης Ζωγραφάκης

MEPOΣ TETAPTO – Eιδικές τελικές και μεταβατικές διατάξεις > TMHMA Δ΄ – Aκροτελεύτια διάταξη
‘Αρθρο 120: (Ακροτελεύτια διάταξη)
1. Tο Σύνταγμα αυτό, που ψηφίστηκε από την E΄ Aναθεωρητική Bουλή των Eλλήνων, υπογράφεται από τον Πρόεδρό της, δημοσιεύεται από τον προσωρινό Πρόεδρο της Δημοκρατίας στην Eφημερίδα της Kυβερνήσεως, με διάταγμα που προσυπογράφεται από το Yπουργικό Συμβούλιο και αρχίζει να ισχύει από τις ένδεκα Iουνίου 1975.
2. O σεβασμός στο Σύνταγμα και τους νόμους που συμφωνούν με αυτό και η αφοσίωση στην Πατρίδα και τη Δημοκρατία αποτελούν θεμελιώδη υποχρέωση όλων των Eλλήνων.
3. O σφετερισμός, με οποιονδήποτε τρόπο, της λαϊκής κυριαρχίας και των εξουσιών που απορρέουν από αυτή διώκεται μόλις αποκατασταθεί η νόμιμη εξουσία, οπότε αρχίζει και η παραγραφή του εγκλήματος.
4. H τήρηση του Συντάγματος επαφίεται στον πατριωτισμό των Ελλήνων, που δικαιούνται και υποχρεούνται να αντιστέκονται με κάθε μέσο εναντίον οποιουδήποτε επιχειρεί να το καταλύσει με τη βία.»

Αθήνα, 2008

O ΠΡOΕΔΡOΣ ΤΗΣ ΒOΥΛΗΣ
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ Γ. ΣΙΟΥΦΑΣ

Το παλαιό 1-1-4 έχει μετατραπεί σε 120 και είναι η ακροτελεύτια διάταξη του συντάγματος μας.

Ας μιλήσουμε λίγο για πατριωτισμό.

Πατριώτη θεωρώ τον Κολοκοτρώνη, τον Καραΐσκάκη, τον Αθανάσιο Διάκο, τον Μακρυγιάννη, τον Παπαφλέσσα και όλους όσους έχουν ακολουθήσει την πορεία αυτών των ανθρώπων.

Από την στιγμή που δεν έχω το θάρρος, ούτε την πυγμή να εφαρμόσω την ακροτελεύτια αυτή διάταξη το μόνο που μπορώ να είμαι είναι απλά ένας άνθρωπος με Ελληνική συνείδηση στο όσο τόσο μου.

Που άραγε βρισκόμαστε αυτή την στιγμή;

Όποιος θεωρεί ότι η λαϊκή κυριαρχία δεν έχει σφετεριστεί τα τελευταία χρόνια και ότι οι εξουσίες που απορρέουν από αυτή, δεν έχουν καταλυθεί, καλό είναι να μην συνεχίσει την ανάγνωση του άρθρου γιατί απλά δεν υπάρχει κοινό σημείο επαφής.

Οι καιροί αλλάζουν και η κυβέρνηση ή μάλλον οι κυβερνήσεις των τελευταίων ετών, φαίνεται ότι δεν έχουν καταλάβει τον βαθμό της πτώσης και του ξεπεσμού τους.

Ναι σήμερα δεν βλέπω Έλληνες πατριώτες πουθενά, ούτε τον εαυτό μου βάζω μέσα σε αυτούς και αυτό γιατί δεν υπάρχει καμία ουσιαστική αντίσταση στην επιχειρούμενη κατάλυση των συνταγματικών μας ελευθεριών.

Έγινε ένα δημοψήφισμα για το αν θέλουμε να συνεχίσουμε να είμαστε σε αυτή την κατάσταση η όχι και παρά την οικονομική τρομοκρατία που δέχτηκε ο Ελληνικός λαός με θάρρος απάντησε στο μεγαλύτερο ποσοστό του όχι, αυτή την απάντηση την πήρε η κυβέρνηση και την έκανε ναι, ο κόσμος τότε απλά απογοητεύτηκε και σταμάτησε να φωνάζει.

Ο κόσμος μίλησε εθνικά όχι όμως πατριωτικά γιατί ο φόβος του ότι δεν εισακούστηκε η φωνή του, τον έκανε να υποχωρήσει.

Αυτή την στιγμή το Σύνταγμα της Ελλάδας καταλύεται με την βία; Ναι γιατί δεν λαμβάνεται υπ όψιν ουσιαστικά κανένα άρθρο του το οποίο αντίκειται στις δεσμεύσεις της χώρας μας απέναντι σε τρίτους, δηλαδή στους δανειστές μας και δεν λαμβάνεται γιατί μόνο κατ΄όνομα η χώρα λέγεται Ελλάδα, όλη της η υποδομή έχει ξεπουληθεί έναντι πινακίου φακής, την ώρα που οι πολίτες της καλούνται να ζήσουν ανελεύθερα όχι στα λόγια αλλά στην ποιότητα ζωής που τους έχει επιβληθεί.

Ναι υπάρχει βια γιατί πλέον ακόμα και ένα νόμιμο εθνικού ενδιαφέροντος συλλαλητήριο μπορεί να βαπτιστεί αναίτια φασιστικό και με έμμεσο τρόπο να υπαγορευθεί στους πολίτες να μην το ακολουθήσουν.

Η βία έχει πολλές μορφές και πολλές φορές το ξύλο είναι η αγνότερη μορφή βίας.

Ξέρω πως αυτό ακούγεται ακραίο, όμως συγνώμη η ψυχολογική βία που ασκείται όλον τον τελευταίο καιρό δεν είναι πολύ χειρότερη και ισοπεδωτική;

Οι καιροί αλλάζουν και η κυβέρνηση ή μάλλον οι κυβερνήσεις των τελευταίων ετών, φαίνεται ότι δεν έχουν καταλάβει τον βαθμό της πτώσης και του ξεπεσμού τους.

Δεν μιλάω για την φυσιολογική φθορά της εξουσίας, μιλάω για το απόλυτο αίσχος και την κατάντια στην οποία έχουν περιπέσει.

Αν σύντομα δεν βάλουν μυαλό, θα έρθει η ώρα που οι δρόμοι δεν θα είναι γεμάτοι με συνθήματα αλλά με αίμα και αυτό θα είναι το αποτέλεσμα της κατάντιας των πολιτικών αυτής της χώρας, δεξιών και αριστερών.

Έχουν την αποκλειστική ευθύνη για αυτό και ότι τραγικό συμβεί αυτούς θα βαρύνει.

Κρούω λοιπόν τον κώδωνα του κινδύνου γιατί βλέπω το κακό να έρχεται και έρχεται γιατί οι πολιτικοί έχουν ξεχάσει ότι εκλέγονται  για να υπηρετήσουν πρωτίστως το σύνταγμα και τον λαό και όχι να γίνουν οι ηγεμόνες των.